Er loopt een erg rare gevangene door het cellencomplex. Een zonderlinge, kalende zestiger. Aan iedere cipier vraagt ‘ie “Spaart u zegeltjes? Hebt u een bonuskaart?”. Met een verdwaasde blik mompelt hij “Volgende keer wel een mandje pakken, hoor…” tegen zijn medegevangenen. Ach ja, die zijn eraan gewend. Het is meneer Van der Hoeven. Van der Hoeven is de klap nooit meer te boven gekomen. Een slepend requisitoir van de Officier van Justitie. Meer dan 8 uur, en uiteindelijk werd een aanzienlijke gevangenisstraf geëist. Want Van der Hoeven had de boel geflest. En dan bedoel ik niet dat ‘ie gesjoemeld had met het statiegeld, nee, hij had zijn accountants wijs gemaakt dat zijn supermarktconglomeraat de zeggenschap had in een aantal Amerikaanse dochterondernemingen. Die zeggenschap was uit Van der Hoeven’s duim gezogen om de aandelenkoersen lekker hoog te houden. Winkeldiefstal dus, maar dan anders. Toen de fraude uitkwam kelderden de koersen van de Ahold-aandelen en van het vaste-klantenfonds. Kortom: Van der Hoeven had de kluit gewoon belazerd, zoals een goed grootgrutter betaamt, en dat is hem duur komen te staan. Baan kwijt en reputatie naar de maan. Maar goed, Van der Hoeven is nu erg beschadigd in zijn hoofd. Pas nog riep ‘ie door de gang van de bajes: “Haaamstereeee!”

Het leven in de bajes valt toch al niet mee voor hem. Want hoe heet het justitiële communicatiesysteem? C1000. En die mollige cipier met die armoeiige uitstraling en dat felrode haar? Dirk. En die fors uit de kluiten gewassen geweldenaar die 12 jaar moet zitten wegens dodelijke mishandeling? Vol ontzag noemt men hem Super de Boer. En je hebt het als vermeend pedofiel in de bak sowieso al zwaar. Men roddelt over Van der Hoeven: “blijft op de kleintjes letten”.

Toch is meneer Van der Hoeven nog lang niet de geschiftste van detailhandelend Nederland. Pas écht knettergek is zijn collega van de HEMA. Gaat u eerst even rustig zitten. Dat u niet valt als u dit leest. Mister HEMA heeft bedacht dat je de artikelen die het meeste worden gejat, gewoon in prijs moet verlagen. Vijfentwintig procent! Van der Hoeven had hem een poosje geleden nog vierkant in zijn gezicht uitgelachen tijdens een potje golf. Maar toch is het gebeurd. Door de prijs van de gejatte spullen te verlagen, neemt het boekhoudkundige verlies door winkeldiefstal af, ofzoiets… Schiet mij maar lek.

Economen op de universiteit breken zich het hoofd over deze zaak. Want altijd was het zo, dat bij toenemende vraag de prijs kon stijgen. Nu dáált de prijs juist. Daar hadden de Heertjes nog nooit van gehoord. Maar slimme jongens zien ongekende mogelijkheden. Fiscus vaak getild? Belasting omlaag. Zwartrijden toegenomen? Treinkaartje goedkoper.

En ik? Ik ben er mooi klaar mee. Want wat moet ik nou met lip-gloss die een kwart in prijs is verlaagd? Ik heb er de mond niet voor…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

10 reacties

Bakema_NL · 13 april 2006 op 17:17

Het moet inderdaad niet gekker worden. Zometeen krijgt dit navolging in de regering. Alle lasten worden verminderd, belastingen omlaag….dan gaat de toenemende criminaliteit als gevolg van een slechte economie toch nog omlaag.

Het filmpje met “gefeliciteerd, u bent de 1000e winkeldief” is toch wel erg geslaagd te noemen moet ik zeggen. 😛

pepe · 13 april 2006 op 19:08

Geweldig geschreven, loopt als een trein zou ik bijna willen zeggen. Maar dat is niet waar, want de NS is soms op tijd.

Ma3anne · 13 april 2006 op 19:40

Deze column heeft alles wat een topcolumn moet hebben. Kleine en grotere grapjes wisselen elkaar af in een goede balans.
Hij is wat minder Pietje Bell-achtig dan de begincolumns. Van de ene kant: grote klasse, van de andere kant mag je van mij best een beetje Pietje Bell blijven!
Leuk om je te volgen met al je ge-experimenteer.

Voor mij ben je hier inmiddels wat kwaliteit betreft één van de Drie Koplopers!

Groetjes,
Juf Puntmuts
😛

Prlwytskovsky · 13 april 2006 op 20:03

[quote]Ik heb er de mond niet voor…[/quote]
Probeer die van je buurvrouw eens? 😉
Naais storie Driek.

WritersBlocq · 13 april 2006 op 20:57

De eerste alinea is top!De rest is trouwens ook van een perfect kwalisoortje.
Groetje, Pauline.

KawaSutra · 13 april 2006 op 21:11

Prima column Driek! Niks voor Allerhande? 😀

Chantal · 13 april 2006 op 22:30

[quote]Pas nog riep ‘ie door de gang van de bajes: “Haaamstereeee!”[/quote]

:laugh: Ik zie het hem roepen!!

Neuskleuter · 14 april 2006 op 12:03

Erg beeldend en leuke gedachtengangen! En die Super de Boer, volgens mij ken ik die wel 😛

Je hebt nog gelukkig dat je de C1000 er nu in kan verwerken, want binnenkort wordt het natuurlijk de C2000 😉

emaessen · 14 april 2006 op 17:09

Mooie column, al behoed de voorzienigheid mij hem de hemel in te prijzen. Die over ene Bernhard Groot Lipman moet nog volgen.

nr 5

Li · 15 april 2006 op 14:18

Of het nu een grote of een kleine boodschap is, je blijft verrassen Driek.
Het is weer toppie.

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder