Het waren de geluiden van radio 538 die uit mijn wekker kwamen. Twintig voor acht en dus werd ik niet direct gewekt. Meestal ben ik een beetje aan het soezen doordat mijn ogen nog aan elkaar geplakt zijn. Langzamer begon ik te luisteren naar de gesprekken. Deze ochtend werd ik geboeid door een discussie over veiligheid en privacy. Beide leken elkaar uit te sluiten, dus moesten zij een keuze maken. De conclusie was dat ze wel veiligheid wilden, maar dat mocht niet ten kosten gaan van de privacy. Het is een modewoord. Ik vermoed echter dat weinigen nagedacht hebben over de betekenis ervan. Privacy is de bescherming van de persoonlijke leefsfeer. Warren & Brandeis (1980) noemden het “The right to be left alone” -het recht om met rust gelaten te worden- en dat lijkt mij een mooie uitleg. Dat we niet ongevraagd benaderd worden door Jan en alleman om even zoveel verschillende dingen en wanneer dit toch gebeurd, dat wij ons dan mogen afweren en de ander ons met rust laat. Wat het dus niet is, is dat we moeten kunnen doen en laten wat we willen. Dat we zo min mogelijk verantwoording af te hoeven leggen. Dat is anonimiteit.

Ik denk dat we tegenwoordig privacy en anonimiteit met elkaar verwarren. Dit merk ik voornamelijk op het internet, waar je volledig anoniem kunt zijn. Op de meeste plaatsen kan men een gebruikersnaam aanmaken, om op basis waarvan gebruik gemaakt kan worden van de diensten. Voorbeelden hiervan zijn chatboxen, fora of nieuwssites. En natuurlijk onze eigen CoMa.nl en ColumnX. Het enige dat vaak nodig is, is een emailadres, welke op haar beurt ook zonder enige persoonlijk informatie verkregen kan worden. Ondanks dat er dan wel een naam van je bekend kan zijn, blijft je identiteit onbekend.
Het gevolg hiervan is dat we geen verantwoording meer hoeven af te leggen voor hetgeen we doen. De regel dat we bereid moeten zijn de gevolgen van onze actie te dragen, is daarmee verdwenen. Het resultaat is dat ongenuanceerde reacties en scheldballades om de havenklap onder berichten verschijnen. Het gebeurt veel op voetbalgerelateerde sites.
Nu kun je deze als beheerder gewoon verwijderen en als lezer negeren. Het vervelende eraan vind ik, dat je niet met de mensen in discussie kan gaan. Je kan ze namelijk niet aanspreken op hun gedrag. Dit vind ik vooral vervelend bij columnisten die publiceren onder een pseudoniem.
Zo staat er in de Groninger Studentenkrant een column van Jacob Creuzfeld. Overduidelijk een pseudoniem en daarbij komt ook nog eens dat hij uitermate slechte columns schrijft. Het is natuurlijk mijn mening, maar die zou ik hem graag mede delen. Misschien zelfs een discussie aan gaan, maar tegen wie moet ik praten? Op deze manier komt hij er ook nog mee weg, want hij hoeft niet per definitie geassocieerd te worden met hetgeen hij schrijft. Tevens vind ik het laf, want vaak wordt onder een pseudoniem geschreven waar mensen niet op aangesproken willen worden. Als je sterk genoeg is je schoenen staat, moet je dingen onder je eigen naam uitspreken en anders helemaal niet. Daar ben ik heel stellig in.

Mijn naam is Cor Jan van Zwol. Ik ben geboren op zeven februari negentiehonderdvierentachtig in Ens. Mijn vader heet Feitze, mijn moeder Annie. Ik heb drie zussen, Heidi, Annemieke en Marijke. Onze hond is helaas onlangs overleden, hij heette Makker. Op dit moment woon ik in Groningen. Daar ben ik na het behalen van mijn Vwo-diploma bedrijfseconomie en sociologie gaan studeren. Ik ben single (maar dankzij Ma, niet alleenstaand). Ik heb vier noemenswaardige relatie gehad en in verwachting van een vijfde. Ik moest even spieken op mijn Hyves welke hobby’s ik ook al weer had. En ik heb geen terroristische ambities.

(Warren, S. D. & Brandeis, L. D. (1890). [i]The right to privacy[/i]. Boston: Harvard Law View.)


6 reacties

Trukie · 23 mei 2007 op 17:54

Het internet is net als een krant. Je weet nooit wie het allemaal lezen. Belangrijker, wat ze er mee gaan doen. 15 miljoen mensen kunnen er goed mee omgaan. Maar die ene doorgedraaide niet. Iedereen vindt knuffelen leuk, maar die ene gorilla bedoelt het net iets anders.
Heel goed dat je er een column over hebt geschreven. Het blijft een onderwerp waarover je heel lang kunt discussieren.

In principe ben ik het met je eens. Maar de realiteit zegt me om onder nickname te schrijven.

Bitchy · 23 mei 2007 op 18:39

[quote]Ik moest even spieken op mijn Hyves welke hobby’s ik ook al weer had. En ik heb geen terroristische ambities.[/quote]

Een beetje een abrupt einde. Weet nog steeds niet welke hobbies je hebt. 😉

De titel is je fiscale nummer? Al met al een leuke column om te lezen en kan me er aardig in vinden. Maar het gaat me iets te ver om me nu op net zo een uitgebreide wijze voor te stellen als jij in je column hebt gedaan 😉

Groetjes

Vera 😀

Siebe · 23 mei 2007 op 20:58

Beste Cor Jan van Zwol, zoon van Feitze en Annie, broer van Heidi, Annemieke en Marijke en voormalige makker van Makker,

Ik kan een heel eind met je mee gaan maar ’the right to be left alone’ is geen recht mits. Mits iedereen weet wie je bent, waar je woont, wat je doet enzovoort. Ik kan nog steeds dingen onder mijn eigen naam uitspreken zonder dat jij weet hoe mijn vader, mijn moeder en mijn vier zusters heten. Waarom niet? Dat gaat je namelijk helemaal niks aan. Dat jij wilt vertellen wie en van wie jij er één bent, dat is jouw zaak, ik vind het best. Maar dat wil niet zeggen dat ik mijn hele doopceel neer ga leggen, niet omdát het internet is maar meer ondánks het feit dat het internet is. Net zo min als ik dat in een willekeurige kroeg zou doen wanneer ik daar binnengestapt zou zijn om daar een poosje te vertoeven. Ik vind het prima dat jij en andere mensen met wie ik spreek, weten hoe mijn naam luidt. Dat geeft niemand echter het recht tot een antecedentenonderzoek, noch geeft het mij de plicht om dat te leveren. Snap je wat ik bedoel? Als je het dilemma er weer bij pakt dat jij zelf in je column noemde, privacy of veiligheid, dan lijk jij voor het laatste te hebben gekozen. Ik zeg: als ik die dingen werkelijk van jou wil weten, dan vraag ik je wel op de man af, wat jou op dat moment de mogelijkheid biedt om zélf te kiezen of je al dan niet gebruik wilt maken van je ‘right to be left alone’. Ik vind dat een wezenlijk verschil met hoe jij het stelt. Ondanks dat ik met je onderschrijf dat privacy duidelijk iets anders is dan anonimiteit en dat ook daar te gemakkelijk verwarring over kan ontstaan. Of laten we zeggen dat die verwarring op het internet regelmatig bij mensen lijkt op te treden.

Spannende materie, spannende column.

Overigens ben ik correspondeerbaar mocht je daar de behoefte toe voelen… 😉

S.

KawaSutra · 23 mei 2007 op 21:12

[quote]Je kan ze namelijk niet aanspreken op hun gedrag. Dit vind ik vooral vervelend bij columnisten die publiceren onder een pseudoniem.[/quote]
In de meeste gevallen kun je ook schrijvers onder een pseudoniem aanspreken. Alleen niet juridisch vervolgen als je de identiteit niet kent.

Aanspreken moet je dus doen op hetzelfde niveau. In een krant plaats je een open brief. Op internet plaats je een reactie onder het artikel. Of de persoon in kwestie terug zal reageren is aan hem, dat heeft niets te maken met het gebruik van een pseudoniem. Iemand die onder zijn eigen naam schrijft hoeft natuurlijk ook niet te reageren. Zo kun jij besluiten om op mijn reactie niet te reageren.

Een andere verhaal is of het wel of niet netjes is om op een reactie niet te reageren. Beetje afhankelijk van de context denk ik en van de aard van de reactie. Dat is toch ook wel een bepaald recht denk ik, om wel of niet te reageren. Voor de schrijver maar ook voor de lezer. Want als je ergens op wilt reageren maar dat wordt je onmogelijk gemaakt, dat lijkt me wel irritant.

Mosje · 23 mei 2007 op 21:30

De anonimiteit van het internet zoals jij die beschrijft is maar zeer relatief. Ik zou je haast uitdagen om iets goed fouts te doen op een van de sites die je noemde. Je kunt opgespoord worden. Dat dit niet altijd gebeurt is wat anders, maar je bent te achterhalen beste kerel, dus ik zou zeggen, gedraag je.

En dan over het schrijven onder pseudoniem. Heet jij dan echt Cor Jan van Zwol?
Joh, maar dan heet je zussen dus Heidi Jan van Zwol, en…, en…?

Mosje, die wellicht ooit nog eens een column zal schrijven over waarom het goed is dat bij publicaties pseudoniemen gebruikt worden.

pepe · 24 mei 2007 op 08:30

[quote]Ik heb vier noemenswaardige relatie gehad en in verwachting van een vijfde.[/quote]
😉 Suc6 bij de bevalling. 😆

Een column die vlot is geschreven, leuk om te lezen.

Ik geloof niet of het iets uitmaakt of je onder je eigen naam schrijft of nickname. Iedereen is vindbaar.
Lastig wordt het wel als je meerdere namen gebruikt, weet je dan nog wel wie je bent?

Ik ben pepe en blijf dat ook en leuke mensen kunnen ook mijn adres krijgen en een kopje koffie komen drinken. Maar om nu mijn adres hier op een site te zetten lijkt me weer niet zo slim.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder