Het gebeurt elke keer opnieuw. Jij gaat met vriendinlief naar de stad om inkopen te doen. Van tevoren heb jij precies uitgekiend wat er moet komen en berekend wat het mag kosten. Budgetteren heet dat. Daarin ben jij een kei. Maar binnen het budget blijven is een groot probleem. Voor vriendinlief dan. Zo waren jullie laatst bij een slaapadviseur voor een tweepersoons dekbed. Honderd euro had jij in gedachten, maar de verkoper lachte schamper.
Mijnheer, voor dat bedrag heeft u een dekbed voor laten we zeggen de logeerkamer, maar die heeft dus niet de kwaliteiten van dit prachtexemplaar. Honderd procent gevuld met wol van Texelse schapen!
Jij probeerde tegenwicht te bieden door te zeggen dat schapen van het vasteland ook uitstekende wol produceren, maar vriendinlief was al overstag. Texelse wol in haar dekbed, zij begon al bijna te soezen bij de gedachte.

Twee weken eerder bij de woonadviseur ging het al niet veel anders. Een leren stoel moest er komen. In de folder stond een mooimodel voor nog geen tweehonderd euro, maar ook hier was de verkoper gewiekst. Hij richtte zich tot vriendinlief.
Mevrouw, de stoel uit de folder is bekleed met de huid van Hollandse koeien, maar deze fauteuil hier is belegd met zorgvuldig geselecteerd leer van Zuid-Duitse runderen.
Wat of daar het voordeel van was, kwam jij tussenbeide.
De verkoper antwoordde minzaam dat Zuid-Duitse koeien niet achter prikkeldraad lopen en zich dus niet kunnen verwonden. Het leer ziet er daardoor puntgaaf uit.
Klopt, hapte vriendinlief, ik zie geen enkele oneffenheid.
Zonder verder iets te zeggen draaide jij het prijskaartje om. Die hangen altijd achterstevoren. Als jij het niet dacht, viermaal het budget. Natuurlijk wilde jij daar een opmerking over maken, maar vriendinlief was jou voor.
Deze wordt het, besliste zij blijhartig.

Binnenkort is het Kerstmis, tijd voor een boom. Jij stelt het budget vast op tien euro en besluit hem geheel in jouw eentje te kopen, want ging jij samen met vriendinlief, dan vielen jullie in handen van een kerstadviseur en kwamen thuis met een boom, gekweekt op een Zwitserse berghelling, bemest met Zuid-Franse potgrond, en geplaatst in een pot van Italiaanse terracotta waarvoor de klei met de hand is afgegraven door Toscaanse pottenbakkers.

Categorieën: Mannen & Vrouwen

Mosje

MOSje.iS van alles wat en zelfs dat niet helemaal

13 reacties

Eddy Kielema · 20 december 2005 op 19:56

[quote]een boom, gekweekt op een Zwitserse berghelling, bemest met Zuid-Franse potgrond, en geplaatst in een pot van Italiaanse terracotta waarvoor de klei met de hand is afgegraven door Toscaanse pottenbakkers.[/quote]
Waar kun je die kopen, ik ben bijzonder geïnteresseerd! 🙂

ietje · 20 december 2005 op 21:44

ik heb een goeie tip voor je: als je iets wil kopen neus je eerst, binnen het budget, in de Wehkamp gids. Als je daar iets in hebt uitgezocht, ga je vervolgens naar een echte winkel en slaag je altijd goedkoper, levert geld op!
Neem het je vriendin trouwens vooral niet kwalijk, het ligt aan de verkopers, dat zeg je zelf toch eigenlijk ook in je column. Doe haar de groeten van me, ze is een vrouw naar mijn hart

sally · 20 december 2005 op 22:20

Ik denk dat we prima bij elkaar zouden passen Mosje.Ik krijg namelijk altijd het verwijt dat ik dingen beneden het budget aanschaf.
Daarom brand nu de helft van de lampjes in m`n kerstboom al niet meer, irriteer ik me rot aan dat krakkemikkige bestekbakje in m`n afwasmachine,schop ik `s avonds m`n voordelige laarsjes uit om m`n arme voeten bij te laten komen in een voeten badje.”Mama had weer een koopje hoor!”roepen ze hier regelmatig.
Kortom: jouw vriendinlief is misschien zo gek nog niet.
Leuke column.(Iets minder verrassend dan ik van je gewend ben)
Liefs Sally

heupie · 20 december 2005 op 22:26

“Jij” vorm, je hebt ’t dus over mij Mosje. Dan ga ik toch maar eens leren delegeren. ’n Fijne kerst en geniet van de boom, die is immers beperkter houdbaar dan ’n dekbed.

WritersBlocq · 20 december 2005 op 22:29

[quote]Jij stelt het budget vast op tien euro en besluit hem geheel in jouw eentje te kopen, [/quote]Kan je vast wennen, als je 1maal zonder VRIENDINLIEF (GRRRR @ DIE TERM!!!) begint te kopen, dan gebeurt het in de nabije toekomst altijd, voorafgegaan door ‘steeds vaker’. Hoe lief is je vriendin je? Ik hoop liever dan de vrouw van mijn collega was, en nu ex-vrouw is, omwille van geneuzel om geld… oftewel een lunchtafelherkenbare column 😉
[quote]”Mama had weer een koopje hoor!”roepen ze hier regelmatig.[/quote] 😆 ik wil er wel een column over Sally!

melady · 21 december 2005 op 00:27

Mosjelief,

Aanbieding:
NU OF NOOIT: een uit de Groningse klei eigenhandig getrokken dennenboom, ook onderdanig dienstdoende als kerstboom. Zij is bemest met de allerbeste gekeurde keutels van rasechte eigen gefokte asbakgeiten.
Ze is gek op pieken en dalen, je kan haar versieren en je kunt alle soorten ballen in haar hangen.
T.e.a.b.

Trukie · 21 december 2005 op 01:13

Soms zie je door de adviseurs de produkten niet meer.
Maar een kerstboom voor een tientje? En de ballen en en de lampjes en de piek?
Die bij de buren aan de overkant is zo groot en zo vol met lichtjes. Daar kunnen we met de hele straat van genieten 😀

wendy77 · 21 december 2005 op 08:49

Bij ons thuis is het net andersom Mosje. We zouden een voordelig paar zijn met z’n tweetjes 😛

KingArthur · 21 december 2005 op 09:55

Budgetteren? Neuh, wat een gek ervoor geeft. En die lopen er zat rond.

Mup · 21 december 2005 op 23:44

[quote]Budgetteren heet dat[/quote] O, heet dat zo 😀 Foto’s!

Groet Mup.

Mosje · 22 december 2005 op 11:48

Ja Mup, zo heet dat. En omdat ik niet te beroerd ben om foto’s te plaatsen….
😉

[img align=left]http://www.intermetzo.com/columnx/kerstadviseur.jpg[/img]

Troy · 22 december 2005 op 12:59

Ik moest denken aan de strips van Peter van Straaten bij het lezen van deze column. Hij is erg geestig!

bert · 26 december 2005 op 12:19

Verkopers zijn wolven in schaapskleren. Die wil je niet eens in je Kerststal hebben.
En altijd maar lokken met goedkope artikelen die altijd al uitverkocht zijn, ook al lig je een nachtje voor de winkeldeur. 😮 😮 😮
Goed onderwerp, goed beschreven met hulp van vriendinlief. 🙂 🙂 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder