Ik was er van overtuigd dat ik je niet zou gaan missen. Tenminste, dat had ik mijzelf wijsgemaakt. Ik kon makkelijk zonder je leven, we kennen allemaal de leegte van gemis. Ik heb het geprobeerd, echt waar. Ik heb gepoogd je te ontwijken, om zo min mogelijk aandacht aan je te geven. Maar je bent overal: op de televisie, de radio, in de kranten. In mijn geheugen.

Het is geen toeval dat het alsmaar regent. Het weer past zich aan aan de stemming van haar wereld. De straten zijn somber en leeg. Alles is minder leuk nu jij er niet meer bent. De bakker bakt brood zonder vreugde, het kassameisje wenst me een goedemiddag zonder glimlach.

Ik ben niet de enige, iedereen mist je. Man, vrouw, jong, oud. Ze houden zich sterk, maar ik zie het in hun ogen. Je merkt het aan dat wat je hoort, maar nog veel meer aan de stilte. De afwezigheid van klinkende glazen, de absentie van in de lucht hangende barbequegeuren. Het doet pijn wanneer anderen wel van je mogen genieten. Wanneer ze gespannen naar je kijken. Wanneer ze voor je juichen.

Ooit stopt het met regenen, ooit mogen ook wij weer. Op de dag dat de zon doorbreekt en de glazen en pleinen volstromen. Op de dag dat onze in oranje gehulde helden op een rijtje gaan staan, wanneer zij alle elf met Italiaanse passie het Wilhelmus meezingen. Het geeft niet of je dan verrast als Wales of teleurstelt als Rusland. Zolang je er maar bent. Tot ooit.

Categorieën: Algemeen

Avatar

JC

Studeert in de hoofdstad, leeft in de Keistad.

20 reacties

Avatar

Dees · 23 juni 2016 op 08:49

Leuk stukje verkeerd been. Maar ik mis het niet. Ik vind het verfrissend on zo nu en dan naar voetbal te kijken als voetbal. Een paar minuten dan.

Avatar

NicoleS · 23 juni 2016 op 09:14

Leuk gedaan, JC. Jammer van het Ned Elftal, maar ik geniet enorm van de Belgen.

Avatar

Mien · 23 juni 2016 op 09:22

Ik weet het. Het is erg. Ik heb dan ook een echte voetbal gekocht. Voor de zekerheid. Een originele EK-voetbal. Zodra het voetbal begint loop ik naar de tuin. Ik pak dan een krukje en leg de EK-voetbal voor me in het gras. Weer of geen weer. En ik kijk. Naar de voetbal voor me. Het helpt. Echt!

Avatar

Frans · 23 juni 2016 op 10:47

Ik heb in Duitsland een echte EK-boodschappentas gekocht. Dat wordt dus een collectors item. De tas van het EK waar Nederland niet bij was. Die wordt zijn gewicht in goud waard.

Avatar

van Gellekom · 23 juni 2016 op 10:51

Ik droomde van een vol stadion met 100.000 mensen. Beneden op het veld, op de middenstip, een keukentafel met twee stoelen. Op de tafel een dambord . Twee strijders om de tafel die met de damstenen schoven en daarbij elleboogstoten niet schuwden. Bij elke zet kwam een hels en oorverdovend gekrijs van de tribunes.
Zwetend werd ik wakker.

Avatar

JC · 23 juni 2016 op 11:10

Ik benijd jullie, de mensen die zonder kunnen. Het stukje is geschreven door de jongen die 11 Juli 2010 nog steeds als één van de zwartste dagen uit zijn leven beschouwd. Maar dat zegt dan ook weer genoeg over mijn leven.. Gek genoeg is Iniesta wel één van de spelers waar ik nog steeds het meest van kan genieten.

  Avatar

  Frans · 23 juni 2016 op 15:48

  Beste JC,
  ik weet niet hoe jong u bent, maar ik heb Nederland twee keer eerder een finale zien verliezen. Dat was zo heb ik gegoogled 7 juli 1974 en 25 juni 1978. Het eerste WK dat ik enigszins bewust heb meegemaakt was dat in Mexico 1970. Daar zag ik een magistraal Brazilie en een van de spannendste wedstrijden ooit tussen Italie en Duitsland. Sinds 1988 weet ik en ik zou verwachten alle Nederlandse voetbalsupporters dat je alleen kampioen wordt als het allemaal meezit. En oei wat heb ik in 2002, toen Nederland ook ontbrak, van Zuid-Korea genoten. Maar ik geef u gelijk dat voetbal als je geen voorkeur hebt, heel vaak heel saai is.

   Avatar

   JC · 24 juni 2016 op 09:39

   Ik ben geboren in het jaar dat Nederland in de Verenigde Staten aan het ballen was voor de wereldbeker, heb dus gelukkig iets minder littekens op dit gebied. Het genieten zonder oranje shirts moet ik echter nog leren geloof ik..

Avatar

Meralixe · 23 juni 2016 op 11:26

Ach, als Belg zijnde verkeer ik misschien wel in andere sferen maar groot probleem, na drie wedstrijden heb ik nog steeds niet veel meer gezien dan bange spelers die dan nog het geluk hebben, door te verliezen tegen Italië, in een ‘gemakkelijke ‘ poele terecht gekomen te zijn.

Avatar

Esther Suzanna · 23 juni 2016 op 13:55

Haha, sorry bij voorbaat maar ik wist tot de reacties absoluut niet waar dit stukje over ging. Ik dacht dat het over de ZON ging. Die mis ik namelijk. Verder niks. Ja, mijn Takkies en mijn kids soms. 😉

Avatar

arta · 23 juni 2016 op 21:40

Ik sta op nummer drie in onze voetbalpool!

Als real ‘female chauvinist pig’ weiger ik een EK te kijken zonder Nederland, al heeft mijn stiekeme hoop zich verplaatst richting onze zuiderburen… (En niet alleen omdat ik dan de pool ga winnen :-))

Echt een hele leuke column!

  Avatar

  JC · 24 juni 2016 op 09:35

  Dank! PS: Waarom winnen vrouwen toch altijd de voetbalpoules??

Avatar

Mien · 24 juni 2016 op 07:50

Ja arta, eens. Forza Belgia! Ze maken een goede kans. Als alles meezit.

Avatar

Mien · 24 juni 2016 op 07:52

Belgio.

Avatar

Meralixe · 24 juni 2016 op 08:06

Kijk, ik wil niet dwars liggen maar een Hollander die dan maar plots vóór België supportert daar geloof ik niet in. Ik zou nooooit! voor eender welk land supporteren, hoogstens wat meer sympathie tonen voor bijvoorbeeld IJsland in de finale tegen Duitsland. (als dat al mogelijk zou zijn)
Zie maar eens wel dan op een totaal ander vlak en veel belangrijker hoe vandaag de EU werkt. Een Nederlander blijft een Nederlander en een Duitser blijft een Duitser en een Fransman blijft een Fransman en zo verder… Al de rest is larie en apekool.

  Avatar

  Frans · 24 juni 2016 op 09:00

  Ik zal dan wel geen Nederlanders zijn, maar ik ben nooit zo’n fan van het Nederlandse voetbal geweest. Dat oeverloze spelen op balbezit heeft me nooit kunnen bekoren. Net zo min als het tiki taka van Spanje. Tijdens het afgelopen WK was het voetbal volgens mij om te janken. Ook nu heb ik maar weinig goede wedstrijden gezien. Spannende gelukkig wel en dat kan alleen als je een favoriet hebt. Anders zijn ook de verrassende wedstrijden van Wales, Noord Ierland en Ierland niet om aan te gluren. Om over het gestuntel van Belgie nog maar te zwijgen. Maar omdat ik voor de Belgen was tegen Zweden heb ik nog enigszins van de wedstrijd kunnen genieten. Wie alleen voor het zogenaamd eigen land is, kijkt waarschijnlijk ook alleen naar de wedstrijden van de eigen ploeg. En wie alleen voor het voetbal kijkt, wordt keer op keer teleurgesteld.

  Avatar

  JC · 24 juni 2016 op 09:34

  Helemaal mee eens Meralixe, wat ook gelijk oorzaak van mijn mini-depressie is: ik kan geen ander land supporteren. Ik vind België leuk, juich bij hun goals, Italië idem. Maar het zal me werkelijk niets uitmaken wanneer deze landen er in de volgende ronde al direct uitvliegen.. Succes gewenst desondanks, geniet ervan!

Avatar

Mien · 24 juni 2016 op 08:12

Tsja, dat is nu het verschil tussen een Belg en Nederlander (Vlaming en Waal incorporated). De gunfactor!

  Avatar

  Meralixe · 24 juni 2016 op 08:34

  Gunfactor… mooi woord. En uiteraard mijn dank voor uw steun. (in bange dagen)

Avatar

Mien · 24 juni 2016 op 09:06

Het beste voetbal moet nog komen. Zeker nu de poulefase voorbij is. Ik ga voor de Duivels. Dat het mooie (aanvallend) voetbal mag winnen.

Geef een reactie