Lieve Sint.
Ik zit in zak en as want ik begrijp mijn kinderen niet meer. Ze zeggen dat het straattaal is maar ik vrees dat ze de weg kwijt zijn. De jeugd van tegenwoordig strooit met onbegrijpelijke woorden alsof het pepernoten zijn. Kunt u chocola van dit verlanglijstje maken? ‘Aight, sint, ouwe G.
Tik um aan!!Fawaka? Hier alles rustgg.U weet, die Sintfissa komt cker snel. Dus nu bouw ik deze tori voor u waarin staat waar u die doekoe aan kan paasen, om dikke shit in de shop voor mij en m’n bradda te kunnen halen, want wij hebben ckur die ene sintpokoe gezongen bij de open haard waar onze patta’s staan. Inohhhhh, beter haalt u die PES5 voor de PS2,dat wordt dan ckr chillen met m’n matties. En sint, u maakt me helemaal para als u die ene nieuwe phona voor mij haalt, die is de bom. Daar kan ik hard die chickies mee flowen.En als het geen trobbie is, dan wil ik u ff laten weten dat die blacka matties van u wat dikke bling bling voor mijn bradda moeten kopen ouwe, want dan word ie tantoe wappie. Wollah, u mag ook die matties van u vragen of ze een cellie voor um kieren, maar dan moeten ze oppassen dat ze niet opgepakt worden door de scotoe…haha, noh dat was maar een fatoe, sint. Het is ook ckr chill als u mij wat doekoe kan paasen om aan mijn waggie-rijbewijs te beginnen, zodat ik met de waggie naar mijn scorro in Agga kan rijden. Zelf wil ik daar nu geen doekoe aan uitgeven,want ik blijf een bakra he, dus erg greedy. Dahhhmm, mijn crib in onze osso is nogal faja, dus wat spullen om mijn crib te pimpen is ook ckr flex. Dat vindt mijn madrie dan ckr tranga. Sinds kort hebben wij een dogga, daar zou ik graag ook wat gangsta-blingbling voor willen vragen en een dogga-riem en dogga-koekjes. By the way, mijn bradda is helemaal leip van die voetbalclub Ajax uit Damsko, het zou 100% ill zijn als u kan regelen dat hij een panna-knockout kan houden met Sneijder, Boukhari en Maduro, 3 kills uit dat team, dat zou te dope wezen. Sint, geef me die box. Ik ben nu loesoe, want ik ga met m’n click relaxen voor de appie en wat sma-tjes checken. O ja, in mijn bradda z’n patta zit een wortel voor het paard, omdat wij hem echt een dushi vinden. Ik spreek u volgend jaar weer,ouwe. Je weet, jij, ik en m’n bradda zijn niet te breken, de kerstman vinden we maar een neppe tjappie, een sjembek en een gare freak. U heeft echt skills!

Respect, swa!
C U next year!

Lieve Sint, snapt u het? Hebt u Straattaal Pieten in dienst of volgde u een speciale straattaal cursus? Zo ja, wilt u mij dan op weg helpen? Ik snap er namelijk geen chocoladeletter van.
Groetjes van mama Li

Categorieën: Actualiteiten

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

22 reacties

wendy77 · 5 december 2005 op 08:53

Ik hoop dat de sint het snapt Li, maar ik kan er in ieder geval geen chocola van maken 😛

Dees · 5 december 2005 op 08:53

😮

:laugh:

pepe · 5 december 2005 op 09:22

Heerlijk, dat jij dat ook hebt. Ik denk soms wel dat ik oud en dom aan het worden ben.
Leuk geschreven, knap ook, want die woorden zijn amper te verstaan. 😛

WritersBlocq · 5 december 2005 op 09:23

Eeejjahhh, kwaas flow cullumpie kel!

KingArthur · 5 december 2005 op 09:40

Uhm, ja! Dat valt inderdaad niet mee. Ik hoop dat de sint geen vertragingen krijgt door het ontcijferen van dit soort verlanglijstjes.

Avalon · 5 december 2005 op 09:42

fo’ shizzly my nizzle

Ma3anne · 5 december 2005 op 09:57

Ik vind het knap geschreven voor iemand die het niet verstaat. 😛
Ook handig als cursus, deze column. 😀

Outsider · 5 december 2005 op 10:03

[quote]Ik snap er namelijk geen chocoladeletter van.[/quote]

Ik word ook oud geloof ik, want ik snap er ook niks van. Ik weet nog goed dat ik een jaar of zeven geleden zeer verbaasd was, toen ik iemand hoorde zeggen: ‘die wijn is vet lekker.’

Grappige column.

Li · 5 december 2005 op 10:08

Lieve columnX-ers

Dit is puur plagiaat,
je weet wel hoe dat gaat.
Ik klikte op een document,
dat ik helemaal niet kent
Opeens verscheen er een brief,
geschreven door zoonlief.
Ik heb gekopieerd en geplakt
en het op ColumnX gekwakt.
Hopelijk dat de straattaalpiet
vanavond de vertaling biedt.

Li

Trukie · 5 december 2005 op 13:34

Ik snappum egnie echnie.

Ik kreeg wel neiging om hem op rap-toon hardop voor te lezen:-).

Mup · 5 december 2005 op 14:24

Geweldig! Ik roep hier altijd, wanneer ik op mijn kop krijg van mijn dagbedervers, dat ik weer normaal moet praten, als ik in dialect vervallen ben, in een gesprek met familie; nee jullie taaltje bekt lekker!

Groet Mup.

Wessel · 5 december 2005 op 15:13

Wat moet je geslikt, gespoten of gerookt hebben om dit te kunnen begrijpen? Nou ja, hij zegt nog wel keurig U tegen de sint. Dat is tenminste nog iets.

Troy · 5 december 2005 op 16:19

Mijn god, wat hebben we tegenwoordig nou nog aan die dikke Van Dale? Vet fippen, deze column 😀

Eddy Kielema · 5 december 2005 op 16:32

De Sint is een moderne man, dus die begrijpt vast waar het over gaat! 😉

Bakema_NL · 5 december 2005 op 17:29

Het allerergste is dat ik het allemaal nog moeiteloos begrijp ook…………dat krijg je van het werken met al die knuppels. 😛

Dus nospang Li, niet iedereen is reddeloos verloren met deze column en die biggie bakra Sint uiteraard ook niet, die heeft al die blakka bradda’s om de boel te vertalen.

WritersBlocq · 5 december 2005 op 19:53

😮 applaus voor Bakema!

Bakema_NL · 5 december 2005 op 20:47

[quote]applaus voor Bakema![/quote]

Ja, het lijkt wel of ik vaak de “buitenlanders” afzeik om het afzeiken/omdat ik racistisch ben, maar zoals ik altijd zeg praat ik uit eigen ervaringen, niet omdat een kleurtje/geloof an sich me niet aanstaat. In tegenstelling tot velen versta ik die gasten prima….en de Hollandse jongeren lullen ook zo trouwens…….en ik spreek het ook nog allemaal redelijk, gewoon omdat ik dat altijd gewild heb, nieuwsgierig was naar die andere talen, ik vroeg altijd om mij dingen te leren die veel gezegd worden en heb veel opgestoken door te luisteren naar collega’s. Desalniettemin vind ik het trouwens wel een verarming van de Nederlandse taal, het negatieve er in overheerst jammer genoeg, want het Hollandse woord “kanker” bijvoorbeeld is bijna stopwoord nr. 1 ongeacht de afkomst van een jeugdige hedentendage.

WritersBlocq · 5 december 2005 op 21:34

[quote]Ja, het lijkt wel of ik vaak de “buitenlanders” afzeik om het afzeiken/omdat ik racistisch ben, maar zoals ik altijd zeg praat ik uit eigen ervaringen, niet omdat een kleurtje/geloof an sich me niet aanstaat.[/quote]
Kan me er niets van herinneren, maar het zal wel zo zijn. Lekkah belangrèk, zouk zegge.
[quote]Desalniettemin vind ik het trouwens wel een verarming van de Nederlandse taal, het negatieve er in overheerst jammer genoeg, want het Hollandse woord “kanker” bijvoorbeeld is bijna stopwoord nr. 1 ongeacht de afkomst van een jeugdige hedentendage.[/quote]
Klopt, ik hoor het ook veel, soms zelfs uit mijn eigen mond. Het is een vorm van uiten, nadruk leggen op iets heel moois of lelijks, dat maakt niet uit. Waarom het woord kanker? Waarschijnlijk omdat het lekker bekt? Ik weet het niet. Het woord zoals het in spreektaal wordt gebruikt staat los van de ernst van de ziekte. Sinds ik die 2 los van elkaar ben gaan zien, heb ik er ook minder moeite mee. Zelf ben ik een accentenkameleon: soms praat ik dan weer behoorlijk Leids, dan weer plat Haags, ik kan het niet helpen maar het gebeurt. En het overnemen van allerlei rare woorden hoort daarbij. Vaak heeft dat zijn charme ook wel, elke stad of groep drukt zich specifiek uit en soms zijn er geen ABN-woorden voor.

Li, je hebt weer wat losgemaakt, en het is niet mijn knoopje!

melady · 6 december 2005 op 00:43

pure plagiaat Li.. wat vond je zoon ervan? 😀

Lekkah belangrèk, zouk zegge

Li · 6 december 2005 op 08:36

[quote]pure plagiaat Li.. wat vond je zoon ervan[/quote]

Lekkah belangrek en wa sguift ut 😀

Li

klungel · 6 december 2005 op 12:49

Gelezen en niet gesnapt.

Ik moet dus op cursus want straks spreken mijn kinderen het ook en ik niet. En niets is erger dan voor lul uitgemaakt worden terwijl je het niet snapt en dus maar wat dom glimlacht.

Fred · 7 december 2005 op 16:49

Geef me ff tijd en ik kom er wel uit. Zou dus een goede sint zijn.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder