Tijdens het werk heb ik radio 2 op staan, omdat je daar tenminste nog een kleine kans hebt dat Invitation van Earth&Fire nog eens voorbij komT. Wilt u wel geloven dat ik vanochtend mijn werkdag begon met Bojoura’s [i]Everybody’s Day[/i]? Wat er elke dag gegarandeerd voorbij komt, is de Nederlandse inzending voor het songfestival en die bezorgt me een ongemakkelijk déja-vu. Goed. Ik beken. Ik kijk bijna elk jaar een stukje om en nabij de Nederlandse inzending en zap op het einde even naar: ROYAUME UNI! DEUX POINTS! Vreselijk wat een genante bekentenis, weer…. . Ondertussen pas ik ervoor om onder een pet geschaard te worden met Flappie Volkskrant; ik ben even te stoned om op zijn naam te komen, maar voor alle duidelijkheid: ik ben één meter negenentachtig en kaal.

Jaaaaah het songfestival is walgelijk. Het begon honderdvijftig jaar geleden als fris, artistiek verantwoord Europees initiatief en ergens ging het mis. Inmiddels is het een kotsemmer waar Nederland elk jaar een diamant in gooit. Op enkele droeve uitzonderingen na sturen we onverminderd goede producties.

Neem nou 1998 of 99, weetikveel ,vraag maar aan Flappie. CORNALD, zo heet-ie. (kreeg ineens een wave). Voor het eerst sinds vijfentachtig jaar keek ik omwille van Edsilia Rombley (kijk, die naam weet ik nou meteen!) want ik was ervan overtuigd: die wint. …. .

Drie zakken paprikachips en een emmer bagger later won Israël met een transsexuele papegaai. Edsilia werd VIERDE. Dat was dus echt de laatste keer.

Tja, het zal niet als een verrassing komen dat ik verslaafd ben aan retroprogramma’s. in een songfestivaleditie werd opgevist hoe Gerard Joling in 1880 de mist inging met iets wat had moeten eindigen op [i]Shangri-LAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA[/i]waarbij hij die hoge C niet haalde.

Justine Pelmelay ging op eendere wijze in rook op in 1740: ‘[i]…. Blijf jezelf, verander niet, gewoon jezelf zijn alsjeblieft, gewoon……..[/i] [i]ZOALS JEHE BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEENT!![/i]

dat liedje HING aan die uithaal en ze haalde het niet. Een drama, gewoon

Nu hoor ik dat kind, hoe heet ze ook alweer, Gatje Gleufje, elk uur voorbijkomen op de radio en ik voel het aan mijn water. Hier voltrekt zich een drama: dat wicht wil winnen want natuurlijk is ze de beste en dan eindigt ze vijfendertigste. Die [i]Impossible DREAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM[/i]

is vragen om problemen. En hoe ik deze column nu geslaagd moet laten eindigen? Al sla je me lek… .

Het lijkt wel een Nederlandse inzending.

vanlidt


11 reacties

Mosje · 17 mei 2005 op 17:15

Staat er eigenlijk iets over het songfestival in de Europese grondwet? Want dan stem ik zeker tegen! Songfestivals, ze zouden verboden moeten worden.
😛

Eddy Kielema · 17 mei 2005 op 17:19

Kwam het Songfestival maar net zo gruwelijk aan zijn eind als Napoleon bij Waterloo! 😉

KawaSutra · 17 mei 2005 op 18:40

Ach, het volk wil ‘brood en spelen’, maar wij hebben CX! :peace:

Bakema_NL · 17 mei 2005 op 19:20

Maak je niet druk, zometeen winnen we allemaal, dan zijn we 1 groot Europa.

Raindog · 17 mei 2005 op 19:51

De al heel vertrouwde warboel van vanlidt. Had ik al gezegd dat ‘il moi plait’? Geen idee of ik dat juist schrijf maar jij zult wel de laatste zijn om me dat kwalijk te nemen. Erg leuke column weer. Zonder hier jouw Waterloo van te willen maken: je stijl doet me heel erg aan Cornald Maas denken als ik zo vrij mag zijn. 😀

Ma3anne · 17 mei 2005 op 20:01

Volgens mij zou je het goed doen als commentator. Eén keer vanlidt en de boel ligt plat. Letterlijk en figuurlijk.

Neem nog een joint en schrijf er nog eens één! 😀

Wright · 17 mei 2005 op 20:21

[quote]Het lijkt wel een Nederlandse inzending. [/quote]

Nu doe je jezelf tekort.
Jammer dat we zo weinig buurlandjes hebben die ons kunnen matsen.
Ik lach me elk jaar weer dood om het politieke spelletje wat gespeeld word dmv de puntentelling.
Cyprus en Griekenland, yes! Hoe voorspelbaar.
Een schaamteloze vertoning is het!
😀

melady · 18 mei 2005 op 00:32

tja..ik vind dit helemaal niks…

sorry

vanlidt · 18 mei 2005 op 08:29

Advies: lees hem hardop en zing mee, dan wordt-ie al veel leuker 😀 😀 😀 :laugh:

Kees Schilder · 18 mei 2005 op 08:34

Er is maar één ding erger: voetbal! Gelukkig wordt dat ook in de grondwet geregeld.
Mooie column

Louise · 18 mei 2005 op 09:41

Waarschijnlijk krijg ik nu heel CX over me heen, maar ach, dat moet dan maar even.
Ik vind het songfestival namelijk leuk. Niet om de inhoud, niet om de mensen, maar gewoon omdat me dat aan een avondje lang opblijven van vroeger doet denken. bakje chips en limonade en heeeeeeel laat naar bed.
Dit valt voor mij in dezelfde categorie als Dit-is-Avro’s-weekèèèènd-kwizzz.
Ook geen bal aan, maar nou ja, pure nostalgie of zoiets.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder