De verkleedkleren gaan weer in de kast, de praalwagens weer in de schuur en de rust op straat is wedergekeerd. Carnaval zit er weer op. Het is mij dit jaar echter opgevallen hoe negatief carnaval in de media wordt neergezet. Ze snappen de lol er niet van, bestempelen het als een groot zuipfeest en als er ergens een vechtpartijtje ontstaat, wordt dat groot uitgemeten in de krant. Drie jongens zijn gewond geraakt, toen ze bovenop hun praalwagen stonden en een viaduct raakten. Dit was nota bene voorpaginanieuws. Als er tijdens een voetbalwedstrijd een jongen finaal doormidden wordt geschopt en zwaargewond in het ziekenhuis belandt, is dit blijkbaar minder belangrijk. Kan ik nergens terugvinden in diezelfde krant. Als ik bijvoorbeeld optel wat er gebeurt tijdens vier dagen carnaval, komt dat niet eens in de buurt van wat er tijdens één nieuwjaarsnacht gebeurt. 1 januari staan de kranten echter vol met: “Het was een rustige jaarwisseling”. De dag na carnaval komt de opsomming van opstootjes, vernielingen en gewonden.

Ik begrijp het niet. Wat kan er nu niet leuk zijn aan kinderen die ’s morgens staan te jubelen omdat ze als prinses of Spiderman verkleed worden. Het enthousiasme op die koppies is een lust voor het oog. Als ze dan in de middag nog mee mogen lopen in de optocht of aan de kant de grote praalwagens mogen bewonderen, kan hun dag al helemaal niet meer kapot. Moe, vrolijk en voldaan vallen ze ’s avonds in slaap.

Ook voor de carnavalsverenigingen is het een prachtige tijd. Maandenlang hebben ze dag in dag uit (en de laatste weken vaak ook nog ’s nachts) gewerkt om weer een prachtige wagen te bouwen. Ook de bijbehorende loopgroep heeft hard gestudeerd op ingewikkelde dansjes of opdrachtjes om maar in de prijzen te vallen. Hun gezichten laten ’trots’ zien als ze voorbij komen lopen en het applaus langs de kant in ontvangst nemen. Na de optocht staan alle verenigingen dan ook broederlijk naast elkaar aan de bar om een pilsje te drinken.

Ik zie niet in wat hier niet gezellig aan is. Zelf ben ik niet eens een ‘echte’ carnavalsvierder. De ‘die-hards’ beginnen vrijdagavond en sluiten woensdagmiddag af met haringhappen. Iedere dag is er wel iets anders te beleven. Zelf volg ik alleen de optochten en ga één avond feest vieren.

Een zuipfeest? Ja, die avond voor mij wel. Volgeladen en op mijn knietjes naar huis. Maar is dat erg dan? Is medialand dan zo schijnheilig? Willen ze beweren dat zij nooit eens gezellig een avondje doorzakken? Misschien moet ik ze dan maar eens herinneren aan dat ene liedje:

[i]”Zak eens lekker door, zak eens lekker door. Dat is toch zo fijn.
Zak eens lekker door, zak eens lekker door. Das goed voor de lijn.
Wie af en toe eens doorzakt, wordt nooit een chagurijn!!”[/i]


12 reacties

Anne · 22 februari 2007 op 22:18

Helemaal mee eens! 😀

Joy · 22 februari 2007 op 22:25

Goed verhaal.

Ik hou ook niet van carnaval maar jij benoemt echt de leuke aspecten. De punten waar je van moet genieten en iets wat men veel meer mag laten zien.
Als je de verhalen moet geloven is medialand het grootste zuipland.
Carnaval is 4 dagen of zoiets? Bij hun is het meestal elke week raak, als je de verhalen mag geloven. Om maar niet te spreken van al die zakenlui in dure pakken en dikke auto’s.

pally · 22 februari 2007 op 22:28

Goed en positief stuk over carnaval,Wendy

DreamOn · 22 februari 2007 op 23:39

Leuke column! Vanuit de kinderen heb ik carnaval alatijd wel kunnen begrijpen, kinderen zijn immers gek op verkleden.
Qua volwassenen heb ik het nooit meegemaakt! Dus Wendy: zal ik volgend jaar eens met je meedoen?
Liefs DO

EpMeijer · 23 februari 2007 op 01:17

Sorry, maar ik vind dit een eenzijdig huilstukje. In de media wordt wel degelijk met respect over carnaval bericht. Zie het NOS-journaal, zie ‘het gevoel van carnaval’ met Fons de Poel op Nederland 1.
Als drie jongens hoofdletsel oplopen door een viaduct, dan is dat nieuws. Omdat een journalistiek verhaal altijd antwoord geeft op de vragen ‘wie, wat, waar en waarom’ schrijft de journalist dus op dat het ongeval zich in een praalwagen voordeed.
Bij gebrek aan ander nieuws, belandt zo’n item dan op de voorpagina. Dat houdt helemaal geen oordeel in over carnaval. Er worden slechts feiten weergegeven.
Dat doe jij niet. Jij wijst, niet de media.

arta · 23 februari 2007 op 07:05

Lekker om te lezen!
😀

wendy77 · 23 februari 2007 op 08:38

DO, je bent van harte welkom hoor. :kus:

Ep,je noemt nu toevallig twee programma’s die er positief aandacht aan hebben besteed, maar je hebt duidelijk vorige week niet naar de radio geluisterd. Ieder uur bij iedere dj werd er met afgunst gesproken over carnaval. En alleen de regionale bladen van gebieden waar carnaval wordt gevierd, plaatsen ‘leuke’ dingen over carnaval.

En bij gebrek aan ander nieuws??? Laat me niet lachen joh…..in de carnavalsweek lijkt er opeens geen ander nieuws te zijn. Heel vreemd.

pepe · 23 februari 2007 op 09:42

Leuk stukje over de zuidlingen, voor mensen uit het noorden moeilijk te vatten denk ik.

Heb jij wel eens een krant gelezen met alleen maar positief nieuws?

Nana · 23 februari 2007 op 09:52

Ja het zijn die stralende koppies die het doen. Laatst werd ik weer eens even wakker geschud door het lachen van mijn kinderen. :lach: 😡

KingArthur · 23 februari 2007 op 09:54

Een gewonde bij voetbalrellen is geen nieuws meer. Daarom staat het niet in de krant. Dus misschien kan je het ook positief zien als er wel geschreven wordt over een incident tijdens kernafval.

wendy77 · 23 februari 2007 op 13:11

Pepe, waren die kranten er maar 😉

Maar, over leuke gebeurtenissen alleen maar negatief kunnen praten of schrijven, is ook een kunst hoor. 😀
Mijn idee is, dat als je het carnaval niet begrijpt, of wil begrijpen, laat het dan gewoon langs je heen gaan en laat de mensen die het wel kunnen waarderen gewoon lekker hun feestje vieren zonder direct met een oordeel klaar te staan.

Prlwytskovsky · 23 februari 2007 op 18:22

Heeeee Wendy, je hebt het overleeft zie ik. De gezelligheid die je beschrijft en de saamhorigheid is mooi maar kan het hele jaar door worden ervaren. Wat mij als noorderling hierin ontgaat is het eigenlijke gevoel van carnaval: het kwartje valt bij mij niet. Maar dat is te wijten aan dat ik van boven de sloot kom en vooral nuchter ben?
Met plezier gelezen. :kus:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder