Het woord is aan de schrijver. Alles begint bij de titel. Daarna volgt de eerste zin, de eerste alinea. En als het een beetje vlot, volgen al gauw meerdere alinea’s. Je bent dan in de ban of de greep van de schrijver. Je zet nog even door. Het is namelijk best interessant wat hij te lezen geeft, die schrijver. Gulzig lees je door. Het onderwerp spreekt aan. Dat las je al in de titel. Het wekt nieuwsgierigheid op.

Voer hier de titel in. Hoezo? Moet ik behalve zelf lezen ook nog eens zelf schrijven. Daar heb ik eigenlijk geen trek in. Het kost mij spaarzame tijd. En tijd is geld. Nietwaar. Behalve als je leest voor je plezier. Juist ja, voor je plezier. Hoezo? Kun je dan ook voor de kost lezen? Zeker. Er lopen veel kostlezers rond op deze aardkloot. Ze zijn ingehuurd om datgene te lezen dat andere overslaan. Het zijn eigenlijk ghostreaders, afgeleid van het schrijfequivalent ghostwriters. Men noemt ze ook wel eens broodlezers. Ze eten woorden voor de kost. Goede kost. Bij voorkeur stevige woordenstamppot, maar dan wel liefst licht verteerbaar. In hapklare brokken moeten de woorden op te eten zijn. De woorden mogen niet zwaar op de maag liggen want dat is niet bevorderlijk voor de stoelgang. Aan verbale diarree gaat de wereld al bijna ten onder. Als gevolg van spuitwoordenpoep gevangen in twitter- en facebookberichten. Met whats appelen en peren is dat niet te stoppen.

Broodlezers hebben het moeilijk zodra de broodschrijvers het af laten weten. Maar geen nood. Er lopen genoeg mensen rond die zich het broodschrijfvak eigen maken. Uit nood geboren proberen ze de kost te verdienen. Als ZZP er. En ja er is markt voor. Want lezen kost geld. Zeker het lezen van interessante berichten. De broodlezer wordt eerst gelokt met klein stukje brood. Als hij daar gulzig naar hapt dan gaat plots de kassa rinkelen. Dat is erg handig want …

Klik hier om verder te lezen.

Categorieën: Algemeen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

4 reacties

troubadour · 16 januari 2014 op 12:16

Ik zou juist een ghostreader inhuren (goedbedacht en waarschijnlijk de aanleiding) om moeilijke teksten voor me te lezen, zodat ik eindelijk de tekst van mijn hypotheekakte eens snap! En tijd over heb om jouw columns te lezen.
Groetje.

Mien · 16 januari 2014 op 14:00

Een goede verstaander heeft een half woord nodig. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen, die dan weer de regel bevestigen. Bij ouderzwets en juridisch taalgebruik laat ik daarom altijd de tekst volledig voorlezen. En niet één keer maar twee keer. Zo ook bij de hypotheekakte. Eerst door de makelaar en daarna nog een keer volledig door de notaris. Het mag wat kosten, nietwaar? Bedankt voor je reactie. De volgende is alweer in de maak, met tekstverklaring ingegrepen. 😉

Pierken · 17 januari 2014 op 18:30

Dus als ik het goed begrijp zijn broodlezers dus gewoon aaseters. De recensent van restaurants. Iemand die je liever niet ziet binnenlopen?

Ik vind de titel origineel en de afsluiter nog meer! Zo, dat is dan € 7,69, Mien :yes:

    Mien · 20 januari 2014 op 00:46

    Dat is een beetje kort door de bocht. Ligt er helemaal aan wat je leest of schrijft. Tussen de regels door wordt het een ander verhaal en ja, dan hangt er meteen een ander prijskaartje aan.

    Mien Iban

Geef een reactie

Avatar plaatshouder