Gaap.. Vandaag kon ik uitslapen en toch maar weer 7 uur van de nacht kunnen genieten. Al 7 dagen en 7 nachten onrust in mijn dromen en hoofd. Zou dat komen omdat ik de laatste tijd in 7 sloten tegelijk loop? Of zijn die donkerblauwe randen en verdikkingen onder mijn ogen, gevuld met alle 7 kleuren van de regenboog, een nieuw en bar slecht gekopieerde versie van één van de 7 schoonheden? Misschien een idee voor weer zo’n nietszeggend en weinig belangrijk onderwerp voor een metamorfose tv-programma waar Joop van den Ende, op zijn 7 gemakken, regelmatig zijn hoofd over breekt? Dan zijn wij wederom verplicht om te kijken naar een individu die, als een ei op een kruiwagen met 7 hengsten ervoor, staat te raaskallen. Over onnodig uitzendtijd vullen gesproken. Breek me de bek niet open. Hmm.. 7.. Wat was daar toch ook al weer mee?
Plots staat mijn gedachte op scherp en allerlei rariteiten schieten razendsnel door mijn te nauwe brein. Een diversiteit aan denkbeelden maakt zijn aantocht en haasten zich in no-time door mijn hoofd. Met 7 mijlslaarzen maakt mijn ideeënknobbel sprongetjes door mijn rechter hersenkwab.
Al die vreemde Nederlandstalige uitdrukkingen en gezegdes trekken toch eigenlijk op niets. Tenminste, als je er over gaat nádenken. Hier een voorbeeld.
De uitdrukking is “kat met de 7 levens”. Volgens de geleerden heeft een kat er 9. Wél heeft diezelfde kat dan weer 9 staarten als ik ‘t Nederlands gezegde mag geloven.
Maak hier in uw gedachten eens een beeld bij. Ik zou 7 kleuren stront schijten als ik dit monster in een donker steegje zou tegen komen. Misschien kan ik beter even een glaasje 7-up gaan nuttigen. Even tot rust komen. Nee, verdomme dat gaat niet. Weer slaat mijn brein op hol. Waar zijn die andere 6-ups gebleven? Denken mensen wel eens na voordat er naam aan een merk wordt gegeven?
Door mijn alertheid begin ik me heel langzaam aan zo lekker te voelen als een hond met de 7 pikken.
Eens zien of ik u nog een nalatenschap kan meegeven waar u op z’n minst toch wel 7 seconden over zou kunnen nadenken, of heeft u hier geen 6e zintuig voor? Nou ik zweef door al die 7-s en andere cijfers op dit moment ergens tussen het 4e en 7e paradijs. Misschien kan ik beter stoppen want 7 is toch immers een galg vol. En genoeg is tenslotte genoeg.

Helaas laat mijn hersenpan mij niet gerust en er volgen meer hersenspinsels. Ik vraag me af waarom. Waarom is het ‘Sneeuwwitje en de 7 dwergen’? ’t Hadden er toch net zo goed 8 kunnen zijn. Waarom is: ‘het schaap met de 5 poten’ een uitdrukking. Onze schepper had ‘m ook 6 poten kunnen geven of het had een geit kunnen zijn. Of: ‘3e wiel aan de wagen’? Waarom niet het 1e? Oei… Brainwave.., brainstorm liever gezegd.
‘Op de 1e april verloor Alva zijn bril’… Pff… Wat gebeurde er dan de rest van het jaar? Oef… Brein met overuren. Dat gaat op niks lijken.
Allerlei cijfertjes flitsen voorbij. Ik probeer mijn gedachten hardop en luid te zeggen. Misschien dat het dan wat minder op onzin begint te lijken en niet zo onsamenhangend over komt. ‘2 weten meer dan 1’, maar weten 4 niet meer dan 2?
‘3 keer is scheepsrecht, waarom geen 8? ‘Tot geen 5 kunnen tellen’ of ‘’met 5-en en 6-en’..
Pfff.. het begint op wartaal te lijken.
Iemand onder 4 ogen spreken. Ja, dat is er één waar nog logica in zit.
Niettemin, ik dwaal af. Waar komt de uitdrukking ‘op half 7’ vandaan, zoals in ‘Zijn broek hangt op half 7’? Waarom niet half acht? Alles hangt of staat met die ene 7.
Als we op al deze vragen een antwoord hadden, zouden we dan niet in de 7e hemel zijn? Maar waar, en vooral ‘wat’, zijn die andere 6?
Tja.. Misschien kan ik beter in alle 7 talen zwijgen.

Categorieën: Gein & Ongein

7 reacties

KingArthur · 26 maart 2007 op 17:30

Leuk idee! Maar ik vind je uitwerking wat minder. Had eens in een etymologisch woordenboek gekeken om te achterhalen waar die gezegdes nu vandaan kwamen en had daar vervolgens je eigen interpretatie aan gegeven. Op die manier is het ook voor een lezer weer leerzaam.

Nu stel je zelf de vragen maar geeft daar vervolgens geen antwoord op alsof het je niets interesseert.

KawaSutra · 26 maart 2007 op 18:17

Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven…
Heb je wel gehoord van de zevensprong?

Best een leuk idee, al dat gezever! 😀

Shitonya · 28 maart 2007 op 11:14

Hier schuilt een talent in welke zich nog moet ontplooien

Joy · 28 maart 2007 op 12:30

Ik mis de o zo belangrijke 7 zonden

Mosje · 28 maart 2007 op 15:14

Als ik zeven keer zou moeten reageren, dan zou ik zeven keer zeggen, wel een leuk stukje

DreamOn · 28 maart 2007 op 15:55

Ik zorg wel voor reactie nummer 6… 😀

DreamOn · 28 maart 2007 op 15:57

…nou, dan ook nog maar voor nummer 7. 😀 Nu klopt het weer met de titel!
Wel een origineel stukje, had meer uitgediept mogen worden wat mij betreft.

Groetjes DO.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder