Het woord van het jaar is al ruimschoots in de media geweest. Maar nadat ik vanmorgen ook nog een stuk in de krant las hierover, wist ik het zeker. De dikke Van Dale is aan het dementeren! Ze weet niet meer wat ze doet en of ze er wel goed aan doet. Woorden zonder enige betekenis worden zomaar aangenomen als “het nieuwe kindje van Van Dale”. Moet je maar eens goed luisteren; swaf- fel- en, swaf-felen, swaffelen. Het is ook nog eens een werkwoord, want het betekent: “..het met je penis ergens tegen aan slaan”, je voert een actie uit. Ok…..

Waar is heel dat woord swaffelen dan van afgeleid? Of noemt de huidige generatie hun Sjakie nu hun Swaffel? Ik noemde de mijne altijd Jaap Stam, want hij stond er altijd en hij was keihard! Met dank aan Theo Maassen…Ik weet het eerlijk gezegd niet. Zullen we het werkwoord eens herleiden? Daar gaat ie:

Ik swaffel……………………Ik swaffelde
Hij swaffelt (STAM + t)….Hij swaffelde
Wij swaffelen………………Wij swaffelden
Wij hebben geswaffeld…

Dat is een geswaffelde stofzuigerslang….is dan het bijvoeglijk naamwoord.

Zou het niet veel duidelijker en logischer klinken als je het verwoord als: peneslaan, of wat dacht je van piemelzwiepen? Nee…swaffelen. Dat denk ik eerder aan iets met zwavelzuur of een soort van mislukte uitvoering van schuifelen op de dansvloer. O, schiet me in eens het zelfstandig naamwoord van swaffelen te binnen, een swaffelaar, nou je doet maar! Maar goed, “de Nederlandse tale wordt door de geswaffelde Van Dale naar de filistijnen gehale, dat is pas bale… !”

Ik ben zeer benieuwd wat 2009 ons gaat brengen…waar ze nu weer mee komen als nieuwe woord van het jaar. Blijkbaar is het wel zo makkelijk om jouw woord in Het Boek te krijgen. Maak een filmpje waarop je laat zien wat het woord betekent, zorg ervoor dat het een breed publiek bereikt en inzenden maar. 16.000 stemmen voor, zoveel tegen….woord is aangenomen! Meteen een nieuwe hit volgt! We kennen allemaal gabbertje nog, toch?….Daar is swaffeltje! – daar is swaffeltje! – daar is swaffeltje met zijn kaalgeschoren kop! – Daar is swaffeltje! – daar is swaffeltje! – daar is swaffeltje en nu slaat ie er op los!!…

Zucht….

Categorieën: Actualiteiten

BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

6 reacties

Bitchy · 22 december 2008 op 15:39

Ik heb genoten van deze column en laat ik nu we toch zo lekker bezig zijn eerlijk wezen.. Ik zou zo graag een keer kunnen swaffelen, zodat ik kan zeggen *mijn God wat heb ik toch heerlijk geswaffeld* 😉

Schiet me opeens te binnen hoe zou het heten als wij vrouwen met onze borsten gaan swaffelen? 😉

Ma3anne · 22 december 2008 op 16:11

Volgens mij is het woord swaffelen nog lang niet in de van Dale opgenomen. Het is een woord dat via internet is uitverkozen als woord van het jaar, toch? Op initiatief van van Dale wordt deze ‘wedstrijd’ uitgeschreven, dat dan weer wel.

Naar mijn idee is ‘kredietcrisis’ het eigenlijke woord van het jaar, maar dat is natuurlijk niet leuk genoeg voor het nieuws.

Neuskleuter · 22 december 2008 op 22:55

Ma3, klopt helemaal. Het woord van vorig jaar, Bokitoproof, heeft het duidelijk niet gered. Het comazuipen heeft daarentegen zelfs verlengers gekregen, zoals comazuipfeesten. Zo’n swaffelaar zal er ook wel niet komen. Ik denk bij dat woord trouwens toch meer aan Swiffers.

Je hebt aardig gespeeld met de swaffelklank in je column, al had je er misschien wat meer uit kunnen halen. Het liedje is zo dieptriest dat het weer grappig wordt. En het blijft nog hangen ook.

Nu nog wat minder puntjes in je column en je gaat los!

KawaSutra · 23 december 2008 op 00:48

Je zal toch maar in de peneslaan wonen…..?

SIMBA · 23 december 2008 op 08:49

@Kawa: 😆 Ik dacht ook “die straatnamen worden elk jaar vreemder”.

pally · 23 december 2008 op 15:32

Grappig! jammer dat er als vrouw weinig te swaffelen valt.

groet van pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder