1. Deze tijden, hoe grimmig ze er soms ook uit mogen zien, zullen de goeie oude tijd worden ergens in de toekomst. Bekijk daarom elke dag als een nieuw begin en leer van, maar klam je niet vast aan, slechte herinneringen die gisteren gecreeerd werden. 2. Elke relatie, of die nu werk-gerelateerd, prive, of sociaal is, zou moeten dienen ter verrijking van de relatie die je met jezelf hebt. Indien dat niet zo is: stap er van af. Er zal iets beters op je pad komen zodra je dat gedaan hebt.

3. Elk besluit heeft een gelijke kans tot succes of falen: het zit hem in de akties die je onderneemt nadat je het besluit genomen hebt, tezamen met een degelijke dosis geluk, die het succes nivo bepaald van de uiteindelijke uitkomst.

4. Of het nu globalisatie is, terrorisme, veroudering, bedrijfs-afvloeiingen, of armoede die we vrezen: wat geprogrammeerd is om te gebeuren zal inderdaad gebeuren. De kunst van handelen met angstaanjagende factoren is: acceptatie van hun bestaan, en voorbereiding op de beste houding in elk geval.

a. Globalisatie: hoe slecht kan dat nu zijn? We hebben altijd al deel uitgemaakt van de wereld, en als het voor ons is weggelegd om wat meer verbonden te zijn met andere culturen en gebieden, dan zij het zo. Het enige dat je kunt doen is er zeker van zijn dat je steeds beter wordt in wat je doet en, belangrijker, dat je veelzijdig bent.
b. Terrorisme: hoe kun je mogelijkerwijs weten wanneer zoiets zal toeslaan tenzij je zelf de terrorist bent? Waarom dus niet gewoon elke dag opnieuw plukken en positief blijven denken, in plaats van angstig door het leven te gaan door te veel inname van nieuws-uitzendingen die, achteraf, voornamelijk bestemd zijn om de kijkcijfers omhoog te krikken?
c. Veroudering: Ongeacht hoeveel schoonheids behandelingen je ook ondergaat, je psychische staat wordt er niet jonger op. Je leeftijd blijft dezelfde, ongeacht je pogingen om het te verloochenen. Gracieuze acceptatie is het geheim tot blijvende tevredenheid.
d. Bedrijfsmatige afvloeiingen: dit zijn vaak pijnlijke manoeuvres die ons in eerste instantie verslagen achterlaten. Veerkracht is hier de sleutel: kortstondig rouwen en dan: op naar de volgende uitdaging.
e. Armoede: ongeacht wat de algemene mening hierover schijnt te zijn: het is geen schande. Je leeft liever in tevreden en eerlijke armoede dan in jachtige, onwaarachtige weelde.

5. Elk verhaal heeft twee zijden: luister naar de ene waarheid, maar zoek eerst de andere vooraleer een oordeel te vellen. Verscheidene deelnemers aan een dispuut kunnen je misschien de absolute waarheid vertellen, maar het is en blijft HUN waarheid: bezien vanuit HUN standpunt. Hou dat in gedachten.

6. Loslaten van oude vrienden, bezittingen, of gewoonten is niet perse gemeen. Je hebt slechts zoveel tijd om zaken en relaties te onderhouden en als je voort wilt, zul je de noodzakelijke veranderingen moeten aanbrengen in deze gebieden, net als in alle anderen. Focus op het grotere plaatje: dit is JOUW leven.

7. Hou geen wrok in je besloten. Laat het los, maar doe het op een volwassen manier. Als je vindt dat iemand je beledigt, je emoties mishandelt, of je intelligentie voor schut zet, bedenk dan een gepaste manier om dat te communiceren. Als je dat gedaan hebt, ga dan voort zonder resten van angst, haat, of bitterheid.

8. Afwijzing, falen, misverstand: dit zijn allen onderdelen van het mens-zijn en ze zouden derhalve als zodanig moeten worden ingeschat: onredelijk en bevooroordeeld. Het enige dat je kunt doen met afwijzing, falen, of misverstand, is om na te gaan of er niet een gebied is waarin je je talenten kunt vergroten of je gedrag kunt verbeteren. Als je tot de konklusie komt dat je je best hebt gedaan, ga dan voort naar het volgend station: er zijn meer huizen dan kerken.

9. Jij bent niet je positie, bezit, of de prestigieuze naam die je toevallig draagt. De beste keuze is om altijd vriendelijk, toegankelijk, en vrij van arrogantie te zijn. Denk aan de wijze uitspraak ooit door Abraham Lincoln geciteerd als de beste kuur voor elke aanval van hoogmoedswaanzin: “Ook dit zal voorbijgaan.”

10. Jij bent net zo ontvankelijk voor verandering als ieder ander. Raak dus niet teleurgesteld als je plotseling niet meer aangetrokken bent tot de dingen en mensen die ooit de verpersoonlijking waren van je dromen. We groeien allemaal, en soms “ontgroeien” we. Accepteer dat.

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

melady · 10 september 2004 op 16:15

Ik voel me heel erg slecht, ongezond en hopeloos fout.
En daarnaast kan ik het nooit allemaal onthouden.

[quote]Ook dit zal voorbijgaan.” [/quote]

Je citeert A.L. maar wie nog meer? Uit welk boek komen deze wijsheden?

Melady 🙂

Massau · 10 september 2004 op 17:07

Veel punten waar wat in zit, maar ik voel me een beetje in een schoolklas zitten. Wordt ik straks overhoord? 😉

Zou wel mooi uitgewerkt kunnen worden. Ieder punt is krachtig genoeg voor een eigen column.

Mosje · 10 september 2004 op 19:25

Lieve Joan, ik weet het nu zeker. Jij bent niet geboren, maar gevonden in een rieten mandje.
🙂

ignatius · 11 september 2004 op 00:39

D-d-door de dochter van Farao? Oh God, i-ik neem alles terug. Vergeef me want ik heb niet geweten wat ik deed 😛

rrobin · 11 september 2004 op 01:40

Punt twee loopt mank; niet voor elke relatie die je afkapt krijg je een positievere terug. Kap teveel, en je krijgt een mooi backfire-effect genaamd eenzaamheid.

Punt drie is onlogisch. Als ik besluit het originele vrijheidsbeeld in mijn achtertuin te willen hebben, dan ligt het slagingspercentage echt niet 50%/50%, ongeacht mijn acties.

Punt vier wil ik enkel van weten waar de sourcefiles van het programmeersel staan.

-vier a: globalisatie is een leuk concept, maar voorlopig even niet haalbaar. Het vormen van één wereldregering is niet iets wat binnen enkele jaartjes gebeurt, het wantrouwen is te groot. Als je je afvraagt waarom, kwestie van de krant openslaan.
-vier b: terrorisme is, net als milieuverontreiniging een van de problemen van deze tijd. Het lijkt me naief om ze te negeren.
-vier c: in sommige gevallen wel, en het is te hopen dat mensen ook geestelijk ouder (en wijzer) worden.
-vier e: dat zei oma nou ook altijd 😀

Punt vijf: sommige verhalen hebben nog meer kanten, zo bewijze de gemiddelde soap.
[quote]de absolute waarheid vertellen, maar het is en blijft HUN waarheid[/quote]
Hier spreek je jezelf tegen, want dan de waarheid gezien door de ogen van een persoon kan nooit de absolute waarheid zijn 🙂

Hmz, misschien idd leuk als je elk punt onderbouwd met een eigen column 😀

Louise · 11 september 2004 op 09:22

Beste Joan,

In theorie is alles vaak zo logisch en duidelijk, maar de praktijk is zoveel anders. Daar komen zoveel dingen bij. Dingen die zich niets aantrekken van logica, dingen die zich niet laten plannen of leiden…

Raindog · 11 september 2004 op 13:27

Goed, omdat ik niet in herhalingen wil vallen één konklusie slechts zoals ik die eerder ook al uitte. Het gaat hier, zo moge nu dan onderhand genoegzaam duidelijk zijn, niet om een stijlverschil zoals eerder nog werd beweerd, maar om een duidelijk verschil in intentie. Ik vind een column nog steeds niet het juiste medium hiervoor.

JoanMarques · 13 september 2004 op 01:20

Ongelooflijk maar waar: deze column moet er lang hebben gelegen en is voorbijgestreefd door de lateren.
Ik heb de kritieken ter harte genomen, en ga dus verder niet in herhaling treden na de bovenstaande uitleg.
Toch nog bedankt 😉

tontheunis · 13 september 2004 op 11:40

Het leven zoals ik dat ken, is dermate gecompliceerd geworden sinds wij tot Homo Erectus werden gemaakt of zijn gekomen zo u wilt, dat ik de overtuiging ben toegedaan dat tien punten nog niet een tipje van de vlag oplichten die hoe dan ook de lading niet eens bij benadering dekken kan.

TT

Geef een reactie

Avatar plaatshouder