Over mijn voeten heb ik vandaag voor het eerst sokken getrokken en die dan weer samen in laarzen geperst. Benauwde gevangenis. Definitiever kan het niet voelen dat de zomer voorbij is. Ook bij een plotseling opkomende toch nog mooie dag blijft dit onomkeerbaar. Winterstalling is winterstalling. Laat de kou maar komen, de wind opsteken, de bladeren vallen. Voor mijn part komt er nachtvorst. Mij krijg je absoluut niet meer van de sokken. De volgende handeling bestaat uit het in plastic zakken stoppen van mijn zomerse spullen. Met driftige gebaren. Alsof het haast heeft. Vooral het spierwitte katoen kan ik niet meer uitstaan. Dat moet meteen uit zicht. De dunne bloesjes en broeken zien er vaal en armoedig uit, net als die idiote sandalen met dunne bandjes. Vrolijke zomerjurken en shorts maken zich belachelijk. Weg, een donkere kast in. Proppen maar, niet vouwen. Daar heb ik het geduld niet meer voor.

In de supermarkt scoor ik boeren- en zuurkool, spek en worst. Een dikke kabeltrui hangt nog nauwelijks in de etalage van de kledingwinkel of ik heb al een exemplaar in mijn tas en sta er een paar minuten later beduusd mee buiten. Nog net wel betaald want ik heb een hekel aan piepende aankopen.
Een roes lijkt het wel.

Zoals vroeger, als puber, wanneer het buitenzwembad open ging op 1 mei. Ik besloot die dag dan gewoon dat het zomer was en stortte me zonder pardon in één keer het troebele water in. Dat was een graat of 14, 15.
Het voelde als ijs, ik bevroor bijna, maar dat deed er niet toe. Stoerheid? Nee, al leek het er wel op en dat was mooi meegenomen, natuurlijk.

Dat leven en seizoenen niet werkelijk regelbaar zijn, heb ik altijd wel geweten, maar blijkbaar nooit geaccepteerd. Waar het leven in kleine dingen te dirigeren valt, doe ik het met strakke hand. Duidelijkheid scheppen en beslissen daar waar het kan: als tegenwicht voor al het ongewisse? Of een armzalige poging om alles een beetje overzichtelijk te houden? Overigens betekent analyseren nog niet er van af komen. Het is een soort oerdrift, zoals sommige dieren eikels verzamelen voor de winter, zich ingraven voor de winterslaap, of uit hun cocon kruipen in het voorjaar.

De zon schijnt, ik loop te zweten in mijn laarzen. Maar het is in orde.
Ik heb me ingedekt en besluit wel wanneer het volgende seizoen aanbreekt.

Ik en niet de weerman.

Categorieën: Algemeen

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

15 reacties

pleuro · 14 oktober 2008 op 13:36

Uit de sokken in de sokken.. zojuist al mijn éénlingen weer verzameld en verenigd met hun wederhelft. Leuk geschreven!

[quote]Dat was een graat of 14, 15[/quote]

Ik neem aan dat het graad moet zijn 😀

Mien · 14 oktober 2008 op 13:59

Mooi column Pally. Van alle seizoenen thuis!

De verschrijving: graat of 14, 15 vind ik geweldig. Immers je viel echt bijna van de graat, toch?!

Mien Levertraan

klapdoos · 14 oktober 2008 op 14:07

Graat of graad wat maakt het uit, de intentie is duidelijk en daar gaat het om, een leuk stuk. Niet van je stuk te brengen, behalve als je een lekkere griep oploopt tijdens dit heerlijke najaarszonnetje met een beetje wind door je haar en zwetend in je laarzen de pas erin zet. Leuk stukje .
groet van leny

Mup · 14 oktober 2008 op 16:35

[quote]Benauwde gevangenis.[/quote]Benauwend herkenbaar, brr.
[quote]Nog net wel betaald want ik heb een hekel aan piepende aankopen.[/quote]Als voorbeeld, om aan te geven dat er een lekkere vaart in je column zit, zo zijn er nog meer, met een sterke uitsmijter,

Groet Mup.

Prlwytskovsky · 14 oktober 2008 op 17:58

Pallyyyyyy … wat een leuke joh.
Wars als ik ben heb ik sinds de zomer, nu pas, mijn sokken ‘UIT’getrokken; en vreemd genoeg zie ik nu bijna niemand meer. Raar he?

[quote]zoals sommige dieren eikels verzamelen [/quote]
Doet mijn buurvrouw ook. wahahaaaa ….. 😉

arta · 14 oktober 2008 op 21:12

Vréselijk, de eerste keer sokken aan, en laarzen… Vorige week was mijn ‘eerste keer’ dit najaar. Én de laatste tot nu toe. (ik fietste nl om vijf uur ’s middags vanaf mijn werk in mijn T-shirtje terug naar huis)
Een heerlijke column, helemaal goed!
🙂

KawaSutra · 14 oktober 2008 op 23:55

Mooi omschreven die seizoenendwang.

Ik heb ooit zwemles moeten nemen in vervuild buitenwater vanuit school. Het heette een zwembad maar er dreven aan de oppervlakte een graat of 14, 15. 😀

WritersBlocq · 15 oktober 2008 op 00:54

Ja, van de sokken inderdaad! Kom maar op met die 10% gasprijsverhoging, híer wordt ie niet uitgegeven 😛

Mooie column Pally, echt top. Knufje (niet te klef, da’s alleen maar warm haha) Pau’tje xx

Dees · 15 oktober 2008 op 08:07

[quote]Ik en niet de weerman.[/quote]

😀

Leuk, je rituelenstukje. Voor mij bijna nostalgisch. Wintergoed, zomergoed, zoveel kasten heb ik nou ook weer niet 😀

En zomerse zuurkool is ook lekker. En de winter bestaat niet, de herfst wel… 😕

doemaar88 · 15 oktober 2008 op 10:46

Van mij mag de herfst + winter overgeslagen worden…

Maar als ik jou stukje zo lees, heeft het toch ook wel wat 😀 Erg leuk!

Anne · 15 oktober 2008 op 11:45

Ha ha, mooi zelfportret Pally!
Maar volgens mij is het in Nederland altijd herfst, of vergis ik me nou 😀

pally · 15 oktober 2008 op 22:17

Heel erg bedankt voor alle reacties!
Oeps, ik baalde van ‘graat’ i.p.v.’graad’, puur over het hoofd gezien, maar wel creatief verwerkt door verschillende CX-ers. 😀
Kawa) jouw jeugdzwembad, was dat misschien hetzelfde als het mijne: n.l. in Sassenheim?
En ja, de winter zou je de laatste jaren best herfst kunnen noemen. Maar ik blijf gewoon winter zeggen voor de duidelijkheid :hammer:

Enne, ik vind 2x op de hoofdpagina eigenlijk genant, ook al komt het door themawerk :oeps:

Groet van Pally

weathergir · 15 oktober 2008 op 23:07

Helemaal leuk, erg gelachen ook. Ook ik heb slechts 1 kast, dus het linnen kwelt mijn ogen dagelijks.

[quote]…want ik heb een hekel aan piepende aankopen.[/quote]

:hammer:

KawaSutra · 16 oktober 2008 op 00:58

Ja verdomd Pally, daar was het!
Ik heb er nog trauma’s van. Nooit mijn diploma gehaald maar ik zwem nu wel als een vis!
Maar het was zo goor!!! Die arme vissen…..

SIMBA · 23 oktober 2008 op 20:11

Ik heb eeeeeeuwen volgehouden om vanaf de paasvakantie tot aan de herfstvakantie de sokken uit te laten….maar dat kan tegenwoordig niet meer. Alle vastigheid verdwijtn! 😀
De laarzen zitten intussen wel weer lekker trouwens!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder