“Houston we have a problem” Nou ja eigenlijk hebben we er wel wat meer.
Zaterdag 1 februari eist weer een extra bladzijde in de geschiedenisboeken op. We hadden al de watersnoodramp (1953), het oprichten van de graafschap (1954) en Hilversum 1 gaat in 1980 uitzenden in Flevoland. Maar nu heeft ook de wereldgeschiedenis iets om over te schrijven (nee ik ben niet de wereldgeschiedenis maar ik schrijf er wel over).

1 februari 2003 rond 15 uur Nederlandse tijd spat het ruimteveer Colombia in vele stukken uit elkaar even als de dappere maar zeer ongelukkige astronauten die erin zaten. Momenteel weten we nog niet wat de oorzaak van deze ramp is. Als de NASA geen informatie achter houdt in ieder geval. Want ik snap niet dat zoiets kan gebeuren zonder dat er ook maar één voorteken was. Zomaar ineens valt dat ding uit de lucht in duizenden stukjes.

Als er een vliegtuig ongeluk is gebeurd blijkt al snel ( in de meeste gevallen) dat er tijdens de technische controle niet goed is gekeken of dat er een menselijke fout is gemaakt. Maar bij een spaceshuttle zitten er meer mensen in de cockpit dan bij een vliegtuig en alle handelingen worden door “ground control” nog eens extra gecontroleerd, een menselijke fout wordt dus vrijwel onmogelijk of iedereen moet tegelijk dezelfde fout maken. Een fout bij de technische controle zal het dus wel zijn.
Het idee dat het ruimte terroristen zijn vind ik zo dom, hoe verzin je het dat er terroristen in ruimte zitten, ze hebben zeker ook hun eigen ruimtevaart organisatie “Bin Laden air and space terrorisme inc.” Zodra ze dat kunnen plegen ze grotere aanslagen, ze halen de MTV satelliet uit de lucht of nog erger het international space station.

Nu nog die andere problemen, de Colombia was op weg terug van de het internationale ruimte station naar de aarde. Maar in dat ruimte station zitten nog astronauten, de Colombia was een soort van lijnbus tussen aarde en het station. Die astronauten zitten daar nu dus vast tot er een andere shuttle klaar is voor lancering en dat kan wel even duren want die ondergaat natuurlijk uitvoerige technische onderzoeken om een herhaling te voorkomen. Ik vraag me bovendien af of die astronauten nog wel met z’n ding willen vliegen, dan zullen ze met de Russen mee moeten “raketpoolen”. Maar ja die zijn ook al een paar van hun raket kwijtgeraakt.

Oké we gaan ervan uit dat de astronauten in ISS zonder astronautenpakscheuren thuis komen.
Maar is er nog wel een nieuwe crew te vinden die naar ISS durft? Ik heb altijd gezegd ik wil er wel eens heen maar nu zeg ik toch liever nee als ze me uitnodigen. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat NASA niet meer wil. Toen er in 1986 een soortgelijke ramp plaatsvond hebben ze zich ook een tijdje afzijdig gehouden van alles wat met mensen in de ruimte schieten te maken had.

De tijd zal ons leren wat er verder in de ruimtevaart gaat gebeuren.
Voorlopig zijn onze gedachten bij de dappere astronauten die 1 februari jl. en verder terug in de geschiedenis zijn omgekomen.
Mogen ze rust vinden waar ze nu ook zijn.

Een meelevende columnist die deze column met veel moeite schrijft maar gewoon even zijn verhaal kwijt wil.

Categorieën: Actualiteiten

5 reacties

R@@F · 10 februari 2003 op 10:22

Dit is dus de langverwachte column……..Tja, het gaat ergens over. Maar laat ik aardig zijn; Ik heb ze veel en veeeeeeeel slechter gezien!! Trouwens je weet waar NASA voor staat he?
NASA; Need Another Seven Astronauts

gast · 10 februari 2003 op 12:07

prima column yannick! 🙂

gast · 10 februari 2003 op 15:02

[quote]R@@f zei: Ik heb veeeeeeeeeel slechter gezien!![/quote] moet ik dat positief of negatief lezen??? 😀
Yannick

gast · 10 februari 2003 op 18:04

positive, I’m sure !!

Yannick · 10 februari 2003 op 18:42

Dankje Vincent ik mag jou wel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder