Sinds het einde van het communisme, wat ook een einde bracht aan zeer autoritaire regimes, is de georganiseerde misdaad gegroeid tot een internationale handelseconomie. Maar liefst 15 procent van de totale wereldeconomie is afkomstig van de georganiseerde misdaad. Wereldwijd zijn er drugsroutes en zwakke regeringen zijn het toneel van corruptie. De huidige drugsoorlog is het boegbeeld van veel minder bedeelde landen. Deze oorlog woedt tussen regeringen en de kartels, maar ook tussen de kartels onderling. Hoe brengen we vrede in deze bloederige oorlog? Als we kijken naar ons eigen land waar we het gedoogbeleid van cannabis hebben, kunnen we concluderen dat deze niet werkt. Er zijn te weinig regels en er gebeurt teveel via de achterdeur. Het kan volgens mij wel werken, maar dan is legalisering nodig. Misschien is het dan ook een idee om alle drugs te legaliseren. Is een mens niet vrij om te gaan en staan waar hij wilt? Hij is toch ook vrij om te denken en te doen, in zekere mate, wat hij wilt? Waarom zou je dan geen jointje of een lijntje coke mogen nemen als jij dat wilt? We mogen toch ook een biertje of een baco drinken als we dat willen? Vergeet niet dat alcohol nog steeds valt onder harddrugs.

Ik denk dat wereldwijde legalisering van drugs een wapenstilstand zal brengen, maar niet alleen een wapenstilstand.

We voeren geen oorlog tegen de drug, we voeren oorlog tegen de kartels en de criminelen die erin handelen en die over lijken gaan. Hoeveel geld kost het jaarlijks niet om de oorlog tegen drugs te voeren? Maak van de georganiseerde misdaad een bloeiende onderneming. Deze zal zich uiteraard moeten houden zeer strenge wetgeving. Zorg dat er toezichthouders zijn voor deze markt. Laat ze drugs verbouwen en verhandelen. Laat ze met elkaar concurreren, laat strenge regels de kwaliteit- prijsverhouding van drugs garanderen. Elkaar uitmoorden heeft geen zin meer, een monopolie positie wordt onhaalbaar. Samen werken zal hierbij veel lucratiever zijn voor alle partijen.

Als het eenmaal legaal is, is het ook niet meer nodig om het verdiende geld wit te wassen. Dat scheelt weer een hoop corruptie en fraude. Laat ze inkomensbelasting betalen, en let daarbij wel op de grote hoeveelheden geld wat er in de staatskas zal komen. En dan de accijns op tabak en alcohol, voeg hierbij ook de drugs toe. Een jointje voor 4,5 euro? Maak er vijf euro van en 2 kwartjes zijn voor de kas. Een lijntje coke, een hogere belasting. Hoe zwaarder de drugs, hoe hoger de accijns. Wie drugs wilt gebruiken zal het blijven doen, waardoor de oorlog nooit zal eindigen. Dit kost jaarlijks miljarden en vele levens. Je kunt als regering beter een graantje mee pikken en alles onder strenge controle houden. Legalisering zal ook een enorme vraag aan personeel voortbrengen. Het levert dus ook arbeidsplaatsen op.

Ja, ik geef toe, het oogt allemaal eenvoudig op papier, in de praktijk zal het heel anders verlopen. Maar als je er zo over na denkt, lijkt het jou dan zo ook niet beter? Ik denk dat het een kwestie van keuzes maken is. Wat wil je als land en wereld, wat wil je als volk? Wetende dat hierdoor de georganiseerde misdaad, die zich met drugs bezig houden, langzaam zal verminderen tot een acceptabel niveau, waardoor je ook kan besparen bij de politie. Controle over kwaliteit, productie en handel van drugs en het geld wat erin omgaat. Controle over de bedrijven die in de drugs zitten. Controle over de gebruikers van drugs. Een coffeeshop waar wiet mag worden verkocht en gekocht, maar je mag eigenlijk niet verbouwen en handelen in wiet, tja dat werkt ook niet. Legalisering is naar mijn idee een goede internationale oplossing voor de lange termijn. Het heeft tijd nodig.

Het probleem zit hem echter in de maatschappij zelf. Men wilt geen drugs op straat, men wilt niet dat hun kinderen bij een winkel drugs kunnen kopen. Wil je als ouder wel dat je kinderen crimineel worden en/of de drugs via de straat verkrijgen? Als je kind drugs wilt gebruiken dan gebeurt dat toch, dan kan je er toch veel beter een oogje op houden en weten dat wat hij gebruikt van goede kwaliteit is? En natuurlijk, zorg voor een waterdicht systeem. Wil je wat kopen? Legitimeren en zorg ervoor dat als er verslavingsproblemen zijn, dat deze geregistreerd worden zodat er niets verkocht mag worden als dit bij legitimatie naar voren komt.

Het is ook waar dat drugs meer kapot maakt dan lief is. Het blijven wel de keuzes die door de personen zelf gemaakt worden. Ik kan uit ervaring spreken en er moest veel voor gebeuren om de keuze te maken om niet meer te gebruiken. Goede voorlichting is dan ook noodzakelijk. Je kunt het beter niet doen. Regeringen willen liever dat er toch ook geen alcohol en tabak gebruikt worden? Je kunt deze zaken niet tegen houden en illegaliteit maakt het maatschappelijk alleen maar moeilijk. Om te legaliseren moet men de voor- en nadelen afwegen, maar vooral kijken naar het geheel.

Al met al blijft drugs een taboe, maar wat voor de één een taboe is, is voor de ander de normaalste zaak van de wereld. Over tien, twintig jaar zou men niet beter weten, maar dan zijn er een hoop problemen wel voorbij. Dan ga je op zaterdagmiddag boodschappen doen; even langs de supermarkt, de kapper, de HEMA en tot slot nog even langs de slijterij en de drogist, de WAD (Wiet en Andere Drugs).


BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

3 reacties

Saya_Surya · 17 oktober 2009 op 20:18

dan wordt de drempel wel heel laag om eraan te beginnen, ben ik bang…

DACS1973 · 18 oktober 2009 op 10:10

Ik vind dit stuk veel te lang en met de inhoud ben ik het ook niet eens.
Als je (hard)drugs legaliseert gaan de mensen wel weer op zoek naar iets anders wat gevaarlijk is en (dus) niet mag. Verboden vruchten smaken het lekkerst.
Maar iedereen heeft recht op zijn mening, dus jij ook. Veel erger zijn in mijn ogen de taalfouten in je betoog. Ik noem er een paar:

harddrugs
teveel
monopolie positie
je kind [i]wilt[/i]
Al met al [i]blijft[/i] drugs een taboe

arta · 20 oktober 2009 op 09:50

WAD lijkt me niet zo’n goed idee, gedoseerd voorschrijven mbv verslavingszorg, daar valt wmb nog over te denken, om de kleine criminaliteit tegen te gaan, maar zelfs daar heb ik mijn twijfels bij…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder