Het woord wordt gelanceerd vanuit de wekkerradio en kruist door de lauwwarme zondagochtendlucht. De opengaande deur doet de luchttrilling van koers veranderen en na de botsing met de plafonnière boort het zich door een reeds in onbalans geraakte slaap/waakmist het oor binnen waar ik niet op lig en ik ben op slag wakker. Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is aan het woord en dan weet ik: het is iets na half negen. ‘Stochastisch’ is het woord dat mijn activeringssynapsen exciteert. De vertebratenpaleontoloog heeft altijd wel een goed verhaal en deze zondagmorgen gaat het over processen in de natuur. Er zijn twee hoofdgroepen. Deterministische processen zijn voorspelbaar en maken de zekerheidzoekende mens gelukkig. Voorbeeld: wie een vonk bij brandbaar gas houdt, veroorzaakt een vlam. Duh! De andere groep is veel interessanter: stochastische processen bestaan uit een opeenvolging van toevallige gebeurtenissen, door Jelle beeldend geïllustreerd met de dronkenmangang. Het weer is, zoals altijd, een hybride geval: een wolkenloze hemel boven heel het noordelijk halfrond, garandeert zonneschijn. Nadert echter een front, dan zoeken de meteorologen direct verklaringen voor het verwachte niet uitkomen van de voorspelling. Romantici hebben een stochastisch brein. Belevenissen, verhalen en denkbeelden zijn interessant door het onvoorspelbare. Niet weten welke kant het opgaat, is een vorm van bijna erotische spanning. Dat maakt leven het leven waard. Ik lig gedurende het hele praatje op mijn rug en produceer een tevreden diepe gaap. Weer wat geleerd. En een mooi onderwerp voor mijn weekcolumn. Die staat vandaag op de bevallingskalender. Toevallig.
21 april 2018 #BinnenDoorDenker
4 reacties
Arta · 21 april 2018 op 16:18
Stochastisch…. Nooit van gehoord, dus ook ik heb vandaag, dankzij jouw goedgeschreven column, weer wat geleerd!
Mien · 21 april 2018 op 23:00
Mooi staaltje serendipity.
Karen.2.0 · 22 april 2018 op 09:07
Wekkerradio! Een van de manieren om een beetje prettig gewekt te worden, en daarna koffie met wéer zo’n mooie column! ???
emaessen · 24 april 2018 op 00:10
De titel zei me eigenlijk al genoeg en het stuk voegde niets toe.
In 1923 heeft Werner van Heizenberg de onzekerheidsrelaties gepubliceerd dat van een deeltje nooit exact plaats en tijd bekend kunnen zijn. Vervolgens hebben Einstein en Bohr hier dertig jaar met gedachtenexperimenten over gecoreespondeerd. Einstein zei God dobbelt niet. In 1954 heeft Wheeler de vele wereldentheorie gelanceerd die stelt dat elke beweging van een deeltje exact gelijk is aan die van zijn antideeltje dat teruggaat in de tijd. Deze laatstte heten Quasars en daar kunnen boodschappen maar ook teleportatie naar het verleden verstuurd worden. In 1982 is met een cyclotron door het Alain Aspect experiment bewezen dat Bohr en dus Wheeler gelijk heeft. Dus nee toeval bestaat echt wel. Weet je waar dit ook allemaal in staat? In de 5000 jaar oude Bagavagdghita die zelfs stelt dat al die heelals bewoond zijn en de mens al 300.000.000 generaties bestaat. Overigens is dit heelal wel degelijk het oorspronkelijke heelal want Krishna, ik dus, verschijnt hier elke 5000 jaar.