De moord op Pim Fortuyn, de moord op Theo van Gogh. Publieke zaken, waar hoe dan ook een gevoel bij ontstond van verdriet en onmacht. Maar nooit heb ik me zo oprecht en intens treurig gevoeld om een publiek geval als bij de bevestiging van de dood van de twee jongens, achtergelaten, verlaten, afgedankt in een afwateringstunnel in Cothen. Met spanbanden je kind verstoppen dat je zojuist vermoord hebt, in de wetenschap dat je daarna zelfmoord zult plegen. De berekening, het motief van gruwelijke wraak dat in de voorbereiding en uitvoering glashelder werd verwoord.

Het lot van de twee jongens haalde en haalt het beste en het slechtste naar boven. Het massale, oprechte medeleven. Zoekacties, gezinnen met kleine kinderen en picknickmanden naar het bos bij Doorn. Om te helpen. Het was nog net niet zo dat D-reizen zoekarrangementen aanbood. Maar het scheelde niet veel. In de file naar de vindplaats, om, ja om wat, lijkjes te bekijken? Het ANP dat zelfs via helikopters beelden probeerde te verzamelen. Van, ja van wat. Kinderlijkjes? De meningen die over elkaar rolden. Zelfs diezelfde avond nog waren er op diverse fora mensen die de vinger naar de vrouw wezen. Naar Jeugdzorg. Naar de vechtscheiding, met name. De vechtscheiding zou deze man tot zijn daden hebben gedreven. Van dader werd de man ook slachtoffer van deze vechtscheiding, van de moeder, van Jeugdzorg, van de rechterlijke macht met de (on-)natuurlijke neiging kinderen bij de moeder te plaatsen. Dwaze vaders spraken hun begrip voor de vader en onmacht over de eigen situatie uit. Ook alweer via fora. ‘Wat zal je je wanhopig hebben gevoeld’ las ik op het condoleanceregister, terwijl uit de wijze waarop dit gepland is tot in de details op veel wijst, maar niet op wanhoop, de wanhoop mijlenver voorbij.

Ik heb met stijgende verbazing gekeken naar hoe in de vele discussies, eerst op fora, later in de reguliere pers, de wijzende vinger veelvuldig impliciet ook richting de moeder is gegaan en naar het inperken van de rechten van deze vader als ergens begrijpelijke oorzaak van zijn daden. Vingers die wijzen naar vrouwen in het algemeen als het op de vechtscheiding aankomt. Ook los van het principe ‘waar twee vechten hebben twee schuld’ is het toch zonneklaar dat in dit geval deze moeder zeer terecht de kinderen bij de vader vandaan wilde houden? Was het haar maar gelukt.

Wat deze man heeft gedaan is zijn kinderen gebruiken als op te offeren schaakstukken, om de moeder schaakmat te zetten. En dat kan daarmee enkel een hele zieke man zijn geweest. Het zou goed kunnen dat het monster dat hij bleek te zijn tot volle wasdom is gekomen in hun relatie en de nasleep ervan. Maar dat maakt anderen niet medeverantwoordelijk voor zijn gruweldaden.

De enige conclusie die volgens mij mogelijk mogelijk is, is dat deze vrouw ooit een verkeerde partner heeft gekozen en met hem kinderen heeft willen krijgen. Indien dat zo zou zijn, is het gevecht dat zij later is aangegaan om hem bij de kinderen uit de buurt te houden juist wel de goede beslissing geweest.

Zij het dat deze afschuwelijk genoeg onvoldoende succesvol was en te laat is gekomen.

Categorieën: Algemeen

18 reacties

Libelle · 29 mei 2013 op 07:16

Ik zou deze conclusies niet zomaar willen trekken.
Wat mensen doen die tijdelijk niet toerekeningsvatbaar zijn, kan wel degelijk, hoe tragisch ook, perfect worden uitgevoerd.

    Meralixe · 29 mei 2013 op 08:45

    Libelle, ik zou maar niet te veel met dat ’toerekeningsvatbaar goochelen.
    Wij hier in Vlaanderen hebben nu te maken met een passionele moord: De rechter oordeelt op het moment van de feiten’ ontoerekeningsvatbaar’. Enkele jaren later oordelen anderen dat hij ‘genezen’ is. Nu zal onze brave man schadevergoeding eisen omdat hij enkele jaren onterecht in voorhechtenis heeft vertoeft. Ik kan niet meer volgen…

    Sagita · 29 mei 2013 op 17:37

    Libelle dit is niet het werk van een tijdelijk niet toerekeningsvatbaar persoon. Dit is het werk van een persoon met een dusdanig opgeblazen en gekrenkt ego dat het in staat is/was om het licht in de ogen van zijn eigen kinderen te doven om de moeder die dit leven voortbracht in alle volheid te treffen.

SIMBA · 29 mei 2013 op 07:53

Bedankt voor het op een rijtje zetten van de chaos rondom dit vreselijk gebeuren. Ik kan me wel vinden in de mogelijke conclusie.

Meralixe · 29 mei 2013 op 08:53

Beste Dees
Het is best begrijpelijk dat U zich boos maakt over deze gruwelijke daden en het mediageile en sensatiezoekende gedrag van de massa. 😥

Harrie · 29 mei 2013 op 10:34

Goede column. What’s on a (wo)man’s mind? Het zal altijd een mysterie blijven. Zelfs de multi multi multi media vinden daar niet een twee drie een antwoord op. Al zouden ze het graag willen. Heel vervelend hoe angst (zoekend naar verklaring en oplossing) daarmee niet gevangen en beteugeld wordt. Zelfs niet in mijn bos. Ook daar leven mensen, dieren en planten met elkaar in oorlog en vrede. Laten we het goede proberen vast te houden, in liefde, harmonie, verbinding en troost. Groetjes, Harrie

Jeroen · 29 mei 2013 op 11:08

Volledig eens met Dees. Natuurlijk zijn er twee partijen die schuld hebben aan de (v)echtscheiding en alles daarom heen. Maar deze man heeft niet zijn eigen lot bepaald, maar ook onvrijwillig het lot van zijn eigen kinderen én zijn ex-vrouw egoïstisch in eigen hand genomen. Als hij niet wilde leven prima, maar dit scenario is het berekenende werk van een kille moordenaar. Niet goed te praten door wat voor verzachtende omstandigheden dan ook.

Sagita · 29 mei 2013 op 17:39

Dees je hebt het gezegd. Knap! Ik kon, durfde het niet onder woorden te brengen.

WritersBlocq · 29 mei 2013 op 22:04

Je hebt een wéérgaloze column neergezet, Dees. Ik heb hem ook op mijn Facebook gezet.
Juist nu, nu de krantenkoppen weer iets anders laten zien dan die twee koppies. Nu wat ‘lijkt’ ook is gebleken, en er weer andere dingen zijn te vermelden.
Hoe jij teruggrijpt naar voorgaande publiekelijke gevoelens van onmacht, frustratie, verdriet ,medeleven… en dat vertaalt in dit verhaal.
Ik pfoeh, bewonder je erom, voel de frustratie met je mee en was niet bij machte om het te beschrijven. Jij wel, en bedankt daarvoor!
Dit wordt toch wel Column van de Maand? Niet alleen ‘opdat wij niet vergeten’, want dat klinkt zo zwaar, suf wellicht zelfs. Nee, omdat er weinig mensen zijn die beter kunnen schrijven dan wat jij hierboven hebt neergezet. Gewaagd, gedurfd, compleet volmaakt zet je de weeffouten neer, en je laat zelfs nog ruimte voor discussie, opinie, je timmert het niet eenzijdig dicht, zo blijkt ook uit de reacties.

Knap!!

Mien · 29 mei 2013 op 23:07

Knappe column.
Het drama nog eens opnieuw gefileerd.
Collectieve zenuwen blootgelegd.
Voor mij ook CvdM.

Dees · 30 mei 2013 op 18:33

Deze lag al een tijdje, heb geaarzeld hem te plaatsen, want draag je dan niet ook bij aan het publiekelijk aan de haal gaan met het leed van een ander? En dan ook nog leed dat in de privesfeer een pure hel moet zijn, waar je de diepte alleen maar kan vermoeden en zelfs dat vermoeden is te veel om te bevatten. Laat staan…

Ik las alleen zo weinig tegengeluid in het geweld van de discussie die losbarstte over vechtscheidingen en falend Jeugdzorg. en dat in een maatschappij, waarin het steeds meer de trend wordt om daders geen enkel voordeel van twijfel te gunnen. Waarom juist deze man dan wel?

Ik moest het kwijt. Bedankt voor de reacties op de overpeinzingen!

WritersBlocq · 30 mei 2013 op 23:07

Gelukkig maar Dees, dat je hem hebt gepost. Ook op mijn Facebook komen er goede berichten over, in elk geval discussie. En dan heb je toch een goed verhaal neergezet, ja toch? Nou dan. Dus niet teveel denken met dat mooie koppie, jij, maar gewoon schrijven zoals je hier doet en dan inzenden, klaar! Wou dat ik het zo kon 🙂

Jip · 31 mei 2013 op 00:45

Mooie column hoor Dees. Ja ik wilde ook nog gaan speuren in die bossen, maar baasje wilde er niet van weten. ‘Hier en in je mand’, siste ze. Achteraf moet ik haar toch gelijk geven. Zo’n drama is geen avonturenspel. Af en toe weten we zelf niet meer of we met onze ipad bezig zijn of de werkelijkheid betreden.
Poot! Jip

pally · 31 mei 2013 op 21:42

Geweldige column, Dees. Zonder opsmuk eerlijk en noodzakelijk. Er verschijnen niet zoveel noodzakelijke columns. Daarom voor mij ook CVDM
Al ben ik laat omdat ik in het buitenland zit.

Dees · 1 juni 2013 op 14:37

Je moet me de discussie maar een keer laten lezen weetjebeetje, als je dat wilt. En Pally dank voor je reactie, blij mee. Jip, je boft maar met je baasje 😉

Nachtzuster · 1 juni 2013 op 16:28

Heel mooi en rauw neergezet, Dees. Zoals gezegd, zonder opsmuk. Mijn complimenten!

Avalanche · 3 juni 2013 op 11:06

Door Harrie werd ik attent gemaakt op deze column. En Dees, ik schaam me bijna dat mijn ‘Wagenziek’ CvdM is geworden en niet deze van jou. Ik ben het zeer met jouw conclusie eens en vind dat je een heel sterke column geschreven hebt. Mijn complimenten!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder