Hester Maij heeft het helemaal op eigen kracht tot wethouder geschopt. Dat staat totaal los van het feit dat haar moeder ooit minister was. Zegt men. Maar ja, er is ook weinig concurrentie bij het CDA. Mensen met een béétje stijl en klasse kijken wel uit. Die kiezen voor een échte partij. Bemoeienis met een politieke partij lijkt sowieso wel een soort familiekwaal. Denk maar aan vader en kinderen Den Uyl (PvdA) of de Donnertjes (ook CDA). Maar de verrichtingen van Hester zijn qua tweede-generatiepolitici wel zo’n beetje de beschamendste vertoning. Om het milieu te redden krijgen de bezitters van de smerigste auto’s het grootste cadeau.

Het CDA was nodig om een coalitie van PvdA en VVD in Amsterdam aan een meerderheid te helpen. Bijna niemand neemt in mijn geliefde woonplaats het CDA serieus, maar de D66-fractie is zo’n samenraapsel van mafkezen, daar valt niet eens normaal mee te praten. Dus je moet toch wat. Zoals het hoort, kreeg excuuswethouder Hester de overgebleven onzinportefeuilles waar niemand zin in had. Sport en milieu.

Qua sport bracht ze Amsterdam aan de rand van de afgrond. Je staat ook wel voor schut als grootste gemeente van het land, wanneer je sportwethouder op het honkbalveld informeert waar de buitenspelval staat. Bij de Bosbaan vragen of de roeiers gisteren het parcours hebben verkend… Dat is echt wel een beetje beschamend, Hester! En nee, darts is geen Olympische sport.

Milieu. Ach, die lieve Hester. Die dacht dat het milieuprobleem vanzelf ophoudt te bestaan omdat die boeven elkaar doodschieten, de schat. Nee Hester, milieu gaat over de beroete vensterbanken in drukke straten, over het veel te hoge gehalte uitlaat- en andere gassen in de stad. Daar moest wat aan worden gedaan. Dus heeft Hester een actieplan geschreven. Je moet het wel heel bont maken, wil een van je collega-wethouders je daarna publiekelijk “gestoord” noemen. Maar Hester kreeg het voor elkaar. Haar actieplan is vervolgens volkomen lek geschoten. Eigenlijk staat er niet zo heel erg veel meer in, want naar alle ingewikkelde dingen zal eerst een paar jaar onderzoek worden gedaan. Slechts één suggestie heeft de eindstreep gehaald: het idee om de bezitters van de smerigste auto’s een gratis tramabonnement te geven.

Ja. Eigenaren van de smerigste auto’s worden meer verwend dan bezitters van schone wagens of fietsen. Hoe verzin je het? Pooiers, patsers en botox-snollen mogen voor niets met de tram. Alsof ze daar zin in hebben… Een PC-Hoofttractor rijdt toch veel lekkerder? En het klinkt ook niet echt geweldig als je als 58-jarige effectenlul bij Joop Braakhekke een vorkje prikt met het kindvrouwtje van de receptie: “Ik ben vandaag met lijn 3 gekomen”. Je staat dan toch een beetje voor lul, niet in de laatste plaats omdat het restaurant in kwestie Le Garage heet… Zeg Hester, is het misschien een idee om dat anders aan te pakken? Een vuile auto gewoon de toegang tot de stad weigeren?

Een mede-columnist vond dat ik wat minder moest bulderen van het lachen. Okee dan: ik heb gehuild. Vier jaar lang tranen met tuiten. De laatste tijd heb ik vertegenwoordigers van alle coalitiepartners de oren gewassen. Mark van der Horst (VVD) over zijn belachelijke verwarmde tramhaltes, Hannah Belliot (PvdA) over haar volksverlakkerij rond de verkoop van de dorpsomroep. En Hester Maij over haar Flauwekulactieplan Luchtkwaliteit.

Ik kan niet wachten tot het 7 maart is. Gemeenteraadsverkiezingen!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

9 reacties

Kees Schilder · 7 februari 2006 op 07:28

Van mij mag je blijven bulderen zolang je parels als deze blijft inzenden 😉

Ma3anne · 7 februari 2006 op 07:56

De plaatselijke Amsterdamse politiek interesseert me helemaal niets. Toch lees ik zo’n column van jou weer helemaal uit en met bijzonder veel genoegen.

Deze is schrijftechnisch gezien je beste tot nu toe!

wendy77 · 7 februari 2006 op 09:17

hahaha Driek, nou bulder jij maar lekker door hoor. Je stukjes zijn een genot om te lezen.

Fred · 7 februari 2006 op 09:49

Vrouwen horen ook niet op een honkbalveld, streng verboden zelfs als ze wethouder zijn.
Maja ik heb ook weinig met msterdam. Ga er soms graag heen maar nog liever weer vandaan. Maar dat ligt niet aan jouw schrijven Driek.

senahponex · 7 februari 2006 op 11:13

Leuk en heel goed geschreven

[quote]En het klinkt ook niet echt geweldig als je als 58-jarige effectenlul bij Joop Braakhekke een vorkje prikt met het kindvrouwtje van de receptie: “Ik ben vandaag met lijn 3 gekomen”.[/quote]

senahponex 😀

Mosje · 7 februari 2006 op 11:38

Wat is het nummer van de lijst Koplopers? Drie?

😛

KawaSutra · 7 februari 2006 op 13:35

Prima column. Niks voor het Parool?

Li · 7 februari 2006 op 21:16

Deze column loopt als een tram
Informatief, goede spanningsopbouw en een flinke dosis humor. Klasse 🙂

Li

Trukie · 7 februari 2006 op 22:39

Guttegut Hester May Weg-er-mee. Want dat naamstoevoeginkje heeft ze door geboorte natuurlijk ook aan haar (sport)broek hangen.
Voor mij is het een naam. Maar na jouw gekraak met een charmante glimlach rond de kaken, zou ik haast zeggen ‘Sport goed voor Hester’.
Pooiers en snollen in de tram? Ikke niet meer. Ik ga dan wel lopen. De filestroken van mam worden toch niet gebruikt.
Zo heeft die slimme meid toch haar doel bereikt 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder