Heeft u dat ook wel eens? Dat u zichzelf van een afstandje gadeslaat en u zich afvraagt: “Waar is dat mens in godsnaam helemaal mee bezig?” Nou, ik heb dat wel bij tijd en wijle. Ik moet u zeggen, het werkt heel relativerend en het mooiste is, dat ik soms een glimlach niet kan onderdrukken. Wat een schatje ben ik toch. Dan zie ik haar zitten in dat huisje. Midden in een rijtje, in een buitenwijk van een klein stadje aan de voet van de Duitschen heuvelen. En dan vraag ik me af: “Waarom woont ze eigenlijk hier en niet ergens anders?” Daar begint het mee. En dan moet ik constateren, dat dat puur toeval is. Haar ouders zijn hier ooit verzeild geraakt toen ze een baby was, omdat er toevallig een betaalbaar winkelpand vrij kwam waar zij wel iets in zagen voor hun schoenwinkel. Nee, ze is hier niet geboren. Dat was in één of ander gat onder de rook van Zutphen. Hoe ze daar terecht kwamen weet ze eigenlijk niet eens.

Na het gymnasium in de nabijgelegen Grote Stad heeft ze vluchtpogingen ondernomen om uit dit saaie stadje weg te komen. Zo ver mogelijk. Het werd Groningen. Nijmegen lag te veel voor de hand en daar gingen bijna al haar klasgenoten al heen. Zij wilde iets anders. De wijde wereld in. Na enkele jaren studie moest ze met hangende pootjes naar haar oudershuis terug. Het voert te ver om binnen dit bestek te schrijven waarom. Daar kan ik beter een keer een heel boek aan wijden. Nee, ze wilde hier absoluut niet blijven, dus ging kamers zoeken in een andere grote stad. Maar het is nooit zover gekomen. Ze kwam op een onverwacht moment een slungel van een meter of twee tegen op een racefiets en dat bepaalde, dat ze nu, zo’n dertig jaar later, nog hier woont. De slungel is inmiddels al meer dan vijftien jaar geleden vertrokken naar betere oorden, maar dat terzijde.

En zo speelt haar leven zich inmiddels met een korte onderbreking en een vliegende start elders toch alweer zo’n achtenveertig jaar af in een stadje waar ze niks te zoeken heeft! Waarom? Geen idee! Eigenlijk rommelt ze maar wat aan sinds de tijd dat haar droom om orthopedagoog te worden aan diggelen viel en ze vlak voor haar afstuderen moest nokken. Ja, ze rommelde maar wat aan. Beetje trouwen, beetje kinderen krijgen, huisje kopen, scheiden, huisje verkopen, beetje nog een keer studeren en toch maar diploma halen, beetje kinderen opvoeden, beetje werken, beetje lol hebben met vrienden, beetje dit en beetje dat.

Het stelt allemaal helemaal niks voor in het grote wereldtoneel. De grote dingen hebben zich enkel tussen haar oren afgespeeld. Dromen die ze wilde gaan waarmaken, plannen die ze had, theorieën en filosofieën die ze bedacht en nog eens wereldkundig zou maken.

Haar dagelijkse bezigheden waren onopvallend en gewoontjes. Een klein, redelijk gelukkig bestaan in een sprookjesdorp, waar weinig gebeurt als je het oppervlakkig beschouwt. Zijdelings stortte ze zich wel eens in projecten, die haar de illusie gaven dat het leven een spannend avontuur is. Ze ervoer hierbij soms grote hoogten. Maar tijdelijkheid zit in alle dingen en dus ook in avontuur. Het leven van alledag diende zich altijd weer aan als een vanzelfsprekendheid.

Ach, ik kijk af en toe eens van een afstand naar haar. Ik vang haar dromen en idealen op. Ze heeft nog steeds grootse plannen en niet altijd in de gaten, dat haar schoudertjes wat rond van vorm worden door lasten die ze te dragen had. Dat haar tred wat minder soepel wordt, haar houding minder trots. Haar glinsterende oogopslag en stralende glimlach zijn er nog wel, maar spiegelen meer dan enkel lol in het leven. De rimpeltjes verraden de rest.

Ik zie haar modderen. Uit chaos met veel moeite orde scheppen en van die orde in een mum van tijd chaos maken. Ik zie haar de bloemen van de dag plukken en genieten van de geuren en kleuren die ze haar schenken.

Ik glimlach. Wat een schatje is ze toch en hoe kwetsbaar in een harde wereld, waarin ze niks voorstelt. Een stofje in het heelal, dat zich een weg baant door de tijd…

Categorieën: Algemeen

15 reacties

pepe · 13 juli 2004 op 17:24

[quote] Ik zie haar de bloemen van de dag plukken en genieten van de geuren en kleuren die ze haar schenken.[/quote]

Dat plukken maar blijven doen…

[quote]Ik glimlach. Wat een schatje is ze toch en hoe kwetsbaar in een harde wereld, waarin ze niks voorstelt. Een stofje in het heelal, dat zich een weg baant door de tijd…[/quote]

We stellen allemaal niks voor in het grote geheel en toch ook weer alles

Ik zie haar soms schitteren en hoop dat ik daar nog lang van mee mag genieten.
:kiss:

Loedertje · 13 juli 2004 op 18:53

Ma3anne,

Als citatengek, vond ik deze wel toepasselijk bij je overigens mooi verwoorde column:

[i]Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies[/i]

Doei Loedertje

Li · 13 juli 2004 op 19:49

[quote]Ik zie haar de bloemen van de dag plukken en genieten van de geuren en kleuren die ze haar schenken.[/quote]

En één bloem zette ze apart en toverde er een schitterende column van.;-)

Li

Mosje · 13 juli 2004 op 21:23

Heel aparte manier om jezelf te beschrijven.

Een beetje van dit, en een beetje van dat.
Ken jij de chaostheorie? Dat een vlinder door het klappen van haar kleine vleugeltjes een orkaan kan veroorzaken?

Irma · 13 juli 2004 op 23:33

Het is toch prachtig als je vanaf een ‘bepaalde afstand’ naar jezelf en je leven tot dat moment kunt kijken…

Een column erover schrijven is een ander ding. Heel mooi gedaan!

Wayan · 14 juli 2004 op 04:46

Ontroerende en prachtige column !

Even een opmerking aan de hand van een waar gebeurd verhaal.

Hij was net 47 jaar oud geworden. Zijn kinderen waren volwassen, zijn vrouw gestorven. Nooit had hij de kans gekregen om aan de universiteit te studeren. Nu ga ik geneeskunde studeren, zei hij. Zijn vrienden begonnen te lachen : je bent veel te oud man, geneeskunde studeren ? Dat duurt 7 jaar ! Wanneer je afgestudeerd bent zal je 54 jaar oud zijn !

Hij antwoordde : als ik geen geneeskunde studeer zal ik ook 54 jaar oud worden en zullen zeven jaren verstreken zijn.

Hij is nu 65 jaar oud. Ik heb hem vorige week ontmoet op het strand hier in Bali. Hij wilde even vakantie nemen want hij heeft een drukke praktijk als huisarts in Griekenland.

Dus Mari3anne, je leven is nog niet voorbij. Je kan nog alles beginnen !

Dees · 14 juli 2004 op 07:35

Kwetsbare, mooie column…

Enne:
[quote]Ze heeft nog steeds grootse plannen en niet altijd in de gaten, dat haar schoudertjes wat rond van vorm worden door lasten die ze te dragen had.[/quote]

Dat komt door dat megasexy discotopje 😉

Louise · 14 juli 2004 op 08:55

[quote]Beetje trouwen, beetje kinderen krijgen, huisje kopen, scheiden, huisje verkopen, beetje nog een keer studeren en toch maar diploma halen, beetje kinderen opvoeden, beetje werken, beetje lol hebben met vrienden[/quote]…
beetje schrijven, beetje verrassend uit de hoek komen met een nieuwe manier…

Een hele mooie verrassende column, Ma3anne en ik vond hem ook ontroerend.

viking · 14 juli 2004 op 09:19

[quote]Ze kwam op een onverwacht moment een slungel van een meter of twee tegen op een racefiets en dat bepaalde, dat ze nu, zo’n dertig jaar later, nog hier woont. De slungel is inmiddels al meer dan vijftien jaar geleden vertrokken naar betere oorden[/quote]
Lieve schat, dertig jaar geleden was ik een snotterkuiken van 9 jaar en zou je me niet geloofd hebben maar ik had het je toen al kunnen zeggen: [b]kerels in wielrenbroekjes deugen niet![/b]. Heb je nu je zin?

Ma3anne · 14 juli 2004 op 09:35

Bedankt voor jullie lieve reacties.

Pepe: Bloemen plukken heb ik o.a. van jou geleerd. :kiss: terug.

Wayan en Louise: Elk mens is ontroerend als je het gemodder van een afstandje bekijkt, denk ik. We proberen allemaal maar wat. Toch?

Mosje: Ik ken de variant wel in de vorm van een spreuk: ‘If you cut a blade of grass, you shake the universe.’

Loedertje: mooie spreuk. Daarbij nog: jezelf relativeren is het begin van wijsheid, denk ik. 😉

Desa: Kopen????? 😛

Viking: Hij had ook nog twee motoren. Weliswaar geen Harley erbij en zo’n schitterende leren broek, maar toch… 😀

Tasz · 14 juli 2004 op 09:36

Een mooie beschouwend geheel.

Heb het met plezier gelezen.

Cheers
Tasz

Mup · 14 juli 2004 op 16:42

Ma3, na een korte, maar erg leuke ontmoeting met je was ik al behoorlijk van je warmte onder de indruk. Dacht dat ik niet nog meer onder de indruk zou raken, maar je verrastte me,

Groet Mup.

R@@F · 14 juli 2004 op 17:00

Erg, erg mooi!!

Maar om me even aan te sluiten bij Viking, kerels in wielrenbroekjes daar hebben we op deze site toch al genoeg over geleerd 😉

R@@F

rrobin · 15 juli 2004 op 22:04

Een bijzonder mooie column, prachtige verwoording van diepgaande zelfreflectie..

Als je het heelal gaat vragen naar de column, kan ik me een antwoord als “wat stelt het nou helemaal voor..” wel voorstellen. Gelukkig is het helaal niet geregistreerd op het forum 😉

En ja, je bent een schatje, ook dat gedeelte klopt 😛

Hans · 16 juli 2004 op 09:50

Zit veel teleurstelling en droefheid in.
En ach…. al zijn we niet meer dan stofjes in het grote geheel, ga maar eens naast een mierennest staan dan lijkt je ineens weer heel groot. Het is maar waar je jezelf aan afmeet. Maak je zelf niet te klein en zoek de juiste verhoudingen op dan ben je ook niet te groot dan is de wereld toch nog een leuke speeltuin vol spannende verrassingen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder