Het is 30 augustus. Ik draag vandaag een korte broek met daarop een luchtig t-shirt en aan mijn voeten bungelen mijn mooiste sandaaltjes. Ik heb vanmiddag heerlijk 10 km gefietst en ben daarna nog een uur met de motor op pad geweest, waarbij ik koeien zag baden in de Maas. Enig!

Het is namelijk zomer! En een echte zomerse dag, ook dat nog. Lekker drukkend, zoals Moeder Natuur daar in Nederland zo goed in is. Zullen we hier alsjeblieft vandaag over klagen, Nederland? Over de benauwdheid, het voorspelde onweer voor komende nacht en mijn part over de potkachel van de buren die zo stinkt en waardoor we niet kunnen slapen en … En zullen we dan stráks, als onze tuinen weer bezaaid zijn met herfstblaadjes, we de verwarming weer aanzetten en we de winterjas alweer één of twee maanden gedragen hebben, zullen we dán nog even zinloos gaan discussiëren over de knecht van Sinterklaas van wie ik de naam nu al niet meer kan zien laat staan uitspreken?

Ik heb er echt alle begrip voor hoor, als jullie je vervelen. De vakantiedrukte is voorbij. Er hoeft niks meer gepland, geregeld en in- of uitgepakt te worden. De kinderen zijn weer naar school. Heel begrijpelijk dat je dan gaat zoeken naar iets nieuws om je mee bezig te houden, of om over te zeiken. Heel Nederlands ook. Of zijn jullie zonder mijn medeweten met zijn allen van plan een maandenlange herfstslaap te houden? Ter voorkoming van de herfstdip wellicht? Ook hier kan ik begrip voor opbrengen. Al die nattigheid en grijze luchten die we in het voren hebben. Ook ik ren daar het liefst hard voor weg. En in dat geval is het natuurlijk uitermate belangrijk je nu alvast volop te mengen in de meest relevante decemberdiscussies.

Indien dit allemaal niet het geval is, zullen we dan, lieve Facebookvrienden en andere mensen in Nederland, als-je-blieft nog heel even doen alsof het zomer is? Gewoon, effe? Het gevoel vasthouden? Dat blijkt heel gezond te zijn namelijk. Het geluksgevoel wordt daarmee aanzienlijk versterkt voor een bepaalde periode is uit onderzoek gebleken. Duik dus nog eens de supermarkt in voor een vleesrijk bbq-pakket, draai een fles Hugo, of twee, open op je veranda of plak je vakantiefoto’s in. Ga desnoods een column slash goed onderbouwd betoog schrijven over Zw…. P..t, Hamkaaspiet of Oranje-paarse piet. Maar wacht dan alsjeblieft wel met plaatsen tot november.


Kim U.

Hallo :) Iets over mezelf.. Al van kleins af aan schrijf ik. Dat begon al op de basisschool met gedichtjes en schoenendozen vol verhaaltjes. In mijn puberjaren was daar mijn dagboek waar ik al mijn gedachten en gevoelens lekker in kon ventileren en tegenwoordig schrijf ik zo nu en dan een column. Ik vind het leuk om humor in mijn columns te brengen maar vooral ook om herkenning op te roepen bij mensen. Neem mijn columns alsjeblieft niet altijd allemaal heel letterlijk. Ik schrijf namelijk het liefst en het best wanneer het allemaal even tegenzit en ik heb dan soms zin om een beetje tegen de dingen aan te schoppen. Een column is dus geregeld (niet altijd) een momentopname. Ik vind het erg leuk om de stukken van anderen te lezen (en erop te reageren) en hoop daarnaast uiteraard dat ik hier nog wat kan opsteken v.w.b. het verbeteren van mijn columns. Alle feedback is dan ook altijd meer dan welkom.

9 reacties

troubadour · 31 augustus 2015 op 20:27

Leuk Kim, toen ik ‘korte broek’ las kon het al niet meer stuk. Toen je ook nog op de motor stapte was ik verkocht. Jammer dat je nu al over die zwarte roetmaand begint. Al die protestfiguren zitten er op te wachten joh, hun impresario’s beloven de hoogste tarieven.

Mien · 31 augustus 2015 op 20:39

Ik heb al pepernoten zien liggen bij onze buurtsuper. Het feestje kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen. De tuincentra zijn overigens ook al bezig met de Kerstman. Nu maar hopen dat het Verdrag van Schengen rechtop blijft staan. Het zal toch niet …
Goed de actualiteit opgepikt en vertaald Kim. :yes:

Dees · 31 augustus 2015 op 20:46

Hier staat langs de weg sinds een week een opblaasbare s eeuwpop van diverse meters hoog en breed. Wat de pietendiscussie betreft, een jaartje overslaan lijkt me ook niet zo verkeerd.

Frans · 31 augustus 2015 op 22:39

Ooit toen ik nog door een wekkerradio werd gewekt, sprak een wakkere dj mij op een zonovergoten morgen 22 juni toe met de opmerking dat de dagen al weer aan het korten waren. Dat sikkeneurige Holland heb je prima verwoord. Hulde Kim U, zo komt er toch nog iets goeds van al dat premature en vooral zwartgallige gedoe.

Esther Suzanna · 31 augustus 2015 op 22:58

Tot nu toe dacht ik hier nog helemaal niet aan…

Dit stuk roept Roze Olifanten wakker… :-((

😀

trawant · 1 september 2015 op 00:05

Kom op jongens, even die 71 stakkers in die vrachtauto vergeten.
Wij Hollanders weten waar het echt om gaat: Zwarte Piet of Stroopwafelpiel of Beijenkorfpiet of regenboogpiet, of schoorsteen piet.
Het is al 1 september hoor !!

trawant · 1 september 2015 op 13:35

In de gauwigheid vergeten…
Leuk stuk en goed onderwerp.
Iedereen weer in de gordijnen, niet te geloven!

arta · 1 september 2015 op 22:00

Jaaa, hoe je een uitgekauwd onderwerp toch behapbaar weet neer te zetten, knap hoor!

Maar die titel… Mag ik eerlijk zijn? Ik vind hem zoooo lelijk!

Kim U. · 2 september 2015 op 07:02

Bedankt voor jullie leuke reacties! Eerlijk zijn: graag! Titel is ook niet zo sterk. Had ik idd mss wat langer mijn best op kunnen doen 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder