Bastiaan B. Springfield mijmert door het leven. 

Voetbal gereutel

Met een steigerende verbazing ben ik eens wat beter gaan letten op wat er allemaal wordt gezegd door voetballers, oud voetballers, trainers, zelfverklaarde voetbalkenners en mensen die proberen te praten zoals bovengenoemde heren. Een enkele dame daargelaten die zich een weg heeft weten te knokken door een woud van vooroordelen, stigmatiseringen en simplistische eenvoud waarin eigenzinnigheid de boventoon voert. 

De voetbalwereld kent zijn eigen wetten en staat los van het normale bestaan. Los van de economie, los van normen en waarden en vooral van God los.  

Sinds mijn neef zijn studie heeft gepauzeerd en wacht op een vertrek naar Thailand waar zijn Azië reis begint, word ik dagelijks geconfronteerd met de voetbalwereld. Hij kijkt namelijk alles waar een bal aan kleeft. Ook programma’s waar de bal niet eens rolt. Uitdrukkingen als in de bal verdedigen, de behoefte aan een lopende spits, een valstrage speler, penetreren in openbare gebieden, spelen in het kerstboomsysteem en mijn favoriet; laterale passes, schieten om je oren. En ze kijken erbij alsof ze het menen. Sterker nog: alsof ze wijsheden aan het verkondigen zijn. En niemand spreekt elkaar tegen. Want ze praten elkaar allemaal na. 

Zo kon je laatst onze rossige Koetje uit Groningen horen zeggen: “Het is altijd een spel tussen de club die moet verkopen of wil verkopen en de club die een bepaald bedrag wil betalen voor een speler”. Hij pauzeerde even en gooide zijn meest intelligente blik in de camera. “Dat zijn de onderhandelingen. Soms gaan die snel en soms duurt het langer dan we zouden willen.”

En mijn neef? Die zit bleekjes op de bank nadat hij weer twee uur lang is ondergekotst door vier mannen aan een tafel die zichzelf meer dan fantastisch vinden. Maatschappijkritisch de clowns uithangen met voetbal vulgariteiten.  

Een ware terreur. Prik die bal lek en pleur op met die onzin. Kunnen we ons eindelijk gaan bekommeren om de kinderen van Ronaldo, die tijdens het schrijven van deze mijmering 4.158,00 heeft verdiend. Hij maakt namelijk een slordige 3,15 per seconde. 

Pfffffffffffffff

B.B. Springfield 

Categorieën: Overig

Bastiaan B. Springfield

Bastiaan B. Springfield mijmert door het leven

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder