Alweer klaroengeschal vanuit ’s Gravenhage. Het houdt niet op de laatste tijd. Het klinkt als de tonen van de ‘charge of the light brigade.’ Nu De Wijkersloot de Weerdenstein is vertrokken, mag het. We gaan ze eens even mores leren in Afghanistan. Bijna glunderend buitelen premier en minister over elkaar heen bij het verkondigen van het grote nieuws. De muis die brulde… Tweehonderdvijftig Nederlandse elitesoldaten, ons neusje van de zalm, ónze jongens, gaan de klus klaren die achtereenvolgens tweehonderdvijftigduizend Russische militairen en honderdduizend Amerikanen en Britten niet voor elkaar kregen.
De zaken even op een rijtje zettend, ontkom ik niet aan de volgende vaststelling. Vrijwel het gehele Nederlandse leger bevond zich enige tijd in Irak, hetgeen niet heeft geleid tot al te grote slachtofferaantallen. Ik meen dat er twee vaderlandse soldaten zijn gesneuveld op het veld van eer, dus al met al hebben we de schade beperkt weten te houden. Gelukkig maar. Je wenst het niemand toe dat hij of zij door geweld ver van huis en omwille van een oorlog die onder valse voorwendselen werd begonnen, om het leven komt. Je wenst trouwens, als het goed is, vrijwel niemand toe dat hij om het leven komt. Maar al helemaal niet voor de eerzucht van politici.
Enfin, Holland gaat naar huis. Ongeveer tezelfdertijd heeft George W. voor het oog van de camera’s een genoeglijk onderonsje met Jan P. die hij nog kent van de schutterige vertoning destijds in het Witte Huis. Vervolgens komt even daarna de mededeling dat wij onze volledige groep commando’s, onze elitetroepen, naar Afghanistan zenden. Op oorlogsmissie, geeft minister van Defensie Kamp onomwonden toe. Het begrip ‘Defensie’ is enigszins aan verandering onderhevig.
Wat de Russen destijds betreft, die hebben zich uiteindelijk zelfs voor de Taliban uit het land moeten terugtrekken. Osama en zijn mannen zijn heersers over grotten, gangen en heuvelen en onze almachtige geallieerden weten niet waar ze het, of hem, zoeken moeten. Wij kennelijk wel.

Daar sturen onze politici dus vervolgens onze paar soldaten naartoe. Niets ten nadele van hun grote capaciteiten, maar dit doekje voor het bloeden van Jan P. aan George W. is een strategische lacher van de eerste orde. Alleen Sylvester Stallone kan dat wat van onze commando’s wordt gevraagd, maar ook hij houdt zich angstwekkend stil.
Wat het vertrek van onze commando’s echter nog zorgelijker maakt, is de reden die ervoor gegeven werd. ‘De mannen hunkeren naar actie!’ verklaarde de minister ongegeneerd. Dat zal allemaal wel, maar deze mannen zijn als de brandweer. Tot er een echte brand is, horen ze in de kazerne te blijven en te oefenen. In Amsterdam of Den Haag of Schin op Geul. Maar we sturen de brandweer niet met één blusvoertuigje naar een smeulende bosbrand van honderd vierkante kilometer in de Dordogne om eigen stad of dorp onbeschermd achter te laten.
Want de terreurbestrijding hier blijkt, gezien de gebeurtenissen in Den Haag en Utrecht, niet buiten ingrijpen door ons keurkorps te kunnen. Maar dat zit straks helaas voltallig in de bergen van Tora Bora naar kogels te hunkeren voor de Amerikanen. De heroïsche daadkracht van het ministerie van Offensie laat ons land vrijwel onverdedigd achter. Dat nieuws zal de opvolgers van Jason W., Mohammed B. en hoe ze ook mogen heten, bijzonder verheugen.
Terwijl Osama ondertussen waarschijnlijk al een paar jaar in het asielzoekerscentrum van Herejezusveen in afwachting van zijn aanvraag werkt als schoonmaker. Hou ‘onze jongens’ hier!


7 reacties

Mosje · 4 maart 2005 op 12:22

[quote]Terwijl Osama ondertussen waarschijnlijk al een paar jaar in het asielzoekerscentrum van Herejezusveen in afwachting van zijn aanvraag werkt als schoonmaker.[/quote]Herejezusveen? Welnee.
Bin Laden bevindt zich in Almere. Deze onafmetelijke aaneenschakeling van steen, beton en asfalt, waar zelfs goedgetrainde elitetroepen met navigatieapparatuur nauwelijks hun weg kunnen vinden, lijkt nog het meest op het onherbergzame Afghanistan.
Als ik naar de ColumnX-meeting kom, dan slechts met bewaking. Een aanvraag hiervoor heb ik reeds bij Donner ingediend.

WritersBlocq · 4 maart 2005 op 13:03

Het zal behoorlijk veilig zijn in Almere Mosje. Heel Afganietstan is gebombardeerd, behalve waar Bin L. zat…

Mup · 4 maart 2005 op 13:51

[quote]‘De mannen hunkeren naar actie!’ verklaarde de minister ongegeneerd.[/quote]

Nee, naar duidelijkheid, ga je schamen minister!

Groet Mup.

prikkels · 4 maart 2005 op 19:00

Hier heb ik weinig aan toe te voegen. Goede column.

Als rechtgeaarde dochter, kleindochter en achterkleindochter van een militair, ben ik altijd trots geweest op ‘ons’ leger. Trots op waar mijn vader, groot- en overgrootvader voor stonden. Gelukkig zijn zij er niet meer om dit nog mee te moeten maken.

Bakema_NL · 4 maart 2005 op 21:43

Natuurlijk houdt Sylvester Stallone, Rambo, zich stil. Hij stond tenslotte aan de kant van de Afghanen……….klein foutje van jouw kant Ton. En eentje van Stallone, de film, Rambo III, kwam op zijn zachtst gezegd een beetje op het verkeerde tijdstip uit zeg maar. En verder was het ook een standaard actie-film, maar dit terzijde.

Verder zullen wij het fijne echt niet te horen krijgen van wat er zich daar allemaal afspeelt. Dat we op kunnen draven om wat te helpen is op zich geen probleem, tenslotte zijn wij ook wel eens geholpen. En defensie heet alleen maar defensie, niet oorlogsmacht, omdat dat zo lief staat, maar het is natuurlijk eigenlijk van de zotte om getrainde soldaten met moordwapens in de hand defensief te noemen. En die soldaten mogen hun geld best eens verdienen, ze kiezen er nog altijd voor, niemand dwingt ze. En geen slechtere soldaat dan eentje die zich gaat afvragen waar hij nou eigenlijk mee bezig is, of hij wel moet doen wat hem opgedragen word. Naar maar waar. Eigenlijk zouden soldaten/legers overbodig moeten zijn, maar dat gaat geen enkele generatie meemaken.

pepe · 5 maart 2005 op 10:42

[quote]Het zal behoorlijk veilig zijn in Almere Mosje. Heel Afganietstan is gebombardeerd, behalve waar Bin L. zat…[/quote]

En daarom blijf ik daar lekker leven, veilig naast ACZ 😉

Ma3anne · 5 maart 2005 op 11:55

Weet je wat ik het engste vond van deze actie? Dat hij is uitgelekt en geheim had moeten blijven.
Dat vind ik pas een onveilig idee, dat er buiten de parlementaire democratie om dit soort jaknikkerij aan Amerika kan bestaan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder