Voel ik mij veilig in Nederland? Ja. Ik voel me hier veilig. Ik hoef maar een paar minuten naar het journaal te kijken om me te realiseren dat we het hier goed hebben. Toch zijn er van die momenten… Na de aanslagen in Londen, net als na die van 11 september trouwens, was heel Nederland bang. Mogelijke doelen werden extra beveiligd. Allemaal leuk en aardig, maar het belangrijkste doel van de extra beveiligingen was volgens mij het geruststellen van de burger. Iedereen weet dat er pas weer een aanslag komt als onze angst ervoor een beetje is weggeëbd. Maar moeten we daarom bang blijven?

De eerste maandag van de maand om 12 uur. De sirene gaat en voor een paar minuten staat heel Nederland erbij stil wat er wellicht ooit zal gebeuren als deze sirene op een ander moment afgaat. In mijn kindertijd (en geloof me, zo heel lang geleden is dat niet) was het ondenkbaar dat die sirene op een ander moment af kon gaan, maar nu vind ik het best realistisch. De meeste Nederlanders hebben zich er ook al bij neergelegd dat er toch een keer een aanslag gaat komen en dat er niks is wat we kunnen doen om het te voorkomen.

Overigens lijkt het mij, maar misschien komt dit door mijn voorliefde voor complotten en lugubere verhalen, best denkbaar dat een mogelijke terrorist een aanslag gaat plegen op de eerste maandag van de maand rond 12 uur… Ik ga er nu wel vanuit dat onder de columx-ers zich geen potentiële terroristen bevinden, want ik wil niemand op een idee brengen natuurlijk.

Sensatiezuchtige tv-makers spelen goed in op de angst onder mensen. Dingen worden verdraaid in de media, anders neergezet, ondersteboven gekeerd, alleen maar om te scoren. Scoren, scoren, scoren, daar gaat het om. Natuurlijk is Nederland bang voor een terroristische aanslag, maar dat betekent toch niet dat wij zitten te wachten op de verschillende media om onze angst aan te wakkeren?!

Ik woon niet in een criminele stad, maar ik ga ’s nachts liever niet alleen over straat. Zeker niet langs een groep mensen. Ik doe het toch, om de angst op te zoeken. Op het moment zelf schijt ik in mijn broek, maar ik ga toch langs die groep. Mobieltje in mijn handen, zoekend naar mijn sleutelbos om als het kan mezelf mee te verdedigen, maar ik ga langs die groep. Om achteraf te kunnen zeggen: Zie je wel doos, je was weer bang voor niks.

De media wakkert de angst niet alleen aan, zij maakt ons ook bang. Overal zien we terrorisme en we horen ministers discussiëren over het feit dat het nog bij lange na niet goed geregeld is met de veiligheid in Nederland. Na de aanslag in Londen, was het eerste dat nieuwslezers ons meldden, dat Nederland de volgende van het ‘lijstje’ zou zijn. Wie maken ons nu bang? De terroristen of de media?

Als alle kranten nu eens stoppen met de ‘polls’ over ‘Hoe veilig voelen wij ons?’ en als de televisie niet elke dag begint met waarom wij nog niet goed voorbereid zijn op een terroristische aanslag, zou dit al heel wat schelen. Voel ik mij veilig in Nederland? Nog steeds antwoord ik volmondig ‘ja’. Sinds ik geen televisie meer kijk en geen kranten meer lees, heb ik mij nog nooit zo veilig gevoeld.

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

wendy77 · 23 september 2005 op 13:09

Kan ik mij volledig bij aansluiten Chantal!
Goeie column

bert · 23 september 2005 op 18:23

Volgens mij mogen wij Nederlanders niet klagen over een gebrek aan veiligheid. Er wordt voldoende gedaan aan veiligheid.
Wat er aan schort zijn de mensen zelf. En er leven wat dat betreft nog wel genoeg lijpkezen in dit land. Maar dat zul je altijd wel houden.
De ene week moeten de noodgevangenissen worden geplaatst en bij een volgende minister moeten ze weer worden weggehaald. Als jij dit snapt snap ik het ook. 😕 😕 😕
Goeie column.

WritersBlocq · 23 september 2005 op 23:22

Noem het maar naïef, maar als ik ga denken aan alles en iedereen die niet opgesloten is, wat ze uit kunnen halen, of ik wel of geen sirenes hoor, dan heb ik geen leven. Dus doe ik zowel letterlijk als figuurlijk oordoppen in, oogkleppen op en op gezette tijden realiseer ik mij wel degelijk wat er allemaal mis is en/of kan gaan. Maar de meeste tijd leef ik gelukkig, ontspannen. Het is wel een goeie column.

Louise · 24 september 2005 op 08:24

[quote]was het ondenkbaar dat die sirene op een ander moment af kon gaan,[/quote]
Een paar maanden geleden was er een aantal kilometers verderop een enorme brand waarbij vermoedelijk schadelijke stoffen vrijkwamen. De sirene loeide (en wij moesten de plaatselijke zender opzetten, naar binnen en alle ramen en deuren sluiten) en het enige wat ik dacht was: goh, is het alweer maandag? 😳

Goed om er eens bij stil te staan.

Ma3anne · 24 september 2005 op 09:41

Gewoon doorgaan met leven en je niet bang laten maken.
In geval van nood hebben we altijd [url=http://www.nctb.nl/]deze[/url] site nog om te zien wat we moeten doen.

KawaSutra · 24 september 2005 op 10:08

[quote]Sinds ik geen televisie meer kijk en geen kranten meer lees, heb ik mij nog nooit zo veilig gevoeld. [/quote]
Ja, kan ik me wel voorstellen. Je moet je eigen gevoel van veiligheid zelf creëren.

Goed geschreven.

Mosje · 25 september 2005 op 00:36

Veiligheid zit hem niet in getroffen worden door een aanslag, of juist niet. Veiligheid is een kwestie van je geborgen voelen. En dat gevoel kun je overal hebben.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder