Waarom heb jij die deuren niet direct geopend toen de brand uitbrak? Nee, niet naar je buurman kijken, het gaat om jou. Waarom opende jij die deuren niet? Raakte je in paniek? Ben je weggerend? En waarom heb jij eigenlijk niet voor grotere veiligheid gezorgd? Kon het je niet schelen? Het was maar voor nood? Het ging alleen maar om uitgeprocedeerden? Je moest werken met uitzendkrachten?
Geef eens antwoord! Asielzoekers, dat zijn toch eigenlijk gasten? Die mensen komen toch uit het buitenland om hier hun heil te zoeken? Waarom behandel jij ze dan als criminelen? Waarom sluit je ze op als blijkt dat ze hier niet langer mogen vertoeven? Het is nog te begrijpen dat je ze wilt wegsturen, maar dan zijn het toch nog geen misdadigers die je achter slot en grendel moet zetten?
Krijg je het er warm van?
Zoek je al naar uitvluchten? O, jij hebt helemaal niet te maken met die brand? Jij werkt er niet? Je bent er ook niet verantwoordelijk voor? Je wilt vertellen wie er wel verantwoordelijk voor is? Nou, wie dan? Burgemeester en Wethouders van Hoofddorp? De minister van Justitie? Die van Vreemdelingenzaken en Integratie?
Wijs jij altijd met je vinger naar anderen?
Van wie is dat college eigenlijk? Door wie is het gekozen? En wie nam er deel aan de Tweede Kamerverkiezingen. De verkiezingen die leidden tot de aanstelling van de huidige ministers? Dat ben jij toch? Nou niet weer naar je buurman kijken, want het gaat nog steeds om jou. Jij bent toch als kiezer verantwoordelijk voor degenen die verantwoordelijk zijn?
Je snapt dat niet helemaal?
Wie zijn er in een totalitair systeem, waar de machthebbers het helemaal voor het zeggen hebben, volledig verantwoordelijk? De machthebbers toch? Maar wie is er verantwoordelijk in een democratie? Jij toch zeker? Dus aan wie ligt het als er in dit land iets onverkwikkelijks gebeurt? Dit land wordt mede geregeerd door jou toch? Jij weet toch zeker wel hoe een democratie werkt?
Moet je even wennen aan die gedachte?

Weet je wat het is? Je kunt wel protesteren dat je er het niet mee eens bent en zo, maar als die ministers ermee wegkomen, dan heb jij toch eenvoudigweg niet hard genoeg je best gedaan om dingen veranderd te krijgen? Zou je dus voortaan wat meer betrokken willen zijn en wat duidelijker je stem laten horen? Luid en duidelijk? Zodat iedereen het kan horen?

Categorieën: VC-Mosje

Mosje

MOSje.iS van alles wat en zelfs dat niet helemaal

25 reacties

Outsider · 1 november 2005 op 08:46

Hier zit wat in. Want er zijn genoeg personen, die altijd precies weten wat de politici allemaal wel niet fout doen en wat er allemaal anders moet, zolang ze zelf maar geen poot hoeven uit te steken.
Het is maar al te vaak: de beste stuurlui staan aan wal en de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Ma3anne · 1 november 2005 op 09:22

Sja, daar vraag je me wat. 🙁

Dees · 1 november 2005 op 09:57

Ik wacht in het kader van de onderzoekscommissiedemocratie nog even de bevindingen van de onderzoekscommissie af. Je zult dus nog even moeten afwachten op antwoord of een stem.

Een andere Mosstijl en een ander Mosthema en een betrokken Mos. Ze gaan er goed in.

Kees Schilder · 1 november 2005 op 10:02

ik kan je wel volgen Mos maar ik ben toch van mening dat Donner en Verdonk aangeklaagd moeten worden voor dood door schuld.
Dat werd de weledele heer Veerman ook toen in Volendam zijn cafe afbrandde.
Ik zie hier geen verschil in verantwoording.

Mosje · 1 november 2005 op 10:08

Ik wil ministers niet vrijwaren van hun verantwoordelijkheden Kees, die moeten ze gewoon dragen met alle consequenties. Mijn punt is dat wij met zijn allen ook verantwoordelijk zijn voor de samenleving zoals die is. Maar al te makkelijk maken mensen zich daar van af, en wijzen altijd naar anderen als er iets mis is.
En hebben we ook niet de regering die we verdienen?

Outsider · 1 november 2005 op 11:18

[quote]ik kan je wel volgen Mos maar ik ben toch van mening dat Donner en Verdonk aangeklaagd moeten worden voor dood door schuld.[/quote][quote]Dat werd de weledele heer Veerman ook toen in Volendam zijn cafe afbrandde.[/quote]
[quote]Ik zie hier geen verschil in verantwoording.[/quote]

Volgens mij is er toch wel een verschil, Kees.
De heer Veerman wist heel goed of kon in ieder geval heel goed weten dat zijn cafe niet aan de brandveiligheidseisen voldeed.
Maar dat konden Donner en Verdonk bij deze gevangenis niet weten. Het is voor hen immers onmogelijk om overal op de neus bij te staan.
Als die gevangenis inderdaad niet aan de veiligheidseisen voldeed, dan moet men bij de architecten en de aannemers zijn en niet bij de minister. Het is inderdaad zoals Mosje zegt: de mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen en niet altijd naar een ander wijzen.

Trukie · 1 november 2005 op 11:23

Zo haastig als we op die stemknop drukken, zo haastig willen we ze ook weer naar huis sturen.
Ik vraag me af of ons land wat opschiet met een duiventil van een komen en gaan.
En bovendien, vaak gaat het om beleid wat al door voorgangers is ingezet. En paars is een mooie kleur, maar of het ´t land heeft gediend, weet ik nog niet zo zeker.
Geef de minister een kans om het te verbeteren.
Kijk eerst eens bij de directe leiding. Als deze is gehinderd met vernieuwingen door bovenaf, dan wordt het voor mij wel een echt-verantwoordelijke minister.

Outsider · 1 november 2005 op 12:01

Uit de schatkamers van mijn rijke geest heb ik zojuist een leuk citaat bedacht:

Als de stuurman een fout maakt, kan men niet altijd de kapitein de schuld geven.

Bakema_NL · 1 november 2005 op 12:11

Geweldig, de minister heeft de schuld………….misschien heeft hij/zij, welke minister geven we eigenlijk de schuld, het wel aangestoken? Je weet het niet….
Ik vind eigenlijk dat de minister van onderwijs, of die van de werkverschaffing, of die van de oorlog….in de landen waar de verbrandde mensen vandaan kwamen de schuld moet dragen. Door de omstandigheden daar zijn zij het land ontvlucht, vrijwillig verlaten of wat dan ook……..die ministers moeten op het matje komen.

Eerst maar eens kijken wat er nu allemaal aan de hand was. En geloof me, er zijn nog veel meer brandgevaarlijke pandjes in Nederland, zowel van de overheid als niet van de overheid.

Als je op zo’n manier gaat werken dan blijft er geen minister meer zitten…….dan is die van onderwijs verantwoordelijk voor het erbarmelijke onderwijs van tegenwoordig……..weg er mee…..volgende…….weg er mee…..enz enz……….gaat niet werken.

melady · 1 november 2005 op 12:17

De beste stuurlui staan aan wal. 😀

Louise · 1 november 2005 op 12:42

Alle vragen en twijfels gebundeld in één column. Een monoloog met allemaal vraagtekens.
Mooi.
Moet wel even wennen hoor Mosje, aan dit serieuze. Ben ik niet van je gewend 😉

Kees Schilder · 1 november 2005 op 13:00

[quote]Volgens mij is er toch wel een verschil, Kees.De heer Veerman wist heel goed of kon in ieder geval heel goed weten dat zijn cafe niet aan de brandveiligheidseisen voldeed.
Maar dat konden Donner en Verdonk bij deze gevangenis niet weten. Het is voor hen immers onmogelijk om overal op de neus bij te staan.
[/quote]

Zo werkt dat in een democratie Outsider.De ministers zijn vanwege hun ambt en vakterrein verantwoordelijk ook al kunnen ze er practisch gezien, niets aan doen

KingArthur · 1 november 2005 op 13:11

Dit is inderdaad even andere Mos. Maar het is er zeker niet minder door. Deze confrontatie daagt uit tot nadenken en dat kan nooit kwaad.

klungel · 1 november 2005 op 13:17

Ik stem altijd voor meer bos en meer groen en zo. Echter heb je dus best kans dat diezelfde partij ook voor kerncentrales is en kernwapens en zo. Je kiest dus de minst slechtste. Ik denk niet dat je mij dus verantwoordelijk kunt houden voor het hebben van kernwapens in nederland zeg maar.

Laat mij kiezen op onderwerpen en niet op de personen die een lijstje onderwerpen hebben en ik ga een heel eind met je mee Mosje 🙂

Maar gelijk heb je wel, met wijzen schieten we niets op.

Li · 1 november 2005 op 15:24

Een wijze kan meer vragen dan tien gekken kunnen beantwoorden. Of was het andersom 😀

Outsider · 1 november 2005 op 16:00

[quote]Zo werkt dat in een democratie Outsider.De ministers zijn vanwege hun ambt en vakterrein verantwoordelijk ook al kunnen ze er practisch gezien, niets aan doen[/quote]

Ja, daar heb ik me vaak over verbaasd. Het is toch wel heel vreemd, dat bijvoorbeeld die Mabel Wisse Smit verdacht werd van een relatie met crimineel Klaas Bruinsma en dat daar toen eindeloos aan de kop gezeurd is bij Balkenende, terwijl het later niets anders dan roddels bleken van crimineel dikke Charlie uit Chili.

Mosje · 1 november 2005 op 16:54

Beste mensen, het was niet zo zeer mijn bedoeling te beweren dat ministers of andere verantwoordelijken sneller moeten opstappen bij gemaakte fouten. Het gaat mij erom dat die ministers als het ware een afspiegeling zijn van de maatschappij. Ze lijken op jou en mij, we hebben de regering die we verdienen, en dat verontrust mij.
En nogmaals, democratie betekent met zijn allen ergens verantwoordelijk voor zijn, en ik zie dus hoe mensen om mij heen bij het minste of geringste naar “de verantwoordelijken” wijzen, zonder zich er rekenschap van te geven dat zij zelf onderdeel zijn van het democratisch proces.

Raindog · 1 november 2005 op 17:27

Ja, da’s duidelijk iets anders dan het verlekkerd naar en in de wereld rond kijken dat we van Mosje gewend waren.

Meteen van alles en nog wat over je heen maar dat krijg je ervan en ik doe mee.

Ik vind het werkelijk totaal onzinnig om ook maar het minste of geringste uit te spreken inzake die eeuwige schuldvraag, wie er verantwoordelijk voor is en wie er moet hangen. Dat is zo ontzettend Nederlands! Ik weet heus wel dat Volendam maar ook Enschede nog vers in het geheugen liggen maar je zou toch juist verwachten dat we daar iets van geleerd zouden hebben. Het in dit zo premature stadium stellen van de schuldvraag duidt in mijn ogen op een totaal gebrek aan empathie voor in de eerste plaats de slachtoffers en vervolgens de verantwoordelijken. Ook de spastische reflex van Donner om al binnen enkele uren bekend te maken dat personeel en anderen niets te verwijten valt, hoort in dezelfde categorie thuis. De resten smeulen nog maar het volk, de media en de bureaucraten beginnen het gebruikelijke zwarte pietenspel over wie er wel of niet moet hangen. Van onderzoek of iets dergelijks is nog nauwelijks sprake geweest maar kennelijk hoeft dat tegenwoordig niet meer zeker. Het is allemaal te wijten aan de compleet doorgeslagen regelzucht in Nederland waarbij iedereen uitsluitend nog in procedures kan denken met als enig doel in ieder geval een lijn aan te wijzen die hen vrij van alle blaam pleit. Maar regels horen een nut te dienen, zij zijn niet nuttig op zichzelf.

Mij lijkt de eerste regel het uitvoeren van onderzoek te zijn en daarna pas iemand op te knopen als dat werkelijk nodig blijkt. En daarbij is het overigens helemaal niet eens uitgesloten dat het om een uitgeprocedeerd iemand gaat die anderen in de misère gestort heeft om zelf onvindbaar in de illegaliteit te verdwijnen, onopknoopbaar. Probeer daar maar eens iemand verantwoordelijk voor te stellen.

De column kwam bij mij ook niet helemaal zoals bedoeld aan. Maar gemeten naar de discussie die het oplevert vind ik het een prima column.

WritersBlocq · 1 november 2005 op 19:19

Goede column Mosje, ik wil even opmerken dat ik geen vragen meer heb dan jij gesteld hebt.
Wel knap, hoe je met je vragen kunt boeien, goed gedaan.

JanBontje · 1 november 2005 op 21:07

Hartststikke goeie column. Chapeau.

Gelukkig ben ik toch niet de enige die tegen de wanstaltige en onmenselijke behandeling van asielzoekers / vluchtelingen ingaat.

KawaSutra · 1 november 2005 op 21:25

Je kunt iemand verantwoordelijk stellen maar politieke verantwoordelijkheid draag je of je draagt het niet, dat is puur en alleen afhankelijk van je beleidsterrein en heeft niets met schuld te maken. Daarnaast kan ook een politicus door een fout beleid direkt of indirekt schuld dragen en zal dan zelf zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Ik voel wel wat voor Mosjes stellingen; de ware democratie.

pepe · 2 november 2005 op 02:07

Opsturen naar de grote kranten en alle hoge (onverantwoordelijke) heren!!

Knap geschreven Mosje

Wright · 2 november 2005 op 08:11

[quote]En hebben we ook niet de regering die we verdienen?[/quote]
Tja, ben bang van wel. Na deze column zeggen dat ik anders gestemd heb, en mijn handen dus in onschuld was, slaat natuurlijk nergens op.. 😛

Shitonya · 2 november 2005 op 16:09

Alsof je als simpele burger zoveel invloed hebt op dat circus… Natuurlijk zijn er genoeg mensen die het ook echt beter weten, maar die mensen hebben gewoon geen zin om moeite te doen voor de maatschappij omdat het al zo verrot is dat verbetering er amper in zit. En dan nog eens zo’n godslange opleiding en een baan als politicus… Daar zit geen enkel gezond mens op te wachten. Daarin zou ik sterven doordat ik me aan al die idioten dooderger met al dat geblaat.

Nee, ik blijf liever op de zijlijn bij de rest van het zooitje toeschouwers en zeik ook af en toe gezellig mee :warn:

Echt typisch zo’n column “een betere wereld begint bij je jezelf”. Rot toch gauw op. Als mens ben je maar een zuchtje wind dat zo wegwaait en als je eens met een goed idee komt, dan wordt je meteen neergehaald zoals Pim en Theo. Nee, de maatschappij weet wel hoe die de mensen de mond moet snoeren. En who fucking cares? Ik in ieder geval niet. Laat de wereld maar wegkwijnen, over 50 jaar ben ik toch weg. 😆

Mup · 4 november 2005 op 02:17

Eens met King Arthur,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder