In de keuken ben ik geen groot talent. Italiaanse gerechten gaan nog wel, daar heb ik echt mijn best voor moeten doen, anders had ik het er niet lang uitgehouden, maar de Hollandse pot blijft voor mij net zoiets als wiskunde. In mijn familie kookten de mannen. Twee broers van mijn vader waren echte topkoks in hun tijd (de een schreef recepten voor Libelle en de ander had een eigen restaurant), mijn vader maakte thuis het eten klaar en ook mijn eigen broers staan hun mannetje achter het fornuis. Ze hanteren het principe dat als je lekkere dingen bij elkaar doet er altijd iets goeds uit komt. En eerlijk is eerlijk, het mislukt ze nooit.

Bij mijn broers thuis staat altijd wel soep te trekken, staan er urenlang stukjes vlees met ingewikkelde kruidenmelanges op een laag vuurtje en dat allemaal zonder kookboek. De beste kok van het stel woont echter tegenwoordig in Spanje, zodat ik het zonder erwtensoep, hachee en stoofpeertjes moet doen.
Als we langzaam december naderen, probeer ik natuurlijk altid om er wat van te maken. Dat moet ook wel als je kinderen komen logeren en je ook nog eens gasten uitnodigt. Gelukkig kun je gevulde kalkoen in een braadzak kopen, worden aardappeltaartjes zo afgeleverd dat ze alleen de magnetron nog in hoeven en is ossenstaartsoep uit blik van uitstekende kwaliteit. Beetje leuk de tafel dekken en het lijkt allemaal al gauw heel wat. Maar meestal ben ik alleen, en dan ben ik snel uitgekookt.

Toch kan koken heel spannend zijn…Ooit kwamen vrienden bij ons eten die nogal wat gewend zijn op culinair gebied, dus vond ik dat ik mijzelf moest overtreffen. Ik koos voor Wiener Tafelspitz met Apfelkren en verse spinazie. Allemaal uit het origineel Oostenrijkse kookboek. Wat het allemaal precies moest worden, wist ik niet maar ik volgde het recept op de letter dus het kon niet mis gaan.

Het ging ook niet mis. Alleen was mijn teleurstelling wel erg groot toen het mij, na uren in de weer geweest te zijn met water, azijn, suiker en appels, een schaaltje appelmoes opleverde. De verse spinazieblaadjes die ik een voor een van hun steeltjes had ontdaan, bleken na de uitgebreide alchemistische bewerking niets méér te zijn geworden dan een heel klein beetje spinazie á la crème. Dit soort ervaringen maakt je nou niet direct kookgek.
Wel uitgekookt. Het recept bleef een topper op mijn menukaart, maar dan wel met behulp van Iglo en Hak. Lekkerder, meer en veel eerder klaar!
Gisteren belde mijn schoonzus. Ze was weer lekker bezig geweest in de keuken daarbij ondersteund door telefonische consulten met haar ex in Spanje. Het resultaat mag ik vanavond proeven. Hollandse hachee met stoofpeertjes. Ik verheug me er al op, daar blijf ik uitgekookt genoeg voor.

Categorieën: Diversen

8 reacties

DreamOn · 27 november 2009 op 17:21

Erg leuk geschreven, maar ik denk er wel heel anders over:er gaat voor mij toch echt niets boven verse groenten, eigengemaakte dressings, stoofpotjes die úren op het vuur hebben staan pruttelen… daar kan voor mij geen iglo of hak tegenop!
Ik snap het wel hoor, als je niet kunt koken, of je bent maar alleen, dat je daarvoor kiest. Maar ik ben culinair wel zo verwend, dat ik een magnetron maaltijd écht niet door mijn strot kan krijgen… 😀

Koken is zo heerlijk om te doen, na het lezen van deze column krijg ik ook zin om een grote pan hachee te maken! 😀

Prlwytskovsky · 27 november 2009 op 19:02

[quote]Maar meestal ben ik alleen[/quote]
Hier nog één. Maar Oostenrijks of Hollands …. Whoowh.
En daar zit ik dan, met mijn bruine bonen met spekkies. 😥
Maar hachee? Dat wordt ruften ahahahaaaaaa ….

Emiliever · 27 november 2009 op 19:11

@DreamOn: Jaja…leuk hoor als je het kunt! Als jouw lief niet alles opeet, kun je het hier kwijt!
@Prlwytskovsky: Niks mis met ruften toch 😉
😆

LouisP · 27 november 2009 op 19:44

E.
leuk geschreven…niks mis met de groente van Hak

L.

Avalanche · 27 november 2009 op 20:30

Lekker… een column over eten! Mijn uitdaging voor dit weekend: vegetarische erwtensoep (op uitdrukkelijk verzoek van mijn dochter die vlees noch vis wenst te eten). 😥

arta · 28 november 2009 op 10:56

Koken… Als ik er tijd voor heb vind ik het écht leuk! De overige 363 dagen van het jaar ben ik een kei in verse, smakelijke 20-minutenrecepten!:-D
Leuke column.

KawaSutra · 29 november 2009 op 00:08

Heerlijk, hachee. En heerlijk, stoofpeertjes. Maar liever niet in combinatie lijkt me. Of heb ik wat gemist?
Smakelijke column, zo lust ik er meer. 😀

pally · 29 november 2009 op 18:20

Lekker geschreven. Als liefhebster-kok lijk ik meer op jouw broers. Maar ik weet wel waarom jij nauwelijks kookt: jij zit momenteel constant te schrijven 😀

groet van pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder