Blijkbaar heb ik op de middelbare school bij geschiedenis niet voldoende opgelet. Ik heb altijd geleefd met het idee dat de huidige West-Europeaan zijn genealogische wortels kon herleiden tot de Chordata-stam, maar tot mijn ontsteltenis heeft de afgelopen maand onomstotelijk bewezen dat deze contreien slechts bewoond worden door moderne Mollusken. Zou de Homo Deophobilis dan toch gelijk hebben dat Darwins evolutietheorie moderne onzin is? Het lijkt er wel op. Het is in ieder geval verbazingwekkend hoe snel het mannelijk brein tot gelei degenereert bij de aanblik van zachte, ronde vormen. In dit geval voetballen. En inktvissen. Leg een link tussen een opgepompte schapenblaas en om het even wat, en er treedt een mentale regressie op waar de beste psychotherapeuten nog een puntje aan kunnen zuigen. Van 100 naar 0 in 3,2 seconden.

Het Duitse volk omarmde massaal een octopus die tijdens het WK 2010 wedstrijd na wedstrijd correct winst of verlies van het nationale elftal voorspelde. Octopus Paul, het orakel van Get A Life Oberhausen. Boze tongen beweren echter dat Paul de uitslagen ingefluisterd kreeg door goklustige Chinese garnalen. Kan het nog gekker?

Jawel. Teleurgestelde volgelingen bedreigden Paul nadat zijn profetie bewaarheid werd dat Duitsland de halve finale van Spanje zou verliezen. Hopelijk waren de dreigbrieven met watervaste inkt geschreven, want Paul houdt niet zo van droge humor. Kan het nog gekker?

Uiteraard. Na de WK-winst door Spanje maakte het dorp Carballiño Paul tot ereburger wegens zijn verdiensten voor het land. Dit dorp, gelegen in Galicië, de belangrijkste Spaanse regio qua visserij en schaaldierkwekerij, is bij gastronomen vooral bekend om het jaarlijkse Octopusfeest. De inwoners hebben dan ook de mond vol van Paul en zijn soortgenoten. Zo gek genoeg?

Natuurlijk niet. Nadat Paul zijn voorspellende gaven had geopenbaard, lieten ook andere deskundigen van zich horen. Octopus Pieter uit Vlaanderen en octopus Pauline uit Get A Life Scheveningen spraken de voetbalprofessor tegen door niet Spanje maar Nederland tot wereldkampioen uit te roepen. Deze polemiek ten spijt lijkt het een trend te worden voor allerlei levensvragen de wijsheid van de zeeprofeten aan te roepen. Zo heeft inktvis Paulus uit zeeaquarium Het Arsenaal in Vlissingen ons mentaal voorbereid op de komst van Job Cohen als minister-president. Een hele geruststelling.

Wie zichzelf tot Homo Sapiens – ‘verstandige mens’ of ‘wijze mens’ – bestempelt, is niet vatbaar voor het concept van ironie. Dat was mij al langer bekend. Dat de verstandsevaporatie echter al zo’n agressieve en epidemische vorm zou aannemen, doet mij koude rillingen over de rug lopen. Het maakt blijkbaar niet langer uit hoe stompzinnig de informatie is die zijn grijze massa ingepompt wordt, het filterend vermogen is bij de westerling te ernstig afgenomen om feit en fictie, essentie en trivialiteit, nog van elkaar te kunnen scheiden. We zijn nog slechts twee stappen verwijderd van een Lovecraftiaanse maatschappij waarin de mens zichzelf degradeert tot weekhoofdig volgeling van aquatische oppermachten.

President Ahmadinejad van Iran ziet in Paul de belichaming van de decadentie en het verval van het Westen. Kijk, de voorspelling van deze kwal, daar geloof ik nou oprecht in.


10 reacties

DACS1973 · 3 augustus 2010 op 13:15

“goklustige Chinese garnalen” 😆
“De inwoners hebben dan ook de mond vol van Paul en zijn soortgenoten.” 😆
Geweldig stuk met kostelijke taalvondsten.

LouisP · 3 augustus 2010 op 13:22

Sneeuwgans,

leuk..snel geschreven, ‘k vloog er doorheen..
prachtige uitsmijter..

gr.
Louis

Nimrod1979 · 3 augustus 2010 op 14:52

Sterk en zeer amusant. Petje af!

Kwiezel · 3 augustus 2010 op 18:03

Ontzettend knap gedaan Sneeuwgans, heb me kostelijk vermaakt met dit stuk! Chapeau!

Mien · 3 augustus 2010 op 22:26

Knappe column en zeer amusant.
Zou hem zo in willen blikken.
It’s all about crap.
And be aware, [b][u][url=http://nos.nl/video/148823-grootste-levende-krab-verhuisd.html]Crabzilla[/url][/u][/b] is watching you!

Mien Sealife

Garuda · 4 augustus 2010 op 14:11

Zeer geestig!

De laatste alinea vind ik nog het leukst 😀

pally · 4 augustus 2010 op 15:09

Hij is echt leuk, Sneeuwgans, vooral de quasiwetenschappelijke toon werkt erg op de lachspieren.
Heel geestig stuk :wave:

groet van Pally

Anti · 5 augustus 2010 op 00:13

Sterk stuk, Sneeuwgans! En vooral ook erg amusant.

Sneeuwgans · 5 augustus 2010 op 07:53

Jongens, en meiden, bedankt voor de enthousiaste reacties! En ik zat nog wel te twijfelen of deze column voldoende geslaagd was :lach:

sylvia1 · 18 augustus 2010 op 10:09

Ik reageer heel laat (was op vakantie) maar wat een leuke column! En niet alleen vermakelijk, het zou me niet verbazen als er nog een paar proefschriften geschreven gaan worden over de populariteit van Paul…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder