“Ja agent,” zei ik, “ik fietste inderdaad door rood. Maar ik hoef uw bekeuring niet te betalen, want ik voel me niet zo lekker.” Dit handigheidje heb ik geleerd van de heren Honecker, Pinochet en Holleeder. Het is altijd goed om regelmatig de media te volgen, want op die manier krijg je allerlei tips die in het dagelijks leven goed van pas komen. Meneer Honecker werd vrijgesteld van zijn straf wegens het vermoorden van honderden vluchtelingen. Om gezondheidsredenen. In een Zuid-Amerikaans land leefde hij nog jaren in behoorlijk goede gezondheid. Meneer Pinochet werd niet langer vervolgd voor de massamoorden waarvoor hij verantwoordelijk was. Amper terug op Chileense grond stond hij lachend op uit zijn rolstoel. En nu opeens is ook de heer Willem Holleeder ziek, zwak en misselijk…

Ik grijp mijn kans. Per direct ben ik opgehouden met het betalen van mijn drankrekeningen in de kroeg. Ik geef rondjes bij de vleet, en het kost me geen cent. Ik zeg gewoon dat ik ben getroffen door een lichte hoofdpijn, en niemand die me wat kan maken.

Ben ik nu een boef? Ach, dat valt wel mee. Nee, dan die Willem Holleeder. Die is zo ongeveer het ergste geteisem dat er rondwandelt. Hij is een van de ontvoerders van biermagnaat Heineken en zijn chauffeur, die op beestachtige wijze werden behandeld. Ze werden in een smerig hok als beesten vastgeketend aan een muur. Een aantal van Holleeders kompanen is gelukkig al overhoop geschoten. Maar Willem leeft helaas nog, en wordt inmiddels verdacht van een aantal moorden en van het afpersen van zijn mede-gangsters.

Bij de supermarkt koop ik gewoon de duurste koffie, de deftigste koekjes en biefstuk in plaats van gehakt. Want ik loop tóch zonder te betalen langs de kassa. De filiaalchef probeerde me de eerste keer nog tegen te houden en een passerende rechercheur trachtte mij nog te verbaliseren wegens winkeldiefstal. Maar ja, geen schijn van kans. Want telkens als het op betalen aankomt word ik getroffen door een lichte flauwte, en dan kan ik dus niet meer worden vervolgd. Want wat voor anderen geldt, mag ook mij tot voordeel strekken, toch?

Hoezo dan? Nou, Willems advocaat vindt dat de rechtszaak tegen zijn cliënt moet worden gestaakt. Want Willem is een beetje moe. Omdat ‘ie zo vroeg op moet staan op de zittingsdagen. En Willem slaapt zo slecht. En hij hyperventileert soms een beetje. Want het brengt best wel wat stress met zich mee, moordverdachte zijn… Ja? En? Heineken en zijn chauffeur hebben ook nog wel eens slecht geslapen. En de mensen die zijn afgeperst en mishandeld hyperventileerden er vrolijk op los. Dat vond Willem toen geen probleem. Maar erger nog, sommigen van zijn slachtoffers slapen nooit meer. Want die zijn dood.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

15 reacties

KawaSutra · 9 april 2007 op 13:25

Tja, om ziek van te worden, dit soort tactieken. Nog zo’n voorbeeld: Milošević.
Laten ze voor dit soort lieden maar weer ‘water en brood’ instellen want de uiteindelijke straf die pas na jaren opgelegd zou worden weten ze uiteindelijk toch wel weer te ontlopen.

badeend · 9 april 2007 op 14:10

goeie column, mooi opgebouwd met de afwisseling van die alinea’s.
Ja, Holleeder was een beetje van slag ook, na die aanslag met raketjes.
als ik moe ben, moet ik ook naar school.

vanlidt · 9 april 2007 op 14:12

Hoe kaal ze die Holleeder ook plukken: van zijn memoires kan hij straks rentenieren op de Seychellen en de celebritystatus krijgt hij er gratis bij.

Topstuk.

Mup · 9 april 2007 op 17:17

Het cynisme druipt eraf, Driek, goed verwoord. Als je nog niet zwak ziek of misselijk zou zijn, zou je het van deze praktijken wel worden.
Het is dat ik een hekel heb aan ziek zijn, anders zou ik direct weer in Nederland komen wonen, scheelt me een hoop huishoudgeld,

Groet Mup.

WritersBlocq · 9 april 2007 op 17:34

[quote]Nee, dan die Willem Holleeder. Die is zo ongeveer het ergste geteisem dat er rondwandelt. Hij is een van de ontvoerders van biermagnaat Heineken en zijn chauffeur, die op beestachtige wijze werden behandeld. Ze werden in een smerig hok als beesten vastgeketend aan een muur.[/quote]
Daar is hij al voor gestraft, dat is klaar.

[quote]Bij de supermarkt koop ik gewoon de duurste koffie, de deftigste koekjes en biefstuk in plaats van gehakt. Want ik loop tóch zonder te betalen langs de kassa. De filiaalchef probeerde me de eerste keer nog tegen te houden en een passerende rechercheur trachtte mij nog te verbaliseren wegens winkeldiefstal. Maar ja, geen schijn van kans. Want telkens als het op betalen aankomt word ik getroffen door een lichte flauwte, en dan kan ik dus niet meer worden vervolgd. [b]Want wat voor anderen geldt, mag ook mij tot voordeel strekken, toch?[/b][/quote]
Die laatste zin is het begin van de ellende. Dacht een lid van die Holleeder-groep ook, en nu is ie in en niet aan de bak, pas maar op jij.

[quote]Heineken en zijn chauffeur hebben ook nog wel eens slecht geslapen.[/quote]
Hoe weet je dat?
[quote]Maar erger nog, sommigen van zijn slachtoffers slapen nooit meer. Want die zijn dood.[/quote]
Dat moet eerst nog bewezen worden.

Een discussie hierover ben ik laatst aangegaan met iemand van mijn werk.
‘wat is fout’. ‘waar is het verschil tussen een hetze tegen Holleeder, en waar is het gebaseerd op feiten’.
Ik kan genoeg voorbeelden in deze zaak noemen, die gestaafd zijn op hetze.

Ik weet het gewoon niet meer 🙄

arta · 9 april 2007 op 19:41

Een vreemd verhaal, dat proces van Holleeder.
Mooi neergezet!
🙂

schoevers · 9 april 2007 op 20:53

Helemaal mee eens.

Als je voor het gerecht staat, wordt dan ongesteld,
en weet je niet hoe? Dan Bram maar gebeld.

DreamOn · 9 april 2007 op 22:51

Binnenkort moet ik wat meubelzaken langs..ik krijg al buikpijn als ik er aan denk! 😀

Liefs DO.

Li · 9 april 2007 op 22:56

Ik denk dat wij ColumnX-ers het scenario hadden kunnen bedenken 😡

Li

WritersBlocq · 9 april 2007 op 22:58

[b]edit-alarm[/b]
Ik kan, na het hebben gehad van de discussie, genoeg voorbeelden noemen dat veel op hetze is gebaseerd. Ik stak er ook in zoals jij, maar werd geknipt en geschoren 😮
(en dat is èng… raar… maar stemt wel tot nadenken en nuanceren, zelfs in een zaak c.q. met een man als Holleeder).

Mup · 10 april 2007 op 03:52

Ik denk dat er wel wat inzit, in die hetze, maar zelf verafschuwt meneer Holleeder natuurlijk ook de media niet. Blijft het feit over, dat het slecht gesteld is met de eerlijkheid van strafzaken aan zowel de ‘goede’ als de ‘slechte’ kant,

Groet Mup.
ps Driek, hoe zit het als je opblaaspop zwak, ziek en misselijk is? 😆

pally · 10 april 2007 op 16:37

Je zet het zwart-wit, dus -ik denk – bewust ongenuanceerd neer, Driek. Het gekke is dat ik dan bijna, ik zeg bijna, voor de underdog ga kiezen.
Maar de mediahype die Holleeder heet, daar word ik ook misselijk van. Zowel in negatieve als positieve zin , bevalt het me niet. Massahysterie vind ik trouwens altijd gevaarlijk.
Met andere woorden, het verwart me eigenlijk ook 🙄

groet van Pally

Dees · 10 april 2007 op 19:45

Sja, dunno, ik haak ook af bij hypes. En weet te weinig van Holleeder om hier iets van te vinden. Soms gaan ze ook gewoon dood en bleken ze echt ziek, de zieke verdachten.

Wat ik wel weer vind is dat je vaak schrijft vanuit het grote gelijk. Ook hier.

—-
Wat ik nou leuk zou vinden (en wie weet neem je de handschoen op) is als jij eens in de huid kruipt van iemand die het gedrag vertoont dat jij verafschuwt.

DriekOplopers · 11 april 2007 op 00:48

Okee Dees, die handschoen neem ik op. (Heb ik overigens al eens gedaan, bij een verplichte column ben ik in de huid van Rita Verdonk gekropen). Maar goed: Dees, vertel me maar in wiens/wier huid je wilt dat ik kruip, en geef me een week de tijd.

Groeten,

Driek Harry Oplopers Mens

Dees · 11 april 2007 op 12:21

Ga er ff over denken Driek, houd je pb in de gaten. Leuk dat je de handschoen oppakt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder