Verlies – wat is nou verlies? Het is niet meer dan het gat dat geslagen is tussen wat was en wat komt. Het is wat is, in het hier en nu. Is het door het niet weten en dus niet kunnen controleren van wat komt, dat verlies er zo inhakt? Dat het bestempeld wordt als negatief? Met een op hol geslagen kop vol gedachten van ellende en doemscenario’s rouwen we om verlies, of zelfs om het kwijt zijn van het verlies, als de tranen zijn gedroogd en het gemis blijft.

Stel: je laat ze een poepie ruiken en ziet verlies als winst? Zie je wel dat ik het zonder kan? Wie verliest hier nou wat, hetgeen ik verloren ben, of ik? Kan dat ik’je geen verliesje dragen? Ach gos…

Onlangs heb ik te maken gehad met een groot verlies. Een gekraakt ego, platgewalst toekomstperspectief. De weerslag op mijn gestel en humeur was enorm; nog veel erger dan toen ik vroeger pogingen ondernam om te stoppen met roken. En geloof me: ik was een plaag voor mijzelf en de rest van de wereld.

En ineens ging het vanzelf, inmiddels ruim tien jaar geleden. Ik verloor datzelfde zogenaamde ‘maatje’ en pleurde het rücksichtslos in de afvalbak, eigenlijk zonder erbij na te denken. Kwam niet aan, was niet niet te genieten op de gewone buien na die komen en gaan. En die ook weer verloren gaan.

Heb jij dat nou ook, dat bij het woordje ‘verlies’ een negatieve trilling door je heen gaat? Misschien snel daarna gecorrigeerd door de bovenkamer, maar toch… hoe komt dat nou, die weerstand tegen verlies? Als ik de weerstand verlies, dan rest alleen pure winst. Totdat die op is. Maar heb ik dan verloren, ben ik iets kwijt? Met altijd een ervaring rijker heb ik toch niets te verliezen?


WritersBlocq

Talent voor tekst, taal en verhaal

3 reacties

Nummer 22 · 1 november 2018 op 06:56

Mooi! Verteld! Verlies verloren.!

Suus · 1 november 2018 op 10:51

Ja verlies klinkt alsof je iets verloren bent. Waar is het? Ik wist toch waar het lag? Maar het is weg. En als je op een dag beter zoekt dan vind je het gewoon op de plek waar je hebt achtergelaten. Tjakka, gevonden.

WritersBlocq · 1 november 2018 op 18:18

Dank je wel voor het lezen en reageren 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder