“Nederlandse jihadgangers kunnen beter in Irak of Syrië sneuvelen dan dat ze terugkeren naar Nederland.” Een uitspraak van Mark Rutte in het RTL debat afgelopen woensdag die veel opzien baarde. Veel mensen waren het met hem eens, maar net zo veel mensen waren het met hem oneens. Allemaal prima natuurlijk, iedereen mag zijn mening hebben, maar wat vooral opviel waren de politici die zich massaal genoodzaakt voelden zich tegen deze uitspraak te keren.

Pechtold vond de uitspraak “een premier onwaardig” en GroenLinks-leider Bram van Ojik noemde de uitspraak van Rutte ‘een dieptepunt’ en wil een debat hierover in de Kamer.

Natuurlijk, het is campagnetijd, maar moeten ze echt al die ophef over een uitspraak veroorzaken? Naar mijn weten was dit een debat en vertegenwoordigt iedereen daar zijn partij en zijn eigen standpunten. Rutte zat daar als lijsttrekker van de VVD, maar het is blijkbaar niet geoorloofd voor hem de VVD haar standpunten naar buiten te brengen. De uitspraak van Rutte was duidelijk een mening, geen enkele vorm van beleid en ook niet kwetsend of discriminerend. Sinds wanneer moet Rutte zich daar dan voor verantwoorden tijdens een Kamerdebat? Je zou zeggen dat dit in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Ook mensen die zeggen dat hij dit niet als premier mag zeggen, hebben het niet helemaal goed begrepen. Rutte zit hier als premier voor alle Nederlanders, maar hij is van een bepaalde partij en die partij is democratisch door ons, Nederlanders, als regeringspartij gekozen. Premier Rutte is niet de koning en zou dus ook zeker zijn mening mogen verkondigen.

Daarbij ontstond deze hele kwestie bij gebrek aan beter. Wilders was afwezig, dus nu moesten ze zich maar met ze allen tegen iemand anders keren, want hoe meer sensatie, hoe beter. En als diegene de premier is, is dat helemaal fijn, want wie wil er nou in verkiezingstijd met de premier geassocieerd worden? Dat deze hele ophef hypocriet is, mag dus duidelijk zijn.

Als laatste wil ik nog even naar de stelling wijzen: “Nederlandse jihadgangers kunnen beter in Irak of Syrië sneuvelen dan dat ze terugkeren naar Nederland.” Mooie stelling hoor, maar wat wordt hier precies mee bedoeld? Al die mensen die zich over de uitspraak van Rutte buigen, maar niemand die naar de stelling zelf kijkt? Dat deze stelling  een mening is en geen vorm van beleid, is duidelijk, maar zelfs als mening blijft hij vaag. Kan iemand mij misschien uitleggen wat we als we voor óf tegen de stelling zijn nou precies vinden? Alvast bedankt.


Sabine

Prioriteiten: lezen, chocola, het milieu en de vrijheid van meningsuiting.

8 reacties

Mien · 10 maart 2015 op 12:37

Zodra je de uitspraak als stelling ziet zou je stelling kunnen nemen. Dat kan een instelling zijn. Hoeft niet. Stel dat je van deze instelling uitgaat dan kun je in stelling komen. Dat doen de jihadisten immers ook. Los van de instelling die ze daarbij hanteren. Daar spreek ik me liever niet over uit. Waarom niet? Omdat je je niet overal over hoeft uit te spreken. Ik voer geen debat. In een debat stelling nemen met een uitspraak kan heel gevaarlijk zijn. Achter de barricaden neemt immers iedereen stelling. Sommigen kiezen de aanval en andere weer de verdediging. Een enkeling is gelijkgesteld. Meestal van dezelfde partij. Maar dat hoeft uiteindelijk niet. Ach ja, politiek. Dat is toch allemaal stellingname? Het gaat niet over uitspraken. Het gaat over redevoering. Met rede. Daar zit nu de crux. Daarover worden vaak geen uitspraken gedaan, de rede. Ik zou willen dat dat anders was. Maar al te vaak wordt de rede geponeerd als stelling. Daarvan kun je behoorlijk ontsteld raken. Zelfs de welgestelden. Ontstemd ook. Dan heb je helemaal geen trek meer om te stemmen. Om weer terug te keren bij het debat. Dat natuurlijk gevoerd wordt voor stemrecht. Met recht wordt je gevraagd om te stemmen. Maar om nu recht te stemmen. Ik weet het niet. Links, rechts, door het midden, 50- of 50+, in de politieke arena, op de tribune, aan het front, of waar dan ook … het blijft krom. Zo ook de uitspraak van Rutte. Hij had beter gezwegen denk ik dan. Maar allez. Het is de minister-president, de partijleider, een mens. Nietwaar? De jihadgangers mogen voor mij best weer thuiskomen. Als ze ergens een thuis kunnen vinden, maken. Ik stel dan ook voor om ze bij terugkeer in Nederland eerst een thuisburgercursus te laten volgen. En netjes aan de hier geldende (ongeschreven en geschreven) regels, wetgeving houden. Zou sowieso voor iedere Nederlander op zijn tijd eens goed zijn. Een thuisburgercursus. Idee?
Nou Sabine, je hebt me wel aan het denken gezet met jouw column. Waarvoor dank. Een actueel en politiek debuut. Je durft. Welkom bij CX. :yes:

Frans · 10 maart 2015 op 13:18

Er is maar een goede jihadist en dat is een dode jihadist. Dat is wat Rutte in feite zei. Een heel begrijpelijk standpunt, dat de VVD meteen 4 zetels opleverde. Zo vinden Rutte en zijn aanhangers waarschijnlijk ook dat dobbernegers die de Middellandse Zee over proberen te komen beter kunnen verzuipen dan naar Nederland doorstromen. Je vraagt je wel af waar het doodwensen ophoudt en het uitroeien begint. Al is dat laatste natuurlijk weer zo´n politiek incorrecte Godwin.

BuddhaWriter · 10 maart 2015 op 15:10

Als je het mij vraagt gaf Rutte hier zijn persoonlijke mening en niet één of ander ‘politiek correct’ antwoord. En dat is als je het mij vraagt hetgeen wat kiezers trekt, zoals Frans al veronderstelt. Durf je uit te spreken, zeg wat het volk denkt of wilt zeggen. Het doet me denken aan Doe Maar:

“Woh, politiekman, fanatieke politiek
Woh, statistiekman
Oh ziekman, politiekman statistiekman
Politiek, wat is dat
Statistiek, wat is dat
Didactiek, wat is dat
Praattechniek, wat is dat
hmm, zenuwziek, wat is dat
Dat, wat is dat toch, wat is dat nou
Ik heb er geen flauw benul van.”

Meralixe · 10 maart 2015 op 16:38

Hm Sabine, welkom op column x.
Door een zwaar politiek onderwerp te kiezen zit je natuurlijk direct in het heetste van de strijd. Daar heeft de media in Nederland waarschijnlijk ook wel al veel aandacht aan besteed. Hier ook nog eens de voors en de tegens tegen elkaar opzetten? Misschien zijn er dan toch onderwerpen waar je meer je schrijverskwaliteiten in kwijt kunt. (denk ik) 🙁

arta · 10 maart 2015 op 20:28

In mijn beleving had die uitspraak niets met politiek te maken.

Het had te maken met het inspelen op de onderbuikgevoelens van een bepaalde kiezersgroep, die een zekere Geert W. inderdaad niet vreemd is.
Het gaat niet om de uitspraak an sich (Waar ik het overigens totaal niet mee eens ben, maar dat terzijde) maar om het goedkope zieltjeswinnen door het uiten van dit soort loze kreten.

En het werkt: Ook jouw verhaal gaat over de woorden, zonder er tussendoor te luisteren

Dees · 11 maart 2015 op 10:23

Je kunt goed schrijven! Dat ten eerste. En je bent kritisch en vast analytisch. Goede schrijfeigenschappen. Je hebt me ook aan het denken gezet over de stelling en wat je daarmee beweert. Het is inderdaad een vreemde stelling. Maar en hier komt de maar, ik denk dat je column veel sterker was geweest als dat de hoofdrol had gekregen. De stelling en het vreemde eraan. Nu lijkt het meer een VVerDdiging.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder