Een cameraploeg met aan het hoofd een struise brunette stapt uit het vliegtuig. De internationale pers is ruim vertegenwoordigd. De brunette kijkt stralend om zich heen en zwaait naar de camera. Naast haar staat een al even struise blonde dame met een enorme bos tulpen in haar handen. [i]Tulips from Amsterdam[/i], roept ze, terwijl ze de bloemen als een soort trofee boven haar hoofd heen en weer schudt. De fotograaf uit Frankrijk schiet een prachtig plaatje, juist op het moment dat een aantal blaadjes van de bos bloemen richting de grond dwarrelen.
De brunette geeft een kort interview aan de BBC verslaggever, maar kapt de lastige vragen af. [i]We have flowers to deliver[/i], glimt ze in de camera. Naar de Telegraafman maakt ze nog een opmerking over fouten die menselijk zijn en hoe het niet gaat om de fouten die je maakt, maar wel om hoe je de fouten corrigeert. [i]En dat gaan we nu doen![/i] De brunette kijkt een laatste maal kordaat en stralend in de camera. De bos bloemen en de blonde dame volgen haar op de voet. De camera registreert nog net hoe ze de limousine instappen en onder politiebegeleiding vertrekken.

Onderweg zijn er glimpen zichtbaar van het prachtige land. De schattige kinderen, van wie het speelgoed net een slagje groter is dan hun bovenlijf, zwaaien enthousiast naar de vermeende sterren. Een van de kinderen onderbreekt zijn werk en lacht breeduit naar de camera. Zijn melkgebit steekt wit af tegen zijn donkere huid.

Bij het gemeenschapscentrum wordt de groep met alle égards ontvangen. Heel even dreigt een vreemde situatie als gegil op de achtergrond klinkt, maar als de directeur glimlachend spreekt over zijn recalcitrante dochter in de puberleeftijd, wordt er begrijpend geknikt.

De ploeg moet best lang wachten. Maar uiteindelijk komt een klein mannetje aangelopen. Hij wankelt een beetje, loopt een tikkeltje mank. De brunette vraagt hem of hij nerveus is, maar hij lijkt haar vraag niet te begrijpen. Over zijn voorhoofd tot aan de brug van zijn neus loopt een uitgerekt paars litteken. Het lijkt redelijk vers.

De camera’s worden gestart, de blondine kijkt een laatste maal richting camera en trekt een pluk haar uit haar gezicht terwijl ze de keel schraapt.

[i]Mijnheer Congo? Mag ik u mijnheer Congo noemen?[/i]
De tolk kijkt haar aarzelend aan en begint voor de man te vertalen. De man kijkt verdwaasd om zich heen en geeft een soort knik.

[i]Mijn naam is Caroline en dit is Rita. Rita is van de Nederlandse regering, mijnheer Congo. Zij heeft een fout gemaakt door gegevens over u te verspreiden en dat gaat haar vré-se-lijk aan het hart. Ze wil haar excuses aanbieden Congo, ze heeft zo’n spijt. Toch Rita?[/i]

De man verandert niet van houding, noch van uitdrukking

Rita schraapt haar keel: [i]Namens het kabinet en het voltallige koningshuis, wil ik u graag deze bloemen aanbieden. Geachte heer Congo, we hebben een fout gemaakt, ík heb een fout gemaakt. En gelooft u mij, het spijt mij.[/i]

Caroline pinkt anderhalf traantje weg en de man pakt zijn bloemen en loopt weg, ondersteund door het machinegeweer van een bewaker. Even leeft het plaatje nog op, als Rita achter de mannen aanrent en de heer Congo van achteren op de nek springt. Ze probeert hem te knuffelen. Maar de man moet door. Met een zachte mechanische klik valt de deur achter hem in het slot. Rita en Caroline vallen elkaar in de armen. Het laatste beeld van de kijker is hoe de dames elkaar ondersteunen. Even later zwenkt de camera af naar kindsoldaatjes die zo kindsoldaat eigen op de achtergrond een groepje oude mensen terroriseren. Ze zwaaien nog even naar de camera, vlak voordat de aftiteling begint.

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

DriekOplopers · 15 december 2005 op 22:37

Rita Moordenaar!

Meesterlijke column. De Minister van Deportatie had gisteren behoren op te stappen. Maar met dank aan De Hoer van Den Haag (oeps, ik bedoel natuurlijk D66) is haar hachie weer gered.

Tsja, fout in de oorlog is al iets bijzonders, maar fout zónder oorlog, dat is pas knap.

Gelukkig hebben we de situatie in eigen land uitstekend onder controle. Want de dingen die écht belangrijk zijn, zijn geregeld: kwalijke spandoeken worden ruchsichtlos van de gevel gerukt. In naam der wet. Gelukkig maar…

Hulde Dees!

Driek Oplopers

melady · 15 december 2005 op 23:50

Waarom deze column staat onder actualiteiten snap ik maar ‘gein en ongein’ zou ook een optie zijn. 😀

Een boze Dees column waar ik moeite mee heb een goede reaktie op te geven.

De laatste alinea staat m.i. een kleine onduidelijkheid.

[quote] Het laatste beeld van de kijker [/quote]

en daarna:
[quote]Even later zwenkt de camera af naar kindsoldaatjes die zo kindsoldaat eigen op de achtergrond een groepje oude mensen terroriseren. Ze zwaaien nog even naar de camera, vlak voordat de aftiteling begint.[/quote]

Maar oké Dees, de strekking is duidelijk.

De bloemen die ze gaf waren cactussen trouwens.

Lady medunkt.

Ma3anne · 16 december 2005 op 08:29

Geweldige persiflage, Dees!

Outsider · 16 december 2005 op 09:59

[quote]Rita Moordenaar![/quote]

Dit gaat mij wat te ver. Dat het daar in Congo bevolkt is met achterlijke, gewetenloze barbaren die hun eigen landgenoten vermoorden, omdat ze ergens anders asiel hebben aangevraagd, daar kan Rita Verdonk niets aan doen. Er zijn fouten gemaakt, dat ontken ik helemaal niet en daar heeft Verdonk excuses voor aangeboden en daar moet de kous mee af zijn, vind ik.

Wat de column zelf betreft had ik liever gewoon een politieke beschouwing of mening gezien en niet zo’n vervelend verhaaltje erom heen gebreid.

Kees Schilder · 16 december 2005 op 11:06

[quote]Rita Moordenaar![/quote]

Helemaal waar! Die Verdonk zou voor een Haags tribunaal gesleept moeten worden.
Maar nee hoor.Ze komt er mee weg. Zoals altijd.
En aftreden??? Wat is dat?
Geweldige column, Dees

WritersBlocq · 16 december 2005 op 11:47

Zoveel vaart in 1 column, knap geschreven Dees. Zoveel als jij vertelt in een paar woorden, chapeau.

Dees · 16 december 2005 op 13:05

Ja, Verdonk had zeker op moeten stappen. En wat de hele poppenkast eromheen betreft, plaatsvervangende schaamte. En dan nóg is het even een nieuwsitem van een dag en is de dame de populairste politica van Nederland. Eng gewoonweg. Zowel de onverschilligheid, als de manier waarop een halfhartig [i]sorry, verkeerd voorgelicht[/i] blijkbaar alles goed maakt.

@Outsider, jammer dat het je niet heeft kunnen bekoren. Maar mensen schrijven niet exclusief voor jou en [i]to be honest[/i] zal het mij worst wezen wat [i]jij[/i] liever had gelezen. Ik vind het een onprettige reactie en dat is niet omdat je het niet leuk vindt, want dat is je goed recht. Wel om de manier waarop.

Oh en Melady, ja nogal tegenstrijdig. De volgende keer laat ik hem door je proeflezen in het kader van blinde vlekken enzo 🙂

Outsider · 16 december 2005 op 14:59

[quote]Eng gewoonweg[/quote]

En ik vind jou eng met je kortzichtige, eenzijdige mening.

Dees · 16 december 2005 op 15:04

Je kan het ook niet laten he… Als een soort verslaving. 1 keer in de zoveel tijd eens even iemand persoonlijk beledigen. Arme man 😎

Outsider · 16 december 2005 op 15:09

[quote]Je kan het ook niet laten he… Als een soort verslaving. 1 keer in de zoveel tijd eens even iemand persoonlijk te beledigen. Arme man [/quote]
Rita Verdonk wordt veel meer beledigd door jou, maar die is er zelf niet bij en dan geeft het niks. En trouwens: je hebt blijkbaar niet gezien hoe vaak ik mij heb stilgehouden bij beledigingen aan mijn adres door verschillende personen, dan heb je opeens stront in je ogen. Zielig trutje.

WritersBlocq · 16 december 2005 op 18:55

[quote]Zielig trutje.[/quote]
AUW!!! En dat over Dees?!?! Hier word ik niet bien van!

Het enige wat ik wil zeggen is dat je het blijkbaar niet vindt kunnen dat mensen door ColumnX’ers aan de schandpaal worden genageld, omdat ze zich niet (zouden) kunnen verdedigen. Duh, dit is een www site; iedereen kan lezen, schrijven en reageren, zo ook Verdonk en die zogenaamd weerloze weerman.

Ik vraag mij af of de betrokkenen wel gelukkig zouden zijn met de manier waarop jij voor ze op de baricade klimt.

Outsider · 16 december 2005 op 19:56

[quote]Ik vraag mij af of de betrokkenen wel gelukkig zouden zijn met de manier waarop jij voor ze op de baricade klimt.[/quote]

Het gaat er mij niet om op de barricade te klimmen en die mensen kunnen zich heel goed zelf verdedigen, het gaat erom dat ik slecht tegen oneerlijke en onrechtvaardige oordelen kan. Rita Verdonk wordt afgeschilderd als een soort onmens zonder gevoel en zelfs voor moordenaar uitgescholden. Dat is volgens mij een oordeel dat ze helemaal niet verdient.

Mup · 17 december 2005 op 16:27

[quote]Zielig trutje.[/quote]

Dees is waarschijnlijk verstandiger om hierop niet te reageren, dan ik, of was het als ik? Maar doe jij door deze reactie neer te zetten, eigenlijk niet precies wat je afkeurt? Ook iemand beoordelen zonder hem/haar te kennen?

Groet Mup.

Outsider · 17 december 2005 op 17:38

Ja Mup. Ze noemt mij toch ook arme man, dat is hetzelfde, maar daar hoor ik je niet over. En als dit het enige was van Dees dan zou ik me stil houden, maar het begon al bij mijn stuk Een nieuwe broek.
Lees verder maar bij de Boksring. Daar zeg ik ook nog wat.

WritersBlocq · 18 december 2005 op 01:07

[quote]Dees is waarschijnlijk verstandiger om hierop niet te reageren, dan ik, of was het als ik? [/quote]
Het is ´dan ik´ Mup. Als gebruik je alleen als het net zo groot-klein-dik-dun als is. Dan in groter dan, kleiner dan, verstandiger dan, etc. Dus net zo verstandig als ik, of verstandiger dan ik 😉
Liefs, Pauline.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder