Als ik aan het schrijven ben, beschouw ik de spellingscorrector als één van mijn beste vrienden. Hij helpt mij mijn foutjes onder ogen te zien en corrigeert oneffenheden, waarschijnlijk veroorzaakt door mijn lange nagels en gebrek aan interesse tijdens de grammatica lessen op de lagere school. Toen het kofschip behandeld werd zal ik ongetwijfeld druk zijn geweest met vriendinnetjes naast me of misschien al oogluikend naar de beginnende pubertjes uit een hogere klas hebben gekeken. Hoe dan ook, ik ben geen grammaticaal wonder en ben blij met de trouwe vriend die Microsoft mij via Word heeft toevertrouwd. Helaas heeft elke vriend zijn foutjes, we kunnen niet allemaal perfect zijn tenslotte, zo ook de corrector als het gaat om een woord wat in mijn verhalen regelmatig terug komt, namelijk het woord kanker. Zelf had ik dit woord ook liever niet hoeven gebruiken maar het is nu eenmaal een onderdeel van mijn leven en elke keer als ik het woord rood onderstreept in mijn teksten zie staan vraag ik me af of Bill Gates, net als vele anderen, bang is voor deze seriemoordenaar en de sluipschutter niet bij naam durft te noemen. Hij geeft als alternatief woorden als kakker of anker, had hij nu gewoon K gegeven had ik het nog wel begrepen, veel mensen die het woord niet durven uitspreken gebruiken deze afkorting alsof het daardoor minder ernstig lijkt.
Toch zijn er ook erge ziektes als aids, cholera, herpes of de pest; allemaal ziektes die geen rode streepjes onder hun naam krijgen, zijn die minder eng dan?
Borstkanker kent de corrector wel, andere vormen heb ik nog niet uitgeprobeerd, aangezien ik zelf aan één vorm van kanker wel genoeg heb, maar waarom wel de variant en niet de kern van de ziekte? Is de goede man zo naïef om te denken dat het alleen anderen overkomt?

Elke goede vriend heeft zijn gebreken en ik neem de gebreken van mijn spellingscorrector maar voor lief. Goede vrienden zijn zeldzaam, dat heb ik zelf ervaren door de natuurlijke selectie in mijn vriendenkring veroorzaakt door kanker. Niet alleen Bill Gates is bang voor dit woord, velen schrikken af en blijven ver uit de buurt van de patiënt uit angst voor het onbekende maar de echte goede vrienden blijven over, zo ook mijn trouwe hulpje die ik bij het schrijven aanspreek, simpelweg omdat ik hem zijn kleine foutjes wel wil vergeven.

Categorieën: Algemeen

Fem

"Today is a gift, that is why it is called the present"

15 reacties

Mup · 31 januari 2008 op 17:10

Klopt, maar voor mij helpt herlezen en laten lezen beter. Heb op verzoek eens een stukje geschreven voor de doop van een kindje, schreef per abuis dood, en dat was een correct woord voor mijn ABC-controle. gelukkig las ik zelf het stuk goed :oeps:

groet Mup.

adriaantje · 31 januari 2008 op 18:52

Een mooi uitgebalanceerd stuk over een toch moeilijk onderwerp, zeker als het jezelf betreft.

Zoals je kakker en anker beschrijft… mijn gedachten gaan direct uit naar mijn zus die zelf aan kanker leed en daar hele zwartgallige grapjes over kon maken met het woord anker erin, waarover wij samen dan vreselijk moesten lachen. Ik durf het alleen niet op te schrijven omdat veel mensen die grapjes als schokkend zullen ervaren. Alleen de echte ‘ervaringsdeskundigen’ zullen het kunnen waarderen vrees ik…

sterkte!
Adriaantje

klapdoos · 31 januari 2008 op 19:49

Je kunt je Wordcorrector zelf aanpassen door het gewraakte woord er zelf in te zetten hoor. En ik snap precies wat je bedoelt. Veel mensen weten niet om te gaan met Kankerpatienten, hebben er moeite mee, kunnen zich geen houding geven. En nog is het mij niet duidelijk waarom. Als je griep hebt blijven ze toch gewoon komen, terwijl dát wel besmettelijk is.
Groet van leny

arta · 31 januari 2008 op 20:17

Zoals jijzelf ook al stelt is de corrector alleen een hulpmiddel dat in jouw geval een beetje wrang tekort schiet.

Oja, dat kofschip…bij ons gebruikten ze altijd het fokschaap, geen idee waarom… 🙂

Siebe · 31 januari 2008 op 20:30

Ik vind vooral de vergelijking er heel mooi, schijnbaar onschuldig, doorheen geweven. Je laat je vrienden niet in de steek als er eens iets is. Ook al is kanker niet bepaald zomaar iets! Best knap gedaan eigenlijk.

gr
s

pally · 31 januari 2008 op 22:37

Ik vind dat je dit onderwerp kwasi-lichtvoetig heel mooi door je column heen werkt. En juist omdat het over jezelf gaat werkt dat uitstekend. Mooi geschreven, heel goed gedaan!

Chapeau van Pally :wave:

Dees · 31 januari 2008 op 22:39

Wat mooi geschreven. Maar volgens mij kan je deze goede vriend nou net wel trainen (de rest helaas niet).

Grtjs,

Dees

pepe · 1 februari 2008 op 08:17

Prachtig geschreven weer.

[quote]Goede vrienden zijn zeldzaam, dat heb ik zelf ervaren door de natuurlijke selectie in mijn vriendenkring veroorzaakt door kanker.[/quote]

Ik weet uit ervaring hoe waar dit is, ik zie het nu ook als een positief iets. Want vrienden die blijven, zijn wel de echte vrienden.

SIMBA · 1 februari 2008 op 08:38

Vrienden komen ,vrienden gaan maar de spellingscontrole blijft altijd bestaan! 😀
Lekker stukje Fem!
Vooral doorgaan met schrijven, af en toe een foutje geeft niks joh.

Edwin_Z-town · 1 februari 2008 op 19:08

Mooi geschreven!

Mosje · 1 februari 2008 op 20:20

Van Fem maakt mijn corrector Ferm.
En zo is het.

KawaSutra · 2 februari 2008 op 12:40

Heel knap verweven, een zwaar onderwerp lichtvoetig beschreven maar met een ernstige ondertoon. En de moraal is niet mis te verstaan.

Grumpy-old · 2 februari 2008 op 13:08

Sterke column.
Tijdens mijn schoolperiode was het kofschip uitgevaren en daarom misbruikte men maar het fokschaap. Het beest heeft er, buiten een enorme talenknobbel, geen traumatische ervaringen aan overgehouden. 😀

Greetz
Grumpy

Fem · 2 februari 2008 op 13:56

:oeps:

Neuskleuter · 2 februari 2008 op 21:35

De spellingscontrole doet soms rare dingen inderdaad, haha. Ik heb het nu even getest, maar het wordt gelukkig steeds beter.

Zo moest ik voor een basisschoolkrantje iets schrijven over “verkeersmoeders” (oversteekhulpjes). Word vroeg mij, of ik “verkeersdode” bedoelde. Nou, als die moeder de kinderen een beetje risicovol probeert te helpen met oversteken, zou dat nog wel eens kunnen ja! Maar daarvoor is ze er net niet, haha.

Maar los- en vastwoorden pakt ‘ie nog steeds niet hoor!

Maar even zonder onzin, het is wel bijzonder dat je de link legt tussen kanker, Word en vriendschap in dit stuk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder