Onlangs kwam ik er weer eentje tegen. Het was op een verjaardag. Terwijl ik van een wijntje nipte, stopte de man naast me een handvol pinda’s in zijn mond. Al smakkend vermaalde hij dit tot een brij en spoelde de massa door met een glas bier. Daarna liet hij een boer.
“Heb je het gelezen …? De benzine is wéér duurder geworden! Dat zooitje in Den Haag doet maar! Luisteren naar de burgers … ho maar! Melkkoeien zijn we … gewóón melkkoeien!”
Terwijl hij me aankeek en kennelijk bijval verwachtte, nam ik nog een slokje en vroeg of hij ergens mosterd had zien staan. “Ik houd van mosterd bij een stukje kaas,” voegde ik ter verduidelijking toe.

Tussen twee teugen bier door zei de man: “En dat allemaal met de smoes van filebestrijding en vermindering van CO2 uitstoot. Ze nááien je gewoon waar je bíj staat!” Hij keek me weer vragend aan: “Vind jíj dat normaal? … of ben ík soms gek?” Ik haalde de schouders op en zei dat het misschien geen kwaad kan om wat zuiniger te gaan rijden: “Dan sparen we niet alleen de portemonnee, maar ook het milieu.” Het leek me een stelling die het gesprek wellicht een constructieve wending zou kunnen geven.

De man maakte een wegwerpend gebaar en begon meteen op mijn ballonnetje te schieten. “Ach, al dat gezeur over vermindering van broeikasgassen, opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, smelten van de poolkappen, allemaal gezwets in de ruimte. Je hebt ijstijden en je hebt hittegolven. Is altijd zo geweest, zal altijd zo blijven. Waarom vind je olie in de Sahara? Omdat daar vroeger bossen stonden! Waarom is er olie op de Noordpool? Precies! Omdat daar in de oertijd bomen groeiden. Zo moeilijk is dat niet. Het klimaat is in het verleden al tig keer veranderd, ook zónder uitlaatgassen! Er is genoeg olie, alleen de ‘Hoge Heren’ in Den Haag willen dat we er dik voor betalen, dát is waar ’t om draait!”

De man graaide nogmaals in de pinda’s en begon weer te malen en te smakken. Terwijl ik mij verwijderde, zei ik terloops: “Even kijken of ik mosterd kan vinden,” nogmaals wijzend op het stukje kaas in mijn hand. Een beetje cynisme of een kritische beschouwing kan ik best waarderen. Andere visies kunnen soms bijdragen aan het doorbreken van een gedachtecirkel. Maar de manier waarop de pindaman zijn wijsheden ventileerde, stond me tegen. In een keukenkastje vond ik eindelijk het begeerde potje. De inhoud was echter totaal verdroogd en had niet de kleur die je mag verwachten van een ‘gezonde’ mosterd. Nog een reden waarom ik zoveel mogelijk tracht verjaardagen te ontlopen.

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

20 reacties

NicoleS · 15 september 2016 op 07:44

Oh bah verjaardagen, dat haat ik ook. ?De kortzichtigheid van een verwende Nederlander mooi verwoord.?

    Snarf · 15 september 2016 op 20:16

    Reden waarom ik zelf nooit mijn verjaardag vier. Ga liever met een stel goede vrienden uit eten. Bellen mag wel … langskomen niet!

Mien · 15 september 2016 op 07:52

Een visie vrijwel linea recta naar het keukenkastje geconverseerd. En van het kastje vervolgens weer naar de muur. Gedestigneerd en gedistilleerd (door verdamping en condensatie gezuiverd). Met niet goed naar elkaar communicerende vaten bier en wijn. Waar zit nu precies het venijn of chagrijn?

    Snarf · 15 september 2016 op 20:20

    Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan … Het verplicht bezoeken van verjaardagen moet strafbaar worden gesteld. Dank voor je wijsheid.

Meralixe · 15 september 2016 op 08:39

Goede omschrijving van een slechte sfeer.
Nip je ‘van’ een glas wijn of ‘aan’ een glas wijn?
Wijn in combinatie met kaas en mosterd… ik krijg er hier ter plekke kippenvel van.

Ach Snarf, het kan nog erger hoor. Let maar eens op volgend schrijven. Dit schreef ik vijf jaar geleden.

https://www.columnx.nl/gezellig/.

En toeval of niet, momenteel ben ik aan een column aan ’t werken uit de reeks ‘in mijn straat’ waar ook zo ’n heerschap op het voorplan komt.

    Snarf · 15 september 2016 op 20:24

    Nippen van een drankje lijkt mij beter Nederlands. Wijn, kaas en mosterd? Probeer eens zure haring met slagroom. Zonder gekheid, echt lekker! Jouw column ‘gezellig’ heb ik met genoegen gelezen.

Antonia · 15 september 2016 op 08:45

Herkenbaar, mooie schets. Ook de schets “Gezellig” van Meralixe van vijf jaar geleden is herkenbaar. Feestjes zijn vaak geen feest. Antonia.

    Snarf · 15 september 2016 op 20:26

    Dank je wel, Antonia. Je commentaar maakt voor mij een gezellige avond.

van Gellekom · 15 september 2016 op 08:53

O man, uit mijn hart gegrepen. Wegblijven!! Knap geschreven

    Snarf · 15 september 2016 op 20:28

    Twee zielen met dezelfde gedachten. Ik hoop je te ontmoeten op de eerstvolgende meeting van CX. Voel dat ik bij jou kan uithuilen.

StreekSteek · 15 september 2016 op 10:49

Dit soort unilaterale discussies (contradictio in terminis) zijn inderdaad zinloos. Maar maak er wat van: ik zou de man gelijk geven, sterker nog: ik zou zijn mening zover versterken en overtreffen, dat we elkaar bij het afscheid als dikke vrienden op de schouders slaan en beiden terug kunnen kijken op een leuke avond. Satira prima in optima forma.

    Snarf · 15 september 2016 op 20:30

    Bedankt voor de tip. Wil ik best een keer proberen, maar ben bang dat ik tijdens de conversatie moet overgeven.

Yfs · 15 september 2016 op 17:25

Och, die (vaak verplichte) verjaardagen. Altijd ‘leuk’ om over te schrijven. Vaak het vaste voorspelbare programma in dezelfde volgorde : koffie met gebak, bier, borrelnootjes, stukkie kaas, stukkie worst en met een beetje geluk een verlepte bitterbal. Als je dan ook nog fout gezelschap moet tolereren. Een tenenkrommend stukje. Kaas serveren zonder mosterd kan natuurlijk niet! Graag gelezen Snarf! 🙂

    Snarf · 15 september 2016 op 20:34

    Je reactie dekt de lading volledig. Ik heb een strategie ontwikkeld om dit soort bijeenkomsten te kunnen ontlopen. Spijbelen noemden we dat vroeger. Column over deze techniek is in de maak. Bedankt voor je reactie.

Esther Suzanna · 15 september 2016 op 19:05

Al eeuwen niet meer op zo’n verjaardag geweest…ik dacht ergens dat ze inmiddels verhipt waren…maar nee! Dus niet. Kaas met gember, ook zoiets. Of praten over voetbal… aaaargh. Je bracht me even terug naar mijn kindertijd. Cool!

    Snarf · 15 september 2016 op 20:40

    Ach, Esther. Sorry voor de ‘negatieve’ flashback. Kaas met ananas, cervelaatworst opgerold met een augurk, plakken leverworst, dadels gevuld met monchou, enzovoorts. Een blokje pittige kaas met mosterd … meer hoef ik niet.

Bruun · 16 september 2016 op 14:13

Verjaardagen. Een noodzakelijk kwaad, zeker met zulk gezelschap. Leuk stuk. Met plezier en herkenning gelezen.

pally · 17 september 2016 op 00:19

Ach, die kaas zonder mosterd, Snarf, dat is nog om overheen te komen, maar zulke negatieve figuren die altijd bijval zoeken bij wie er maar voorbij komt, tijdens zo’n verjaardag.
Om ter plekke van over je nek te gaan of ‘per ongeluk’ flink op de tenen te trappen.
Leuk stuk.

    Snarf · 17 september 2016 op 19:47

    Hij bleef me achtervolgen en ben bijtijds naar huis gegaan. Mosterd na de maaltijd. Bedankt voor je reactie ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder