Na een periode van rust lijkt het dan toch weer zo ver. Mijn dubbele nationaliteit wordt weer eens het gesprek van de dag en we zullen er allemaal weer eens flink voor in de buidel moeten tasten om de zoveelste Haagse Hoge Pief bezig te zien. Het plan is nu om kinderen die achttien worden afstand te laten doen van een van hun nationaliteiten. Misschien is het toch wat handig van het intelligente gezelschap dat zich de ministerraad van dit land mag noemen om eerst eens na te denken voor ze weer eens naar buiten komen met punten waarop ze denken dat ze makkelijk kunnen scoren.
Het vreemde gevoel bekruipt mij dat dit de “zoveelste” maatregel zal worden in het rijtje Marokkaantje/Turkje pesten. We weten inmiddels allemaal al dat dit niet gaat over de Amerikanen, Belgen, Fransen of andere bevolkingsgroepen in ons land die de helft van het aantal dubbele nationaliteit-dragers vormen. Het geeft echter niets. Want de maatregelen die genomen gaan worden, als er al maatregelen genomen zullen gaan worden, zullen maximaal slechts de helft van het beoogde doel kunnen halen. Dit omdat ik mijn Marokkaanse paspoort nog zo vaak mag inleveren als ik wil en ik toch een Marokkaan blijf. Dit zelfde geldt overigens ook voor een aantal andere nationaliteiten zoals de Joodse. Zo zal ook deze maatregel dus slechts een halve maatregel worden, maar ik geloof dat dat in ons polderland niet zo erg is. Ik stel dan wel voor de wet “Turkje pesten” te noemen omdat wij Marokkanen weer eens buiten de boot vallen!

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

vanlidt · 14 oktober 2007 op 11:39

Er bestaat geen joodse nationaliteit, wel een israëlische…..

Siebe · 14 oktober 2007 op 11:55

Ik weet niet of ik een dubbele nationaliteit zo erg vind. Ik weet ook niet of je conclusie ‘wet Turkije pesten’ wel de juiste is. Wat ik wel zorgwekkend vind is dat op een populatie van slechts 16 miljoen inwoners, kennelijk een groeiend deel zich in ieder geval geen nederlander voelt. Maar dat schijnt helemaal geen probleem te zijn omdat de nederlandse identiteit toch niet bestaat. Eigenlijk bestaan we met zijn allen dus gewoon niet en dat is dan wel weer een erg geruststellende gedachte. Jij hebt dit stukje ook niet geschreven denk ik en ik deze reactie niet.

Gr.
s

FatTree · 14 oktober 2007 op 12:50

Ik vind het onderwerp zeker goed, en vooral omdat de columnist er natuurlijk midden in staat.

Toch vind ik dat je het onderwerp iets breder had kunnen uitmeten. Ik vind dat je je standpunt beter had kunnen opzetten, door met voorbeelden of bewijzen te komen (of treffende vergelijkingen).

Eigenlijk schreeuwt deze column om een, misschien wat langere, uitwerking. Ik was in ieder geval zeer geboeid door de toon die de column had.

*Reactie op column zelf*

Ik vraag mij (als rechtse stemmer, maar dan niet in de kaalkopjes geest) ook af of dit allemaal wel zin heeft. Als een Amerikaan met een dubbele nationaliteit zijn Amerikaanse nationaliteit dumpt, zullen mensen hem nog steeds een Amerikaan noemen.

Een nationaliteit is niet een woord op je paspoort, het is een gevoel.

SIMBA · 14 oktober 2007 op 13:28

Kort, zeer krachtig maar had ook wat mij betreft wel wat uitgebreider gemogen.
Deze zin vind ik erg lang zonder interpunctie en daardoor niet lekker leesbaar:
[quote]Misschien is het toch wat handig van het intelligente gezelschap dat zich de ministerraad van dit land mag noemen om eerst eens na te denken voor ze weer eens naar buiten komen met punten waarop ze denken dat ze makkelijk kunnen scoren.[/quote]
Maar…zeker geen slecht debuut! Welkom op ColumnX.

Beryl · 14 oktober 2007 op 13:33

Hi Almarini,

Zeker leuk geschreven. Extra boeiend omdat je er middenin zit, maar daar zit misschien tevens het probleem. Voor zover ik heb begrepen namelijk, mag je de Nederlandse nationaliteit aanvaarden op je 18e. Indien je dat doet, zou je inderdaad afstand moeten doen van je 2e nationaliteit, tenzij je een goede reden hebt om deze te behouden, zoals Marokkanen. Maar ook ‘Turkje pesten’ gaat niet op, aangezien deze mensen bijv. alleen onroerend goed in eigen land mogen aanschaffen als ze Turks zijn.

Deze wet is niet verzonnen om te pesten, maar juist om het allochtonen makkelijker te maken. Door de nederlandse nationaliteit te accepteren hebben mensen namelijk meer rechten (bijv. stemrecht) dan wanneer ze hun dubbele nationaliteit behouden en kan het praktische en juridische voordelen hebben (bijv. terug kunnen keren naar Nederland na een jarenlang intermezzo zonder opnieuw verblijf aan te hoeven vragen). Dit geldt voor alle immigranten en niet alleen voor Turken en Marokkanen.

Zoals Verdonk het ooit geformuleerd heeft, zou het pesten kunnen heten, echter zoals nu voorgesteld door Hirsch Ballin, lijkt het me een verandering ten goede. Daarbij merkt Hirsch Ballin tevens op dat een dubbele nationaliteit geen enkel probleem is (en geen ‘bedreiging’ vormt voor integratie) en dat het een bewuste keus moet zijn van de allochtoon om Nederlander te worden.

Afijn, verder heb ik er geen verstand van, maar dit is wat ik uit alle berichten heb begrepen. Misschien dat het helpt jouw gevoel een wat positievere wending te geven…?! 😉

Groetjes,
Beryl

pally · 14 oktober 2007 op 15:03

Niet slecht als debuut, Almarini.
En ik geloof best als je er midden in zit zoals jij dat er veel vragen bestaan over identiteit gekoppeld aan paspoorten en nationaliteiten.
Maar ik kan je redenering Marokkaan versus Turk niet zo goed vatten. En daardoor ook de titel niet,

groet van Pally

DriekOplopers · 14 oktober 2007 op 18:26

Waarom zou iemand twee paspoorten willen? Gaat dat over angst om een keuze te maken?

lisa-marie · 15 oktober 2007 op 09:06

Je boodschap komt over maar je titel vind ik niet erg gelukkig gekozen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder