Want er komen andere tijden… Bob Dylan zong er over in de jaren 60 van de vorige eeuw. De verkiezing van Barak Hussein Obama tot president van de VS is een belofte voor andere, betere, tijden. Voor de VS en de wereld. Hussein is Semitisch voor goed of knap. Wordt de droom van Martin Luther King toch nog werkelijkheid? Het zal veel tijd, moeite en geld kosten om de puinhopen van Bush op te ruimen. Veel dromen over maatschappelijke veranderingen komen uit, al dragen ze soms weerzinwekkende littekens van de realiteit. Moet je dan maar niet meer dromen? Natuurlijk wel! We moeten ondanks alles blijven dromen van – en ijveren vóór – een betere wereld. Een volmaakte maatschappij zullen we niet meemaken. De werkelijkheid is daarvoor te weerbarstig en de mens is helaas al te gemakkelijk prooi van demagogen, haatzaaiers, rattenvangers van Hameln, reclamemaffiosi, oorlogstokers en nationalistische of racistische idioten.
En tóch beweegt ze, zei Galileo tegen de paus toen deze hem verbood te zeggen dat de aarde om de zon draait. En tóch beweegt ze, zeggen miljoenen mensen over de hele aardbol alleen al door te dromen, te hopen en te strijden. Deze ‘Trias Humanitas’ van dromen, hopen en strijden, kan oude vormen en gedachten wegvagen.
De weduwe van dominee Ralph Abernathy, strijdmakker van King, heeft nog meegemaakt dat zwarten aan bomen werden opgehangen. Strange fruit, raar fruit, zong Billy Holiday daarover. Nu is een zwarte man president van de VS. De tijden veranderen. Pete Seeger zong bij de installatie van Obama ‘This land is your land’ van zijn muziekmaatje Woody Guthrie, waarmee hij zei: dit land is niet van een hogere macht of rijke klasse, maar van jou en mij, van het volk, van alle mensen. Obama zal met zijn politieke keuzes de vraag beantwoorden of hij van en voor alle mensen is óf dat machtige figuren achter de schermen toch nog aan de touwtjes trekken – en hem vermoorden. De tijd zal het leren.

© Jan Bontje 2009


3 reacties

Krasblog · 26 januari 2009 op 13:10

Nee niet vermoorden! Alstublieft niet. Laten ze eerst de moord op Kennedy maar eens fatsoenlijk oplossen. Aan één JFK van Oliver Stone heb ik wel genoeg.
En ondanks dat…. Niet vermoorden please.

Inderdaad: De tijd zal het leren.

Krasblog

Mosje · 26 januari 2009 op 15:41

Wel erg oppervlakkig Jan, dit stukje. De tijden veranderen, de tijd zal het leren, tijd – moeite en geld….
Had wel wat scherpzinniger gemogen.

Mien · 26 januari 2009 op 15:56

Een bomvol stukje feiten, associaties, wensen en dromen deze column; maar wel onderhoudend!

Oftewel een husseine column … 😉

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder