[i]Sterven hoort bij het leven. Je hebt het recht en de plicht je leven naar eigen inzicht in te richten, dus heb je ook het recht en de plicht te sterven naar eigen inzicht en op je eigen manier. [/i] Als je gezond bent en van ouderdom sterft, is er geen vuiltje aan de lucht. Word je echter ernstig ziek of krijg je een ongeluk en ga je daaraan (langzaam) dood of raak je in coma, dan begint het gedonder. Anderen gaan zich er dan mee bemoeien. Ze proberen met allerlei dreigementen, smoezen en juridische trucs je leven te rekken, om hún opvattingen over leven en dood aan je op te leggen.

Waar bemoeien ze zich mee!? Dat ze voor zichzelf euthanasie of zelfdoding afwijzen is hun goed recht. Niemand zal hen dwingen. Dat zij jou en mij, tegen onze wil, ervan willen weerhouden, is onaanvaardbaar. Ik hoef maar naar de paus en Berlusconi te wijzen om de verschrikkelijke gevolgen van die bemoeizucht aan te tonen. De Kerk en Berlusconi spannen samen om een vrouw die al jaren in coma ligt, tegen haar nadrukkelijke wens in, in leven te houden. Zelfs de wet werd nog gauw even aangepast! Kan het wreder? Hulde aan de president van Italië, die weigert om die schandelijke spoedwet van Berlusconi te tekenen.

Ook in Frankrijk en Amerika doen zich mensonterende praktijken van religieuze bemoeizucht voor. En hoewel de wetgeving in ons land op dit punt veel beter is, worden mensen die anderen helpen waardig te sterven, soms toch ook gestraft. Het zijn de christelijke partijen en behoudende kerken die dit op hun geweten hebben. Staat, kerk, godsdienst en religie moeten echter van ons sterfbed afblijven. Daar mogen alleen partners, familieleden, vrienden, artsen en hulpverleners komen.

Wie het besluit neemt eerder te sterven dan de natuur het regelde, heeft daartoe het onvervreemdbare recht, zelfs al staat dat niet, of niet goed, omschreven in de wet. Zorgvuldige hulp bij welke vorm van zelfgekozen sterven is eveneens een onvervreemdbaar mensenrecht.
Ik hoop nog lang te leven om dit standpunt te verdedigen.

© Jan Bontje 2009

Categorieën: Algemeen

9 reacties

LouisP · 15 februari 2009 op 20:06

Duidelijk.

L

maurick · 15 februari 2009 op 20:29

Je geboorte is in wezen ook geen vrije keus. Het wordt bepaald door factoren van buitenaf. Zou je daarom wel de vrije keus moeten hebben om de dood eerder een hand te schudden, dan eigenlijk in feite de bedoeling was?

Ik ben het met je eens. Ik vind ook, wanneer een verdere realistische levensloop uitgesloten is, euthanasie gepleegd mag worden.

De standpunten van de religieuzen vind ik sowieso vreemd. Wat heeft een natuurlijk proces te maken met kunstmatige voeding en kunstmatige ademhaling? Volgens mij niet veel, maar zonder deze apparaten zou de persoon in kwestie allang overleden zijn. Rare gasten, die gelovigen.

Mosje · 15 februari 2009 op 21:08

Ik geloof wel in het recht om te mogen sterven wanneer je wilt, maar ook in het recht van anderen om daar niet aan mee te werken.

KawaSutra · 16 februari 2009 op 01:02

Ik ben het volledig met Mosje eens in zijn reactie.
Daarbij de aantekening dat ik mij situaties kan voorstellen waarbij de wet een handvat moet kunnen zijn om iemand tegen zichzelf te beschermen. En ik geef toe: dat is lastig afbakenen.
Waar het vooral niet toe mag leiden is een politiek steekspel ten koste van de waardigheid van een mens.

arta · 16 februari 2009 op 09:21

Ik sluit me bij Kawa aan!
🙂

u-queen · 16 februari 2009 op 12:39

Dit blijft altijd een moeilijk onderwerp natuurlijk. Vooral omdat er vaak het woord zelfdoding bij komt kijken. Wanneer je iemand vraagt jou te helpen wordt het uiteindelijk slechts doding, dat maakt het een moeilijke kwestie 😕

Jouw standpunt is in ieder gevoel goed duidelijk gemaakt in je column en ook helder geschreven 😀

pally · 16 februari 2009 op 15:38

Prima geschreven, Jan! gedegen column. En ik ben het met je eens. Met de nuanceringen van Mosje en Kawa erbij, overigens. :wave:

groet van Pally

Mien · 17 februari 2009 op 11:40

Altijd glad ijs.
Overtuigingen, religies, zijn en niet zijn.

Iedereen in z’n waarde laten lijkt me okee.
Ja en soms in bescherming nemen ook.

In ieder geval koester en respecteer het leven en de dood, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Scherpe column Jan.
Het stemt tot overpeinzing.

Mien

doemaar88 · 17 februari 2009 op 16:18

Goede column. Zelf ben ik ook van mening dat ieder mens mag beslissen over zijn/haar leven. Niemand kiest ervoor om geboren te worden 😉

Je stuk zet aan tot denken, knap!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder