[i]Ochtend[/i]
Koninginnedag is toch ook altijd hetzelfde, denk ik, als ik een groepje kinderen door de straat zie fietsen. Ze hebben hun haar oranje geverfd. In hun kielzog volgen vaders, moeders, opa’s en oma’s. Zonder haarverf, maar ook met oranje petjes en shirts. Nou ja, ze doen maar. Ik geloof het zo langzamerhand wel. Elke Koninginnedag is een kopie van die van het vorige jaar. Horden mensen die vanuit de provincie naar Amsterdam trekken. De vrijmarkt bij ons in het dorp, waar een stoet langs kramen en kleden met rommel schuifelt. Een jongetje dat op een valse saxofoon toetert. Op televisie de koninklijke familie die een pittoresk plaatsje bezoekt, al koekhappend en volksdansend. Ik heb er niks meer mee. Van mij mogen ze weleens iets anders verzinnen. [i]Middag[/i]
Ik loop de slaapkamer in om wat strijkgoed in de kast te leggen. De wekkerradio staat nog aan. Met een half oor luister ik naar het nieuwsbulletin. Flarden: een auto op hoge snelheid…dwars door het publiek….gewonden…mogelijk doden…festiviteiten afgelast. Ik vlieg naar beneden en zet de televisie aan. Een auto vliegt rechtsonder het beeld in en – het camerastandpunt wisselt naar de overzijde van de weg – knalt vanaf de linkerkant tegen een monument aan. Straatinterviews waarin ooggetuigen vertellen wat ze zagen, of dachten te zien. In de studio geven beveiligingsexperts hun visie op de zaak. Vertegenwoordigers van het gezag geven informatie over de bestuurder van de zwarte Suzuki. Ik krijg het te kwaad bij close-ups van een klein meisje dat zo vreselijk moet huilen dat de tranen de geschminkte vlaggetjes op haar wangen hebben uitgewist.

[i]Avond[/i]
Op televisie richt de koningin zich tot de slachtoffers en hun familie. Wat ziet ze er verdrietig uit. Volgens mij heeft zij ook gehuild. Ze zucht diep, praten gaat haar moeilijk af. Na haar korte toespraak volgt er een reportage vanuit Apeldoorn, waar de straten nu uitgestorven zijn. De verslaggever en de nieuwslezer zijn het erover eens: dit is het einde van een tijdperk. Zo ongedwongen als we het gewend waren, dat is niet meer mogelijk. Overbekende archiefbeelden tonen wat we vandaag zijn kwijtgeraakt: Beatrix die door een Amsterdammer wordt gezoend, een vrouw die bij Claus op de bagagedrager springt, Willem-Alexander die samen met zijn broers aan een kabelbaantje hangt. Zo koddig, zo klein-Hollands, zo uniek.

Koninginnedag wordt nooit meer hetzelfde. Nooit gedacht dat ik dat zo erg zou vinden.


7 reacties

WritersBlocq · 3 mei 2009 op 17:25

Welkom op CX! Of… ben je een oudgediende; ik meen je stijl te herkennen 🙂

Je uitsmijter vind ik geweldig. De rest daarboven is, hoewel goed geschreven, niet veel meer dan een opsomming van feiten.
[quote]Ik krijg het te kwaad bij close-ups van een klein meisje dat zo vreselijk moet huilen dat de tranen de geschminkte vlaggetjes op haar wangen hebben uitgewist.
[/quote]
Neeee… dat meisje hàd geen vlaggetjes op haar wangen, ik dacht dat ik de enige was die de vlaggetjes erbij had verzonnen…;-)

Groetje, Pauline.

DACS1973 · 3 mei 2009 op 17:46

Ach, dat van die vlaggetjes die verdwijnen door de tranen, dat heeft ook wel wat symbolisch. Het Nederland zoals we dat kenden komt niet meer terug door gebeurtenissen als deze, zoiets dergelijks.

Het begin van het verhaal is inderdaad een opsomming van feiten, maar ik weet niet of dat niet zou mogen in een column.

champagne · 3 mei 2009 op 19:11

Misschien omdat de gebeurtenis op zichzelf zo indrukwekkend was, had ik geen last van de opsomming van de feiten in deze column. Ik vind de indeling wel leuk ook en werd al lezende benieuwd naar de uitsmijter…

En die was top!

Mien · 4 mei 2009 op 08:14

Emotie goed gevangen in realiteit.
Volgend jaar ben je er gewoon weer bij, met vlaggen, ehhh vlagen … bedoel ik.

Mien

Dees · 4 mei 2009 op 11:55

Tussen lichte afkeer en gemis, dat heb je best mooi neergezet, vind ik.

u-queen · 5 mei 2009 op 12:26

Ik vind hem goed. Kort maar krachtig en het zegt precies wat er gezegd moet worden.

KawaSutra · 6 mei 2009 op 01:55

Opsommen van feiten, wat kun je anders doen om nog enigszins grip op de situatie te houden. De emoties die wij allen delen hoeven niet benoemd te worden, die blijken wel uit je laatste zin.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder