Ze zullen bij het KNMI wel zwetend en met samengeknepen billen hebben zitten hopen dat de dikke hagelstenen en de windstoten tot 110 km per uur echt zouden komen. Maar die kwamen niet. Dus je kon er op wachten, de zeurpieten kwamen verhaal halen omdat het ‘beloofde’ noodweer uitgebleven was. Alsof je van een dokter de garantie eist dat een medicijn met 100 % zekerheid werkt. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een weeralarm en een gewoon weerbericht? Geen enkel verschil! Behalve dat je het weeralarm noemt. Ook in de normale weerberichten op dezelfde dag werd gewezen op de kans op zware rukwinden en hagel. De enige reden om een weerbericht weeralarm te noemen is om ook diegenen te bereiken die normaal hun oren en ogen dicht houden. Mensen tegen wie je eerst heel hard Boe! moet zeggen om ze wakker te krijgen. Dat zijn natuurlijk ook de mensen die zich normaal niet om weerberichten bekommeren. Mensen die klagen dat ze een Sint Bernardhond met een vaatje rum om hun hals tegenkomen als ze helemaal niet in nood zijn. Ze missen het voorstellingsvermogen om te snappen dat het vaatje rum de volgende keer wel nodig zou kunnen zijn. Als ze wel onder een lawine liggen. Het zijn juist de mensen die tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Voor hen worden de weerberichten bij speciale gelegenheden zo duidelijk gemaakt dat zelfs zij het niet kunnen misverstaan. Zo duidelijk dat zelfs zij het in de gaten hebben als het niet uitkomt.

Ook de ANWB voegde zich bij de wolven in het bos. Door te eisen dat het weeralarm nauwkeuriger en betrouwbaarder moet worden. Laten we dan van de ANWB eisen dat ze uren van tevoren precies voorspellen waar en wanneer er files komen te staan, hoe lang ze zijn op 10 meter nauwkeurig en wanneer ze weer opgelost zijn. En natuurlijk inclusief de files op ongebruikelijke plaatsen die het gevolg zijn van ongelukken.

De door het achteraf overbodige weeralarm zwaar getroffenen weten natuurlijk al wat ze bij het volgende weeralarm gaan doen: Niets van aantrekken! En als het die keer wel degelijk misgaat is het KNMI natuurlijk weer de schuldige. Hoe konden zij nu weten dat het weeralarm deze keer wel zou uitkomen? Toch maar afschaffen, dat weeralarm. De goede verstaanders hebben aan een half woord genoeg. En de slechte verstaanders, dat blijven slechte verstaanders.

Categorieën: Actualiteiten

5 reacties

FatTree · 24 augustus 2009 op 08:44

Ik ben het grotendeels met je eens. Echter zijn er ook veel andere belangen mee gemoeid, waardoor het vervelend zou zijn als dit te vaak gebeurt.

Een voorspelling is echter nog altijd gewoon een voorspelling. En niets zo onvoorspelbaar als het weer 🙂

Ik vond het een prettige column om te lezen.

DriekOplopers · 24 augustus 2009 op 10:40

We kennen allemaal het verhaal van Peter en de wolf. Dat roept het KNMI ook over zichzelf af.

Weeralarmen afschaffen? Dat gaat te ver. Maar wat wel een optie is, is een weeralarm slechts een uurtje van tevoren geven, als je écht (bijna) zeker weet dat het noodweer zich zal vorodoen.

Maar hoe dan ook: een goed opgeschreven betoog, deze column.

Prlwytskovsky · 24 augustus 2009 op 18:25

Kijk, een weeralarm kun je vergelijken met een wijsheid die ik ooit meekreeg van Indiaase mensen.
In hun gebied leven namelijk tijgers, en hun visie is dan ook: when you see him, you’re dead!
En dat geldt ook voor een weeralarm: Als het je overkomt ben je de lul. Toch?

@Driek: Peter en de Wolf? Nee? Vertel ….. 😉

pally · 25 augustus 2009 op 09:52

Goed geschreven betoog, Maurits! Al zou ik er zelf voor pleiten het woord weeralarm veel spaarzamer te gebruiken. Vroeger noemden ze het weerswaarschuwing: klinkt toch vrijblijvender in verband met zoiets grilligs als het weer.

groet van pally

Dees · 25 augustus 2009 op 11:32

Tja, voor een noodweerliefhbeber als ik is het ook echt een anticlimax, zo’n weeralarm, waarna drie druppels en een halve bliksemschicht het einde van de hitte aankondigen. Dus de instinctieve neiging om over het knmi te klagen ken ik wel. Al heb ik natuurlijk veel teveel beheersing om dat ook daadwerkelijk te doen 😀

Je laatste alinea vind ik een beetje truttig, trouwens. Niet helemaal wat ik van jou verwacht. Maar ja, je wordt ook een dagje bezadigder natuurlijk 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder