Volgens een bekend nieuwsblad “Kan meer dan de helft van de Nederlandse jongeren zich geen leven zonder MSN voorstellen. De computer is sowieso het belangrijkste apparaat voor de jongeren, zelfs tweemaal zo belangrijk als een telefoon en vijf maal zo belangrijk als de televisie.”. Van dit soort onderzoeken ga ik dus direct aan de snoeiharde kantkak; een vorm van obstipatie die veroorzaakt wordt doordat er teveel onzin je strot doorgeduwd is, wat op een gegeven moment niet meer verteerbaar is. Ten eerste is dit onderzoek gedaan onder 3000 Nederlandse MSN-gebruikers. Dit is dus een geselecteerde doelgroep, die ze schaamteloos representatief stellen voor alle jongeren. Als ik een AIDS-kliniek binnen loop en elke ongeschoren mafkees vraag of hij AIDS heeft, zet ik toch ook niet in de krant dat 100% van de mensen in Nederland AIDS heeft?

En dan die tweede conclusie die ze er even tussen neus en lippen tegenaan plakken. Dat een computer voor de jongeren belangrijker is dan een telefoon of een televisie lijkt mij vrij logisch. Met de computer kun je de telefoon en de televisie makkelijk vervangen. Kennelijk trekken die onderzoekers zichzelf dagelijks af op MSN, maar hebben ze SKYPE nog nooit ontdekt. Het is een beetje alsof de onderzoekers de jongeren lieten kiezen tussen een wiel, een krik en een complete auto. ‘Goh, die jongeren vinden het afzonderlijke wiel of de krik dus minder belangrijk dan een complete auto. Toch maar goed dat wij dat onderzocht hebben!’ moeten ze gedacht hebben.

Misschien is het tijd dat ik mijn eigen onderzoek ga publiceren. Verwacht het morgen in de krant: “50% van de ondervraagden uit een grootscheeps onderzoek, gehouden onder lezers van een op internet gepubliceerde column, wil Maurice de Hond het liefst opknopen. Eerst berechten voor zakkenvullerij, en dan opknopen nam de andere 50% in.”.


4 reacties

geertsjohn · 14 december 2007 op 21:08

Als Nederland niet zoveel onderzoeksbureaus had zou de werkloosheid nog veel groter zijn. Weet je dat in Nederland zelfs onderzocht is met welke snelheid sperma de penis verlaat.

Leuke column!

Grumpy-old · 14 december 2007 op 23:18

Het is weer zover . Eind van het jaar en iedereen moet zonodig lijstjes maken en onderzoek verrichten. Om onnozel van te worden. En alles in procenten. Jaaroverzichten , shoppinglijstjes, wie heeft het meeste verdiend, wie heeft t minste verdiend , verlanglijstjes . Dat is zoveel % duurder en dat is zoveel % gestegen.

Bah

KawaSutra · 15 december 2007 op 02:48

Regelmatig stel ik mezelf dezelfde vragen na weer een onderzoek in het kader van een afstudeeropdracht o.i.d. Vaak resulterend in conclusies die een vijfjarige nog wel kan beredeneren.
Als het waar is, wat je stelt, dat een dergelijk onderzoek slechts gehouden is onder MSN-gebruikers dan is een dergelijke conclusie inderdaad van de zotte. We hebben er waarschijnlijk in ieder geval weer een doctor bij. :lach:

FatTree · 15 december 2007 op 12:16

Ruim 55 procent van de jongeren zegt zich geen leven te kunnen voorstellen zonder MSN-messenger. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek onder 2800 gebruikers van de chatservice.

http://www.telegraaf.nl/digitaal/2754975/_Helft_jongeren__geen_leven_zonder_MSN__.html?p=14,1

Geef een reactie

Avatar plaatshouder