Hoog torent de leeuwenkop boven de meute. Trots, denk ik nog. Tot ik dichterbij kom en de rest van het dier zie. Kitscherige bollen op de poten, twee bolletjes boven op zijn kont. De staart getrimd tot een fruitprikker met druiven. De romp is kaal geschoren.
De man die secuur de borst van de Koningspoedel uitpluist met een minuscuul kammetje, kijkt even op als we voorbij komen. Misschien schaamt hij zich wel een beetje, denk ik nog, nu wij hem betrappen in de poppenhoek. “Morgen mag ie gewoon weer lekker mee de bossen in.” Zoiets. Maar hij zegt niet wat ik wil dat hij zegt, hij kijkt me aan op zo’n manier dat ik begrijp dat dit zijn plek is. Niet híj valt uit de toon hier, maar wíj.
Iedereen die hier rondwandelt heeft een hond. Aan de riem, onder de arm of in een buggy. 225 hondenrassen worden deze Pinksterdagen gekeurd in de Rijnhal in Arnhem. Voor het eerst in mijn leven zie ik de Chinese naakthond, de Basenji, de Tatra hond. Het loopt allemaal voor onze neus, naar buiten en weer naar binnen. Precies volgens het boekje, zoals de plaatjes in mijn hondenencyclopedie. In een tiental ringen worden ze geshowd. Stukje rennen van de jury af, stukje rennen naar de jury toe, stilstaan, laten betasten, nog een rondje en dan volgt de uitslag.
Mijn boekenkennis mag dan aardig zijn, verstand van schoonheid heb ik duidelijk niet. De lichtbruine Australian Cattle Dog is toch echt het mooist, maar wordt laatste. Die vierde Canadese herder valt me op door de glanzende vacht, maar valt volgens de jury buiten de prijzen. Drie bruine Chihuahua’s op een rij maken me duizelig. Ik zie geen enkel verschil, voor mij zijn ze een identieke drieling.

Het is inmiddels half 12. Nerveus loop ik nogmaals naar het gele blaadje aan de ingang van ring 4. Ja het staat er echt. Na de Mopshondjes moeten ze komen. Maar waarom hebben we ze nog niet gezien? “Daar zijn ze!” Ik roep het eerder dan dat ik het geloof. Maar ze zijn het echt. Fijner gebouwd en kleiner dan we allebei dachten. Mooier dan de foto’s. Ze worden getoond, er worden een paar rondjes gerend. Mijn favoriet wordt natuurlijk laatste geplaatst. Al met al duurt het een paar minuten. Dan verdwijnen honden en baasjes weer en daarmee ook onze reden voor deze tocht. Toch blijven we nog een paar uur hangen. Het gaat vanzelf. Er is zoveel te zien.

Buiten op de parkeerplaats lopen we naar onze motor. Het is de enige motor. Campers, bussen en bestelauto’s zijn hier in de meerderheid. Hondenliefhebbers komen natuurlijk niet met de motor. Alhoewel, als je op je vrije zaterdag de wekker zet en honderd kilometer rijdt om amper vijf minuten naar twee honden te kunnen kijken, dan mag je jezelf toch ook een beetje liefhebbers noemen.

Die vijf minuten vielen ons trouwens wel erg tegen. Maar dat was dan ook het enige. Zelfs de Koningspoedels waren uit het boekje.

Categorieën: Algemeen

12 reacties

Libelle · 30 mei 2012 op 07:47

Beste Sylvia 1,
Natuurlijk kun je goed en correct schrijven, dat is geen nieuws.
Natuurlijk kun je het precies zo overbrengen als je het hebben wilt.
Maar waarom wil je het zo?
Mijn verwende ogen zoeken naar vuurwerk, naar een onverwachte gebeurtenis, naar iets vermeldingswaardigs.
Waarom kies je voor een onderwerp dat geheel volgens het boekje verloopt?
Groet van Libelle.

sylvia1 · 30 mei 2012 op 19:47

“In De Avonden van Gerard Reve gebeurt ook niets”
Als ik me goed herinner heb jij dat ooit geschreven door een reactie van mij.
Er zit geen vuurwerk in deze column omdat er geen vuurwerk was op de hondenshow. Ik heb het toch opgeschreven, omdat ik er vol van was. Van ben. Al dagenlang. Voor mij is het wel vermeldenswaardig. Dat dat niet noodzakelijk voor een lezer hoeft te zijn, begrijp ik. Dat een lezer dan toch de moeite neemt om dat in een reactie te schrijven, dat waardeer ik!

LouisP · 30 mei 2012 op 22:21

Buiten op de parkeerplaats lopen we naar onze motor. Het is de enige motor. Campers, bussen en bestelauto’s zijn hier in de meerderheid. Hondenliefhebbers komen natuurlijk niet met de motor. Alhoewel, als je op je vrije zaterdag de wekker zet en honderd kilometer rijdt om amper vijf minuten naar twee honden te kunnen kijken, dan mag je jezelf toch ook een beetje liefhebbers noemen.

Wat is het ras waar de twee motormensen dat hele stuk rijden?
Willen ze eerst gaan kijken voordat ze misschien een andere hond gaan nemen?
Is het een bijzonder ras, een zeldzaam ras?
Ljkt me van wel, als je dat allemaal onderneemt en als je schrijft ‘Ik heb het toch opgeschreven, omdat ik er vol van was.’ Dan twijfel ik daar al niet aan.

Ik lees buikgevoel, dat het uit buikgevoel is geshcreven en dat gevoel, het gevoel dat ik voel als ik het lees, dat is goed voor mij. Helemaal.

Libelle · 31 mei 2012 op 06:32

Gerard Reve beschrijft het ‘niets’ als geen ander.
Het is mijn grote voorbeeld. Dan hoef ik geen goedkope sensatietjes meer te verzinnen. Louis haalt wat teksten aan en inderdaad, achteraf, die zijn mooi.
Het zegt ook veel over mij, maar dat wist je al.

arta · 31 mei 2012 op 07:03

Inderdaad, er hoeft niet in elk stuk vuurwerk te zitten en dit stuk is absoluut goed geschreven, maar ook ik miste iets… De diepgang die in jouw andere stukken zit, die, door de vragen (zie Louis) die het oproept, een onbevredigd (groot woord) achterlaten na het lezen, omdat ze ook niet door mijn eigen fantasie ingevuld kunnen worden.

Fem · 31 mei 2012 op 07:26

Ja, de vraag voor welk ras je dat eind gereden bent, houdt mij wel bezig hoor…

In een ver verleden heb ik zelf met mijn hond (Bordeauxdog) rondjes door de ring gerend. Na twee shows, besefte ik dat ik niet op mijn plaats was tussen de fanatieke deelnemers.

De sfeer en het gevoel heb je goed neergezet!

Mien · 31 mei 2012 op 09:10

Ik denk dat je je toch vergist hoor.

Klik [b][url=http://www.knurps.nl/images/2010/02/motor-hond.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://www.teunlucassen.nl/images/PukMotor.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://i132.photobucket.com/albums/q35/wouter_van_de_lagemaat/TT%20assen%202008/263470705.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://www.hondenpage.com/foto/collect/18282.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://i285.photobucket.com/albums/ll42/wsterk/IMAG0001.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://www.brookston.org/pix/dogbike2.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://www.imageshumor.com/data/502/DogonBikeFree.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://beruangrebus.com/wp-content/uploads/2010/08/dog-on-bike.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://1.bp.blogspot.com/-RqgT5DdhcPQ/T66VLnx7ArI/AAAAAAAAB9U/Rzekjb-igMQ/s1600/Nicole+en+selle+avec+le+chien.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://www.theoffroadpuppy.com/images/DSC_0121.jpg]hier[/url][/b]

Klik [b][url=http://www.steffi-line.de/archiv_text/nost_buehne/img/krause_antaeusfilm.jpg]hier[/url][/b]

Mien Klikspaan

sylvia1 · 31 mei 2012 op 10:42

😆 :hammer:

sylvia1 · 31 mei 2012 op 10:44

Het waren twee kortharige collies. Drie jaar geleden wandelde er eentje voorbij, terwijl mijn vriend en ik bij iemand op de koffie waren. Sindsdien nooit meer in levende lijve gezien. Wel veel gesurfd en gelezen. Tot zaterdag.
Bedankt voor de reacties!

Ferrara · 31 mei 2012 op 12:43

Sylvia, ik herken dat gevoel heel goed. Boeiend schrijven over wat je meemaakt is soms knap lastig. Voor mij is deze column over de hondenshow goed gelukt. Gelukkig vertel je hieronder nog wel om welk ras het gaat.
Ik heb me tranen gelachen om de reactie van Mien.

Mien · 31 mei 2012 op 16:44

Vooruit dan, nog één keer in digitale lijve:

Klik [b][url=http://www.tucconias.nl/uploaded/Afbeeldingen/colliedag%202011.jpg]hier[/url][/b]

Mien Scottie

lisa-marie · 1 juni 2012 op 15:02

nu pas weett ik welke soort het zijn heb ik mij de hele column afgevraagd.
Goed neergezet hoe je je verbaasd over de gehele show.

@mien heb erg gelachen om de plaatjes

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder