De bron was onuitputtelijk; de wil en de zin en de vermoeide blikken over de dagen waren niet belangrijk, of niet aanwezig. Bestaan in zuiverste vorm, het lopen over het water en het drijven op de lucht, met de zon in het gezicht, rechtstreeks en in de reflectie onder of boven. De bron gaf vleugels en vliezen tussen de tenen en een dosis speed voor nog grotere intensiteit. Het was niet duidelijk wie nou wie was en wie de bron nou eigenlijk zijn moest, laat staan wie de bron had aangemaakt. De pure kracht van het leven zelf, de pure kracht van een nieuw verworven eenheid.

Vragen waren er niet, maar wel antwoorden, antwoorden te over. Sterke verhalen en pijn die losgelaten kon worden in het zuivere water dat misschien wel whisky was. Maar dat viel uiteraard niet op, want wie whisky drinkt als water, vergeet al snel het onderscheid.

Wie hoog zwemt kan diep vallen. De bron droogde uit tot plasjes, waar twee larven in aan het ronddartelen waren. De larven deden wat ze moesten doen; spartelen om het hoofd boven water te houden. Het verlangen volhouden, verlangen naar de bron die hen ooit nog gevoed had in een mate die niet op leek te kunnen.

Het zand werd modder en het water smerig. Er was maar nauwelijks voeding meer en de regen leek nooit te willen komen. Beiden probeerden uit de bron te klauteren, maar hoewel dat soms ook leek te lukken, konden ze toch niet zonder de beelden van weleer en lieten zij zich zuchtend terugvallen in de bron, in hoop op de herhaling, op de terugkeer. Zij spraken elkaar moed in. Het komt wel, dat kan niet anders. Het zal terugkomen, [i]geef niet op[/i]. Als de een dreigde weg te zakken trok de ander hem weer omhoog.

Tot zij beiden zakten en elkaars uiteinden gingen gebruiken om weer boven te gaan komen. De lijfjes boven schopten naar beneden, waardoor de lijfjes onder harder rukken gingen om ook weer lucht te kunnen krijgen. De eenheid werd drijfzand en de onderdelen ieder voor zich en God niet aanwezig.

De zon schroeide en deed pijn, het brandde water, hoop en de bescherming van de diertjes weg. Eten was er ook niet meer. Op de dag dat de parasieten te vermagerd raakten, vergrepen zij zich wellustig aan elkaar. Zij vraten de luttele resten leven uit en dansten met vervreten nieuwe energie gezamenlijk de resten van de bron door.

“Waarom voed jij je aan mij?” vroeg de ene parasiet de ander.

“Ik kan niet anders”, zei de ander. “Je bent alles dat er nog over is in deze bron.”

“En jij, waarom voed jij je aan mij?”, was de wedervraag.

“Omdat ik eten wil”, deed hij een hernieuwde uitval naar de nek. “Waarom smaak jij eigenlijk niet naar whisky?”

“Ik ben slechts wie ik ben”, luidde het antwoord, vlak voor zij zich vastgezogen lieten zakken in het zand.

Categorieën: Diversen

16 reacties

lagarto · 5 januari 2008 op 08:33

Goeie moggu…Ik heb je verhaal een paar x gelezen Dees. Dat viel nie mee. Mooi maar, misschien iets te mooi ?

De lijfjes boven schopten naar beneden, waardoor de lijfjes onder harder rukken gingen om ook weer lucht te kunnen krijgen.

De zin hierboven begreep ik niet..moet er misschien een komma na ‘onder’ ?

Groeten Lagarto

Ma3anne · 5 januari 2008 op 10:11

Het is alsof ik Simon Vinkenoog in zijn jonge jaren, zwaar onder invloed van allerlei psychedelica hoor voorlezen uit eigen werk.

Het is prachtig, maar in eerste instantie ondoorgrondelijk. De tweede en derde instantie doe ik een andere keer.

arta · 5 januari 2008 op 10:57

Ik las er het verloop van een (destructieve)relatie in. Eerst in elkaar opgaan, er voor elkaar zijn. Daarna, wanneer de koek eigenlijk allang op is, te parasiteren op elkaar, om er uiteindelijk beiden aan ten onder te gaan…
Heel erg mooi geschreven!
🙂

smartie88 · 5 januari 2008 op 13:49

Geniaal geschreven:D!
Een waar inspiratiepareltje, dit verhaal
:wave:

pally · 5 januari 2008 op 14:27

Ik vind het mooi en apart, Dees, dit verhaal en ik lees er het opvlammen en ten ondergaan van een relatie in, maar dan zo geschreven dat het een soort algemene geldigheid krijgt in de hele natuur, als een onontkoombare cyclus.
Het heeft zowel treurigheid als gelatenheid in zich.
De zin die Lagarto quote, begreep ik ook niet helemaal.

groet van Pally

Mosje · 5 januari 2008 op 14:36

Mooi verhaaltje, waarbij het er volgens mij helemaal niet zoveel toe doet waar het nou precies over gaat. Over een relatie? Zou kunnen, maar net zo goed 10.000 andere dingen. Het leven zit vol met parasieten, symbionten, mutualisten en commensalisten (het hele rijtje kwam zomaar weer bij me bovendrijven 😀

Trukie · 5 januari 2008 op 14:53

Hoe sterk lijkt de mens op een dier?
De mens is een dier, een kuddedier.
Alleen de mens kan praten, ruzien, overleggen, samen verder groeien.
Alle dieren zijn in staat elkaar af te maken.
Hoe ver we zullen komen, weet ik niet.
ver
vreten

Mooi Dees.

PS.
Wat leuk dat er weer zoveel oude bekenden terugkomen van langer of korter weggeweest.
Ik heb er nog een paar in gedachten.

WritersBlocq · 5 januari 2008 op 15:11

[quote]Hoe sterk lijkt de mens op een dier?
[/quote]

In dit verhaal veel wegens ‘beiden’ die refereren aan ‘larven’. Althans, zo lees ik het.

Hoewel erg goed geschreven heb ik er niets mee. Maar mijn hart blijft sprongetjes maken als ik jou op de hoofdpagina lees Dees, eggiewel.
Groetje, Pau.

vanlidt · 5 januari 2008 op 16:27

[quote]Tot zij beiden zakten en elkaars uiteinden gingen gebruiken om weer boven te gaan komen. De lijfjes boven schopten naar beneden, waardoor de lijfjes onder harder rukken gingen om ook weer lucht te kunnen krijgen. De eenheid werd drijfzand en de onderdelen ieder voor zich en God niet aanwezig. [/quote]

“gingen gebruiken”, “gaan komen” “rukken gingen” vind ik hier stylistische missers, die afsteken bij de rest van dit bijzondere stuk, waar Belcampo opgetogen over zou zijn geweest.

KawaSutra · 5 januari 2008 op 17:15

Ik ben het wel eens met het commentaar van Vanlidt.
Een metafoor voor de teloorgang van de wereld en de invloed die dat heeft op het menselijk handelen zie ik er in, maar wel pas na drie keer lezen.

pepe · 5 januari 2008 op 19:09

Heftige column.

Mooi geschreven, maar ook moeilijk om in een keer lezen te doorgronden. Ik ga hem zeker nog eens lezen.

Dees · 6 januari 2008 op 10:24

Dit is helemaal geen column, maar evengoed leuke reacties.

@rta, sm@rtie, p@lly, @peep, thx :kus:
l@garto, hij is eerder te snel dan te langzaam geschreven, dus als je overknutselende geaffecteerdheid vermoedt, dan is dat niet het geval. Je zinskritiek klopt wel, so thx 😉
m@3, ooit zei je me dat ik psychotische wartaal uitsloeg (nooit vergeten) en nu dan weer psychedelische middelen. Ik drink wel eens wat, maar verder…
@flosje, je hebt vast gelijk (al begrijp ik de helft niet en heb ik de hulp van de dvd er nog niet bijgehaald)
@trukie, ik voel me niet zo weggeweest, maar idd, de laatste is toch alweer van een tijd terug. Ook jij, thx
@weeteggiewelboelveel, haal die handrem er nu maar weer af, sinds ik je weer eens recht in je ogen heb gekeken, kan ik weer heel wat azijn hebben, zelfs piesend (;-))
v@nlidt, als je kritiek wilt geven, moet je niet afsluiten met zo’n megacompliment; ik ben niet perfectionist genoeg om die kritiek dan nog erg ter harte te nemen. Hoewel… Heb je zin om te redigeren? 😉
(nee niet echt, hoewel…)
K@wa, tsja, bij eens, zie eentje boven… 😉

Ma3anne · 6 januari 2008 op 12:44

Dees, ik denk dat je toch met iemand anders in de war bent. Het is niet mijn stijl om dat uit te kramen, wat je me toedicht. Of het zou moeten zijn dat iemand psychedelische middelen in mijn eten had gedaan en ik toen gereageerd heb? Ik weet echt van niks! :eh:

Edit: Dank voor de reminder per PB Dees. Ik had de knipoog niet door! 😉

WritersBlocq · 6 januari 2008 op 20:43

[quote]@weeteggiewelboelveel, haal die handrem er nu maar weer af, sinds ik je weer eens recht in je ogen heb gekeken, kan ik weer heel wat azijn hebben, zelfs piesend ()
[/quote]

Hier, kijk, nú snap ik ook jou weer 😆 Ga je mee binnenkort wildplassen tijdens een gezellige picknick?

lisa-marie · 7 januari 2008 op 08:59

Ik vind het gewoon prachtig, echt een pareltje :wave:

klapdoos · 8 januari 2008 op 13:12

Zonder alle diepzinnigheden ik vind het een pracht stuk om te lezen, het zet je in ieder geval aan het denken waar het over gaat, of het nou een relatie is of wat dan ook. Chapeau, ik heb in ieder geval genoten,
groet van leny :wave:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder