De eerste cursusavond in ons theater over ‘toneelkijken’ zit erop. Het was boeiend, leerzaam, inspirerend, oogopenend, verrassend. De dramaturge die ons voor- en inlichtte krijgt van mij een pluim. Wat opviel was dat de cursisten zo verschillend waren. We ontmoetten een stel en haar partner dat hele verhalen had waardoor het leek of we ze al jaren kenden. Dan was er die krasse dame van 82 jaar die heel rustig driftig notities zat te maken en meer van de klassieke uitvoering van een Klassieke Griekse tragedie houdt dan ik die de moderne opvoering meer waardeer. Naast me zat een man van wie ik nooit gedacht zou hebben dat hij überhaupt naar toneel zou gaan – hoe bedoel je vooroordeel – maar die beter ingevoerd bleek dan ik zodat ik mijn mensbeeld gelijk maar even bijstelde.

Theater is meer dan vermaak of een uitje. Theater is ook een manier om de wereld te zien, problemen te belichten, mensen in alledaagse of juist bizarre situaties te portretteren, het publiek een spiegel voor te houden, dingen te relativeren, details uit te vergroten. Ik kijk theater dus ik ben. Zo’n ervaring dus. Ik kijk reikhalzend uit naar de volgende cursusavond.

(Naschrift: Thuisgekomen drong zich de gedachte op dat je dit alles – theater in zijn veelheid van vormen met zijn pluriforme publiek – gewoon niet mag beknotten. De aangekondigde bezuinigingen én de 19% btw zijn een tragedie van een mislukte dramaturg, een slechte auteur, een ondeugdelijke regisseur en nog slechtere acteurs. Ga je lekker, Rutte!? De theaters vrezen een kwart minder publiek! Toen men Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog vroeg te bezuinigen op de kunst vanwege de torenhoge oorlogsuitgaven, antwoordde hij: ‘Maar waar vechten we dan nog voor?’ Wat een tsunami met een stad doet, doet deze regering met theater, kunst en cultuur. Mark, oprutte!)

Categorieën: Actualiteiten

5 reacties

pally · 20 maart 2011 op 17:57

Erg mee eens, Jan, dat theater meer is dan alleen vermaak. Vandaar dat ik ook die bezuinigingen ( voor alle kunstvormen trouwens)haat. Het kan niet genoeg herhaald worden.
Die cursus klinkt interessant.

groet van Pally

sylvia1 · 20 maart 2011 op 18:38

Aanstekelijk, jouw enthousiasme voor het theater. Ik herken dat wel, de energie die je krijgt van een blik verruimende cursus of iets inspirerends op cultureel vlak. Dat laatste vind ik trouwens niet alleen in het theater, kan ook een goede film zijn, boeiende museumexpositie of een goed boek.

JanBontje · 20 maart 2011 op 23:17

Ja, ik heb ook een passie voor lezen, film (wat minder), beeldende kunst (schilderijen, beeldhouwwerk), muziek, poëzie… Zonder al deze uitingsvormen zou het bestaan koud en kil zijn!

Harrie · 22 maart 2011 op 18:04

Alleen in het natuurtheater vinden ware tragedies plaats.

Ferrara · 22 maart 2011 op 21:04

:klappen: Een open doekje.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder