Hoe houdt hij het toch vol? Hoewel feiten niet liegen, doet hij dat met een uitgestreken gezicht wél – alsof het een lichte last en een lieve lust is. Op een eenvoudige vraag waarop ieder normaal mens alleen met ja of nee kán antwoorden, volgt een potje leugens waar de veters van uit je schoenen springen. Je zou bijna gaan geloven dat hij niet meer gelooft en niet bijster bang is voor de hemelse hellestraf waarmee hij in zijn jeugd werd gehersenspoeld…

We schrijven 2003. President Bush ontketent een aanvalsoorlog tegen Irak. Hij laat zijn knechtjes aan onze Jan Peter vragen om militaire steun, maar Jan Peter weet als echte VOC supporter dat hij dat niet kan verkopen en houdt het bij politieke steun. Wat hem evenzogoed schuldig maakt aan collaboratie, maar een schietgebedje en zijn ziel is weer net zo rein en blank als zijn geliefde VOC.

Welk type strijkijzer gebruikt mevrouw Balkenende toch om het smoeltje van haar wakkere slapie zo uitgestreken te krijgen? Zelfs op de vraag hoeveel 2 + 3 is, weet hij nog een antwoord te verzinnen waarmee politiek Nederland maandenlang bezig is. Zelfs als het regent weet hij zijn CDA aanhang diets te maken dat je in eerste instantie weliswaar geneigd bent van regen te spreken, maar dat er bij nader inzien (nee, onderzoek is niet nodig) wel degelijk sprake is van een zekere mate van zonneschijn als je de achterliggende beweegredenen van Onze Lieve Heer en de context waarin dat gebeurt, maar meerekent en zo tot een afgewogen antwoord en dieper inzicht geraakt. Wa’zeggie!?

Jan Peter kan met droge ogen zijn schoonmoeder verkopen aan de duivel en tegelijk god ervan overtuigen dat het een goede deal is in de historische context van het gereformeerde christendom, de VOC en de Nederlandse leeuw.

We schrijven 2009. Jan Peter glimlacht triomfantelijk, zet zijn uitgestreken masker recht en de interviewer druipt af met een slappe staart tussen de benen. De Nederlandse politiek slikt ook deze bittere pil en slaapt rustig verder.

© Jan Bontje 2009


3 reacties

Mosje · 7 februari 2009 op 14:32

Deze keer is je stukje te kort Jan. Er is al erg veel over dit onderwerp gezegd en geschreven. Jij voegt daar niets nieuws aan toe.

Neuskleuter · 8 februari 2009 op 12:20

Als deze column nu gecombineerd wordt met die andere korte column die ook over JP is geschreven, dan zou het een mooi geheel worden! Qua thema past het zelfs bij elkaar.

Dit is inderdaad al wat bekend, maar zo’n quote als deze maakt het helemaal goed: [quote]maar een schietgebedje en zijn ziel is weer net zo rein en blank als zijn geliefde VOC. [/quote]

Mien · 9 februari 2009 op 11:14

Eens met voorgaand commentaar.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder