Mijn vader blies vroeger een aardig stukje muziek op zijn mondharmonica. Veelal nummers van Nederlandstalige artiesten; Gert en Hermien, Corry en de Rekels, Tom en Dick, Heintje, Wilma, Pierre Kartner, Zangeres zonder Naam, Jacques Herb, dat werk. Zwei kleine Italiener (die träumen von Napoli) dat kon ook nog wel, of Blau blüht der Enzian, maar over het algemeen was het puur Hollands, wat de klok sloeg. Zijn favorieten speelde hij feilloos na op zijn mondorgel en ik neuriede dan met hem mee, aan de keukentafel. Een lievelingsnummer was de Zuiderzeeballade, in het origineel uitgevoerd door Sylvain Poons en Oetze Verschoor. Dat is vijftig jaar geleden. Ik ken het lied nu nog steeds van buiten; Opa, kijk ik vond op zolder, ’n foto van een ouwe boot, etcetera.

Vorig jaar was ik aanwezig op een bijeenkomst van Tai Chi beoefenaars. Op de lijst van deelnemers kwam ik de naam tegen van ene Oetze Verschoor. Tijdens het voorstelrondje noemde iemand zich Oetze en in de pauze vroeg ik hem op man af, of hij familie was van dé Oetze Verschoor, die ooit op de Zuiderzeeballade had meegezongen. ‘Dat ben ik,’ bevestigde hij. ‘Dat was vroeger een favoriet nummer van mijn vader,’ zei ik. ‘Dat hoor ik vaker,’ lachte Oetze. ‘Leeft hij nog, jou vader?’ vroeg hij. ‘Nee, dat niet.’ Ik denk dat Oetze en mijn vader het wel met elkaar hadden kunnen vinden.

Hij vertelde dat hij na zijn diensttijd lange tijd bij Stork Aerospace had gewerkt. In 1980 had hij nog een lp gemaakt, maar daar was het bij hem, wat betreft muzikale aspiraties, bij gebleven. Enkele jaren geleden was hij in aanraking gekomen met de Chinese bewegingsleer van Master Moy, hiermee vol enthousiasme aan de slag gegaan en inmiddels een ervaren Tai Chi’er. Na de pauze gingen we vol passie verder met de oefeningen. Zoals ik hem daar bezig zag dacht ik; heel bijzonder hoe paden zich kunnen kruisen. Master Moy keek toe vanaf de muur en zag dat het goed was.

Opa, kijk ik vond op zolder
’n Foto van een ouwe boot
Is dat nog van voor de polder
Van die ouwe vissersvloot?

Jochie, dat is een gelukkie
Ik Was dat prentje jaren kwijt
‘k Heb nu weer een heel klein stukkie
Van die goeie ouwe tijd.

Daar is het water, daar is de haven
Waar je altijd horen kon: ‘we gaan aan boord’
De voerman laat er nu paarden draven
En aan de horizon leit Emmeloord
Eens ging de zee hier tekeer
Maar die tijd komt niet weer
Zuiderzee heet nou IJsselmeer
Een tractor gaat er nu greppels graven
‘k Zie tot de horizon geen schepen meer.

Kijk die jongeman ben ikke
Ja, ikke was de kapitein
Hiero, en die grote dikke
Ja, dat moet Malle Japie zijn.

Opa, en die blonde jongen
Vooraan bij de fokkeschoot
Opa, zeg nou wat, die jongen
Is je ome, die is dood.

In ’t diepe water, ver van de haven
In die novembernacht, voor twintig jaar
Door ’t brakke water is hij begraven
Als ik nog even wacht zien wij elkaar.

Toen ging de zee zo tekeer
In een razend verweer
Ongestraft slaat niemand haar neer
Nu jaren later hier paarden draven

Zie ik de hand en macht van onze Heer.

Waar is het water, waar is de haven
Waar je altijd horen kon: We gaan aan boord
De voerman laat er zijn paarden draven
En aan de horizon leit Emmeloord.

Eens ging de zee hier tekeer
Maar die tijd komt niet weer
’t Water leidt nu achter de dijk
Waar eens de golven het land bedolven
Golft nou een halmenzee, de oogst is rijp.

Categorieën: Algemeen

G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

19 reacties

Nummer 22 · 22 mei 2020 op 07:53

Zuoderzee… tsja over oude grijze armoedige tijden en zingen…!

Chapeau!

  van Gellekom · 22 mei 2020 op 10:33

  Ja, dat nummer herinner ik mij. Ik was 12 toen en fan van ene Eddy Hodges die zong I’m gonna knock on your door. Eddy was toen 13. Dat nummer de Zuiderzeeballade was echt elke dag op de radio, meestal om zes uur ’s avonds. Dan zaten we net te eten en schreeuwde mijn vader mee.
  Heerlijk geschreven

   Nummer 22 · 22 mei 2020 op 19:30

   Net zoals the cats?? Van Gellekom?

   G.van Stipdonk · 22 mei 2020 op 19:55

   Toen ik twaalf was had je: ’t is weer voorbij, die mooie zomer. Waar blijft de tijd. Maar wij schreeuwden liever mee met Crazy horses van de Osmonds. Dat kon vader niet waarderen. Hij had het sowieso al niet meer zo op paarden begrepen, nadat ik bijna was verongelukt door die knol van ons. Fijne reactie en als dank:
   https://www.youtube.com/watch?v=QRIhld4O68c

  G.van Stipdonk · 22 mei 2020 op 19:54

  Dankjewel, ’t Is gewoon nationaal erfgoed, net als Heer Bommel en Erik de Noorman.
  https://www.youtube.com/watch?v=HTtl9WGTsIg

  G.van Stipdonk · 22 mei 2020 op 19:57

  Reactie hoort hier: Dankjewel, ’t Is gewoon nationaal erfgoed, net als Heer Bommel en Erik de Noorman.
  https://www.youtube.com/watch?v=HTtl9WGTsIg

   G.van Stipdonk · 22 mei 2020 op 19:59

   Krijg deze laatste reactie niet onder de opmerking van Nummer 22. maar bij deze.

    Nummer 22 · 27 mei 2020 op 08:53

    Pierre wat zit er achter de …..

    Helaas… u hebt 250000 wc rollen gewonnen en niet….. de 8 daagse geheel verzorgde vakantie naar Benidorm en u hebt ook niet gewonnen de…….. tassenset met auto…. Deze auto een Reliant 3 wieler had voor u kunnen zijn. Willem ( Ruis) het wwwwwoord us weer aan jou. Pierre, dank je wel…. en bent u blij met 25000 wc rollen?

Nummer 22 · 23 mei 2020 op 08:22

Bonanza,High Chapparal, Rawhide met Gil Favor.. tsja ouw tijden gaan herleven.. wat te denken van Kapitein Zeppos. Mij bekoorde nog meer Jacques Cousteau…

G.van Stipdonk · 23 mei 2020 op 10:57

Ah, Kapitein Zeppos: Herinneringen aan mijn jeugd worden mede ingekleurd door zwart-wit tv series zoals Kapitein Zeppos. Deze serie hoort wat mij betreft thuis in het rijtje: Belle en Sebastien, Ivanhou, Thierry de slingeraar, Bonanza, Johan en de Alverman, Swiebertje, Floris, Thunderbirds en Axel Nort. Maar Zeppos dus. Wij speelden de avonturen dan na, mijn broers en vrienden. De auto in de serie waarmee hij zowel te land als te water de achtervolging kon inzetten, sprak ons bijzonder aan; een Amphicar. De titelmelodie is zo’n deuntje dat je nooit meer vergeet. Op youtube is hij terug te zien:

https://www.youtube.com/results?search_query=kapitein+zeppos+

Nummer 22 · 23 mei 2020 op 13:42

Ja zuster, nee zuster…boze buurman. De Verrekijker, Pipo de Clown en…. precies! Enfin, dat waren tijden dat je in pyama na het douchen of een bad ook nog s naar Der Rudi ging kijken met Ester Ofarim op een ‘ eiland’ dat in een opblaasbad werd nagebouwd. Wauwww Ester Ofarim… . We werden ‘warn’ met Sophia Loren, Catherine Deneuve, Willeke van A. en….. De Stille Kracht… Onder de dekens met een zaklampje las ik Dik Bos, Biggles totdat mijn vader naar boven riep’ Jongens, genoeg gelezen. Nu slapen! Op het schoolplein voetbalden we met een tennisballetje, stookten vuurtjes in het nabijgelegen bos, gingen kamperen in Bosbad Hoeven, naar Kraantje Lek en op de foto in Volendams kostuum op De Dijk in… t kan niet anders.. Volendam. Op weg met de Simca naar huis vanuit Lisse, Hillegom had mijn vader op de motorkap de bloemen zo van ‘ we zijn daar geweest’. Heimelijk verliefd op het mooiste meisje in klas 3 dat ik later vele jaren later zag lopen en dacht.. oh oh wat volslank en lelijk, maar dat terzijde. Op de tekevisie sprak Simon C. de dagsluiting en Pierre Jansen met trillen handen een kostbare vaas uit de Ming dynastie omhoog viel en wij maar hopen dat die vaas uit zijn handen viel.
Zo zo jouw rapport ….dat wordt overhoren en even niet voetballen na t avondeten op straat, in het park met vrienden. Mijn vader liet decauto staan en fietste naar ons bedrijf, at tussen de middag thuis en ik wachtte hem op als hij na het werk naar huis fietste… ‘ mag ik achterop?’ want… hij nam altijd puddingbroodjes mee elke vrijdag die ik dan het knisperend papieten zakje mocht vasthouden. Bakkerij De Jong, ik vergeet die momenten nooit.

Mien · 25 mei 2020 op 22:56

Nostalgie mooi vethaspelt en een smoel gegeven. Las graag met je avontuur mee. Tip: TV192, mits je Ziggo hebt. Denk ik. Muziek uit onze tijd.

Mien · 25 mei 2020 op 23:22

O ja. Over jeugdsentiment gesproken. De Limburgse Jagersmars ook eens proberen.
https://youtu.be/RMcDtR2N7w0

G.van Stipdonk · 26 mei 2020 op 15:55

Inderdaad, klinkt bekend. Ik meen dat ik die goeie ouwe Oetze ook herken.

Nummer 22 · 27 mei 2020 op 17:52

Klaziena uut Zalk

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder