Dat de snel groeiende groep van pro- en anti beeldenstorming het historisch perspectief van de ‘helden’  van weleer nu plaatsen in deze tijd met de kennis van nu, begrijp ik niet. Moet ik hun woede wel begrijpen? Nee, ik vorm mijn eigen gedachten.

Keur ik daarmee per definitie  de daden van die helden op hun sokkels dan goed? Nee! De geschiedenis, het bezoeken en bezocht hebben van landen dat ooit door het Koninkrijk der Nederlanden werden bezet, heeft mij ter plekke veel geleerd.  Wat? Soedah, laat maar, zou mijn overladen moeder (2019) gezegd hebben. Ik hoor haar woorden nu- anno 2020- anders.Ook ik heb door straten en over pleinen gefietst in de stad van mijn jeugd. Woonde in een straat dat naar ‘zeehelden’ werd genoemd en leerde ook de liedjes waar de gekleurde mens een hoofdrol speelt .‘Moriaantje zo zwart als roet …‘ en las de boeken met de zelf in te plakken plaatjes ‘Naar de Oost, daar wordt wat grootsch verricht!‘, maar pieste gewoon in mijn broek op de schoot van Sinterklaas en had angst voor zwarte piet. De foto heb ik nog, maar dat ook terzijde.

Had nog geen enkel besef over wat racisme en discriminative was.  Ik herinner me als toen 8 jarig nieuwsgierig jongetje de in brand gestoken kruizen en mensen in het wit gehuld met de puntmutsen. Zag de beelden van een moord in Dallas, de oorlog in Vietnam maar hoorde ook ‘I have a dream.’ Wat is dat in Amerka.. papa, mama?

Ik zat op een school ‘met den bijbel’ en een foto uit die tijd nog eens nader bekeken.

Een rij met kinderen uit de 1e klas op een schoolplein. Het zal een zonnige dag geweest zijn. Enkele van mijn mede klasgenoten knepen hun ogen een beetje dicht. De jongens allen met een korte broek en hoog opgetrokken sokken, de meisjes met een korte rok en wij de anden naast of achter het lichaam maar allemaal lachend gefotografeerd.
De ‘witte’n samen met de ‘indo’s’  De namen weet ik nog; Ronald R., Rudi L., Hans K.G., Bas  K., Robbie v.d. K, Ina H. D., Julie, Karin v.A. en Paula J. Robbie is dood door overmatig soft en later harddrugs gebruik, Paula door Aids en de anderen? Wie de foto genomen heeft is mij onbekende. Het gaf de tijd weer van onbezorgheid in een land dat rap aan het veranderen was: 1961!

Ik ben 40 jaar geleden, nadat mijn eerste grote liefde en ik uit elkaar gingen, vertrokken uit deze stad; Dordrecht. Een stad op het Eiland van Dordt met historie, maar dat terzijde.

De beeldenstormers, de pro en anti  groepen begrijp ik niet en waarom dan niet? Ik denk na…

Wat is dan racisme en discriminatie?

Als dat alleen ‘black lives matters’ is en  met  de slavernij  versterkt wordt dan zou ik  ‘ black….’veranderen in ‘All Colors Matters’ !, en moeten ook alle andere afgebeelde mensen van hun sokkels. .  Neem het koningshuis van Oranje Nassau met een familie dat af stamt van rovers en dieven die de boeren, burgers en buitenlui het geld en de opbrengsten van het land en het vee afhandig maakten. Kunst uit de kolonieen en bezette gebieden lieten verschepen naar Holland. Onderdrukkers uit naam van de Koningof de Koningin  ‘ Wij…….. ‘ en dan ook nog bij de ‘ gratie gods..’ schrijven. Anno 2020 zwaait de mens naar deze nazaten en hun aanhang en gelooft in de vertoonde sprookjes. Wordt wakker! Ben ik nu en republikein; Ja! en lach om het altijd gegevens antwoord ‘ een president kost meer geld’ . Wordt wakker! 
Plunderen deze beeldenbestormers dan ook de paleizen en geven de gestolen rijkdommen terug aan de landen waar het vandaan kwam? Slopen ze van de Gouden Koets de aangebrachte slaaf met een ketting om zijn hoofdje? 

‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen’, staat in een boek dat bijbel heet.

Wiens voorouders zonder zonde hebben geleefd kunnen toch ook eerst nadenken voordat zij door demagogie en massa hysterie bevangen worden.

Dat nadenken verdwijnt door opportunisme dat nu ‘ woede’ wordt genoemd. Woede door het aangedane leed van voorouders. Terecht? Ja, maar het zindelijk kunnen oordelen toont meer de volwassenheid van een volk dat nooit een homogene kleur zal hebben of heeft gehad maar met elkaar in gesprek gaat, elkaar durft te ontmoeten.

De geschiedenis waaruit de mensheid niet heeft geleerd alle gebeurtenissen in het juiste perspectief te zetten, doet ook onrecht aan de goede daden!

En ik? Ik ken de familiegeschiedenis ( 1754 Groningen) ben gediscrimineerd en met stereotyperende vragen bestookt als een mens met een kleurtje. ‘Nee ik bedoel… waar kom je oorspronkelijk vandaan’. Deze vrager, een locale bekendheid zal ik die maar eens van zijn ‘sokkel’ stoten?

Enfin,….


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

8 reacties

Mien · 18 juni 2020 op 09:38

Volgens mij ben je de rubriek ‘co-column’ nog vergeten. 😂

Mien · 18 juni 2020 op 09:39

Categorie (of categorisch)

van Gellekom · 18 juni 2020 op 10:22

Waanzinnig goede column, broeder. Hear hear

Nummer 22 · 18 juni 2020 op 18:26

Allen, te snel ingeleverd.. typ, taal en spellings missers. Zo dient ‘ overladen’ overleden te zijn. Dat gemis van mijn moeder daar heb ik over geschreven eerder.
Dank voor jullie reactie en Van Gellekom ..het was dit keer geen co- column het kwam op en ging eruit!

  van Gellekom · 19 juni 2020 op 12:00

  Zo doe je dat. Volg altijd je creatieve ingevingen. En het gaat om het gevoel, niet om de spelling. Daar heb ik schijt aan

G.van Stipdonk · 19 juni 2020 op 23:43

There is a whole lot of nonsense coming our way and we have to deal with it. Zeg maar dat ik het gezegd heb.

  Nummer 22 · 20 juni 2020 op 10:13

  Precies!
  Scene: in een ouderwetse snoepwinkel ergens in ins land
  Goedemiddag! Goeiesmiddag jelu, ken iek u hellepuh?
  Jah…. doe u maar 2 ons van die zwarte drop, 2 rollen javaantjes, wat turks fruit en weet u waar ik javaanse jongens kan kopen? Dat is shag!

  Opzoutuh en snel jelui benne racisten… .sttt de recorder loopt… ! Ik heb nog wat moriaantjes, oelewappers, indische lekkernijen.. loopt u even mee naar achteren..

G.van Stipdonk · 20 juni 2020 op 10:36

Ik blijf het zeggen: Social media maakt meer kapot dan je lief is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder