We mogen weer op vakantie. Na 15 juni gaan de grenzen weer open. Natuurlijk, voorlopig alleen nog naar landen in Europa die dit toestaan en op eigen risico, maar het kan. Onze geplande vakantie naar Engeland moet een jaar wachten, dat land is nog niet veilig. Wat een bizar idee eigenlijk, dat je anno 2020 niet naar het Verenigd Koninkrijk kunt reizen omdat er een negatief reisadvies geldt. Wel jammer overigens, we hadden ons erop verheugd, lekker met vrienden naar de Cotswolds. Maar goed, wat in het vat zit, verzuurt niet, zullen we maar denken.

Wat heel goed nieuws is, is dat België wel een land met code geel is. Wel toegestaan maar let op de risico’s. Ach, veel mensen zullen België sowieso een risico-land noemen. Het weer is niet stabiel, net als in Nederland. De wegen zijn vergeleken bij die van ons abominabel. De bewegwijzering is zo mogelijk nog erger. “Oeps, je had 50 meter geleden rechtsaf gemoeten.” Het onderstel van je auto heeft enorm te lijden van de hobbels en gaten. Maar, als je dan eenmaal op een terrasje aan een fameus Belgisch biertje zit, dan is dat leed al snel vergeten.

We hebben al contact gehad met de mensen van de camping. Onze caravan staat nog steeds eenzaam op zijn winterplek. We moeten nog een nieuwe voortent kopen. Alles is dit jaar later dan anders maar het lijkt er toch op dat het eraan zit te komen. Er wordt al druk gewerkt aan voorzieningen in het sanitair. En de drukste weekenden, Hemelvaart en Pinksteren, zijn al achter de rug. Jammer voor de omzet en de gezelligheid maar wel beter voor de anderhalve-meter kampeerder.

Dat gaat toch nog een uitdaging worden. De plaatsen zijn groot genoeg, daar is het makkelijk afstand te houden. Je zet gewoon je stoelen wat verder uit elkaar. Op het terras kan dat ook nog wel. Maar het kroegje is net zo groot als vier postzegels in een vierkant. Dat gaat hem niet worden. Het is maar te hopen dat we een mooie zomer krijgen, dan kunnen we buiten zitten.

Het zal een bijzondere zomer worden, voor heel veel mensen. Vakanties buiten Europa zullen nog wel niet tot de mogelijkheden behoren. Niet backpacken door de Outback, niet met je rugzak naar Zuid-Amerika. Al die avonturen moeten een jaar wachten. We kunnen wel heel burgerlijk met de caravan naar Hintergarten. Terug naar de jaren 60 en 70. Ach, laten we er de nostalgie van inzien. Tenslotte wordt er bij Talpa en RTL4 ruzie gemaakt om de rechten van een programma dat terugblikt naar die tijd.


4 reacties

Marieke · 8 juni 2020 op 18:17

Ik denk aan mensen die helemaal nooit of zelden op vakantie kunnen. Wat voor verwend Nederland een bijzondere zomer is, is voor die mensen de gewoonste zaak van de wereld.

Nummer 22 · 9 juni 2020 op 07:04

Tsja, dat is ons land waar een nazaat van rovers en onderdrukkers zijn boot van 2 miljoen showt ipv even bescheiden te blijven en te denken aan de oedsel, kledingbank en de daklozen, zwevers, enz enz.
Vakantie… enfin wij hier staan stil bij onze omstandigheden en dat maakt ons een stap op de plaats te maken. We gaan pas in oktober naar Japan als het door mag gaan. Over 2 weken fietsen naar zuid limburg naar een vriend van 60 die werkeloos is, zijn echtegote die afgekeurd is. Wij kennen hen al ruim 35 jaar in goede en nu veel minder goed omstandigheden. Koester wat je hebt maar velen in ons land en daarbuiten niet of noout zullen krijgen.
Een caravan, een camper, een dak boven het hoofd. Ik denk aan de miljoenen mensen die niets meer hebben of ooit een materiele rijkdom ooit hebben gekend of zullen kennen. Maar jouw column is mooi geschreven en dat kunnen schrijven is ook een groit goed!

van Gellekom · 9 juni 2020 op 11:13

Ik vind het fascinerend om te zien hoe makkelijk mensen de draad weer oppakken alsof het virus volledig van de aardbodem verdwenen is. Een jaartje niet op vakantie ga je niet dood aan.

G.van Stipdonk · 9 juni 2020 op 19:01

Twee jaar ook niet.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder