Een van de meest misselijk(s)makende mensonwaardige ministeriële manoeuvres van Verdonk is haar voorstel om uit Iran gevluchte homo’s terug te sturen. Ik zie nog de stuitende beelden van twee Iraanse homo’s – tieners! – vastgebonden, geblinddoekt, de strop om hun nek tot de dood erop volgde. Op het bedrijven van de liefde door homoseksuelen staat in Iran de doodstraf. Religieuze fanatici heersen er met ijzeren vuist. Loveless Rita is onvermurwbaar. Er gaan wel hardnekkige geruchten dat er onder dat harnas een mens schuilgaat, zelfs met een echt hart, maar die complottheorieën zijn nimmer bevestigd. Veel bekende maar nog meer ‘naamloze’ vluchtelingen (die een númmer hebben pardon zijn…) kunnen daarover meepraten. Zolang zij minister is in een kabinet dat van het woord menselijkheid alleen de lettergreep ‘on’ kent, moeten vluchtelingen voor hun leven vrezen. Hoe het juridisch zit weet ik niet, maar wat is iemand die een medemens de dood instuurt?

Rita heeft doorgeleerd: ze raadt homo’s aan zich koest te houden in Iran en niet aan seks te doen, dan hebben ze volgens haar niets te vrezen. Dit is Rita’s ‘Nieuwe Vrijheid’: ben je anders en loop je daardoor gevaar, hou je dan gedeisd. Omdat Rita liberaal is, gunt ze iedereen háár vrijheid. Niet alleen in Iran, maar ook hier. Dus: Joden, Islamieten, vrijdenkers, humanisten, socialisten, anarchisten, communisten, zigeuners, negers, Antilliaanse tienermoeders, armen, zwervers, Latino’s, Aziaten, homo’s, lesbo’s, trans- en biseksuelen, roodharigen, invaliden, intellectuelen, columnisten, dichters, dromers, denkers, fietsers, allochtonen, vluchtelingen: als jullie gevaar lopen omdat je anders bent en opvalt wegens uiterlijk of gedrag, hou je dan koest. Je bént wel vrij, maar mag niet vrij dóén! Dát is liberaal! Lovely lonely Rita, voor jouw probleem bestaat toch een juweeltje van een definitieve oplossing? Scheer iedereen die afwijkt kaal, trek hem/haar/het een gestreept uniform aan en plant een chip in de linkerarm. Zo zijn ze allemaal gelijk, vallen op en kunnen dus héél goed in de gaten worden gehouden. (Die Iraanse homo’s kun je ook een chip inbouwen. Scheelt overwerk voor de Iraanse AIVD, die toch al zo overwerkt is!)

Lieve Rita, je moet dit niet persoonlijk opvatten hoor. Zoals de Stones al zongen onder de liefelijke klanken van dichtknallende celdeuren: we love you! Heus Rita, je bent een moordwijf en we willen je niet kwijt; wél je walgingwekkende beleid!

O ja Rita, ter overweging:

Iraanse hangjongeren: teruggestuurde homo’s.

*

Ik: de moslims, allochtonen en fietsers zijn de schuld van alles.
Zij: waarom de fietsers?
Ik: waarom de moslims en allochtonen?
(Vrij naar Max (eigenlijk Mozes) Tailleur (1909–1990), Nederlands Jiddisch humorist, bekend om zijn Sam en Moos moppen)

© Jan Bontje 2006


14 reacties

DriekOplopers · 13 maart 2006 op 08:14

Een goed gelukte aanklacht. Alleen, als ik zo vrij mag zijn, aan het eind een tikje te lang. De nabranders vanaf de hangjongeren zijn wat mij betreft een tikje overbodig.

Maar nogmaals: prima column dus. En de term moordwijf is natuurlijk in dit verband geniaal!

Groet,

Driek

Ma3anne · 13 maart 2006 op 08:55

Gewoon ijzersterke column, Jan.
Ik heb een tijdje samengewerkt met hoor- en beslismedewerkers van de IND en de nodige discussies gevoerd. Ik zou niet graag in de schoenen staan van die mensen, die Rita moeten adviseren.
Het hangt soms echt van willekeur aan elkaar. Neem dat van mij aan…

senahponex · 13 maart 2006 op 09:57

Ik: de moslims, allochtonen en fietsers zijn de schuld van alles.
Zij: waarom de fietsers?
Ik: waarom de moslims en allochtonen?
(Vrij naar Max (eigenlijk Mozes) Tailleur (1909–1990), Nederlands Jiddisch humorist, bekend om zijn Sam en Moos moppen)

Geweldig van onze max en je column,top

Outsider · 13 maart 2006 op 11:06

[quote]Zolang zij minister is in een kabinet dat van het woord menselijkheid alleen de lettergreep ‘on’ kent, moeten vluchtelingen voor hun leven vrezen. [/quote]

Ja, ja, het gewone volk is veel menselijker en veel beter en weet ook alles beter.
Je hebt zeker wel voor een groot deel gelijk, maar ik weiger om te geloven dat Rita Verdonk en alle ministers onmensen zijn. Het is mij veel te gemakkelijk om haar af te schilderen als een misselijkmakend onmens dat onverschillig staat tegenover mensenlevens.

Wright · 13 maart 2006 op 12:21

[quote]Hoe het juridisch zit weet ik niet, maar wat is iemand die een medemens de dood instuurt? [/quote]
Ik denk doodslag met voorbedachte rade. Goede column, Jan. Verder zeg ik niets, ik hou mij een beetje gedeisd als geverfd blondje….

Mup · 13 maart 2006 op 13:13

En iedereen maar volhouden dat homo-sexualiteit geen taboe meer is, walgelijk.
Ik kan niet zoveel liefde opbrengen, zelfs geen gevoel, voor Rita. Sterke column,

Groet Mup.

Bakema_NL · 13 maart 2006 op 19:06

Ten eerste…..regels zijn regels, klaar.

En wanneer een Amerika Iran binnen mocht vallen, de kans dat dat gebeurt is nogal groot, dan loopt iedereen weer te zeiken over Bush (als hij dan nog aan de macht is) en zijn daden. Maar er is nogal wat aan de hand aldaar, dus echt verkeerd lijkt het me niet. Uiteraard zeiken we dan over Amerika, want zij zijn niet het aangewezen land om dat te doen en het is hen alleen maar om olie te doen. Zullen we het nu dan maar eens zelf een keer doen (yeah right)? Al was het alleen maar om Iraanse homofielen enige vrijheid te geven. Ze allemaal hier maar huisvesten is namelijk ook geen oplossing en ook hier zijn nog meer dan genoeg mensen zo homofoob als wat, om nog maar te zwijgen van de intolerantie van de immer groeiende allochtoonse/van allochtoonse afkomst zijnde “Nederlanders”, het kan zomaar zijn dat de Iraanse homo’s een kant opvluchten die in de toekomst misschien wel net zo erg blijkt geworden als hun thuisland wat betreft homofilie, de kijk daarop.
Maar natuurlijk heeft Verdonk het gedaan.

Outsider · 13 maart 2006 op 20:33

Bakema, jongen, bedankt voor deze reactie, ik voel een diepe en warme instemming en sympathie voor wat je hier hebt gezegd.

Dees · 13 maart 2006 op 22:02

De column staat, natuurlijk. Hoe het mogelijk kan zijn om mensen terug te sturen die zo’n lot te wachten staan als ze zijn wie ze zijn, dat is idd het rücksichtslos verzinnen en uitvoeren van Befehl ist Befehl (of regels zijn regels).

Minpuntje in de column vind ik de overgang tussen het vrij zijn door niet op te vallen en het kaalscheren, in strepen hijsen om eenvoudiger in kaart te brengen. Als je de laatste vergelijking wilt maken, kun je hem beter inleiden, vind ik, nu staat het er wat gammel.

Bakema_NL · 13 maart 2006 op 22:32

Oh, bij de weg…………nog dat bericht gelezen over de positie en vrijheden van de vrouw, hun rechten. Er waren wereldwijd wat demonstraties betreffende dit onderwerp. Ook in Iran waren dappere vrouwen die de straat opgingen, dit in de wetenschap dat een flink aantal heren dit niet zou bevallen. Dat klopte ook, de vrouwen kregen klappen, schoppen en bespugingen te verduren door mannelijke voorbijgangers/omstanders en ook de politie deed vrolijk mee.
Wat nu? Alle Iraanse vrouwen Nederland in?

Fred · 13 maart 2006 op 22:59

[quote]Alle Iraanse vrouwen Nederland in?[/quote]
Voor mijn part ja!

Bakema_NL · 13 maart 2006 op 23:21

Dat is een eerste reaktie inderdaad, maar realistisch is het natuurlijk niet.

Kees Schilder · 14 maart 2006 op 07:58

Ijzersterk! uit mijn hart

Literator · 16 maart 2006 op 17:08

Hoeveel Iraanse vrouwen zijn er? Heb je daar al over na gedacht? Ik ben het geheel en al met Bakema eens; het is uiterst makkelijk om Rita Verdonk de schuld te geven, maar dan vergeet men wel één ding: Realisme en het feit dat zij de regels niet bedacht heeft. Jan Bontje mag toch ook niet door rood rijden als hem dat zo uitkomt? Waarom zou Rita Verdonk dan wel om het minst of geringste (Kalou bijvoorbeeld…) van de regels af[i]moeten[/i] wijken?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder