Ik las net een stukje in de krant over een Pinguïn die bang is van koud water. Doet me denken aan een leeuw die bang is voor zebra’s. Aan een poes die bang is voor muizen. Of een Konijn dat bang is voor gras. Toeval wil dat ik ooit een kat had die bang was van ons konijn. Het konijn, zo vredelievend als moeder Theresa, knabbelde dag in dag uit, vrolijk op een stukje stro, en hupte zo af en toe zijn rennetje van 2 bij 3 meter door. Gewoon, om af en toe eens een ander uitzicht op die boom te hebben die voor zijn hokje cq. rennetje stond. Onze kat, Dobby, jong en speels als hij was probeerde elke dag zijn angst stukje bij beetje te overwinnen. Wonderbaarlijk genoeg ging dit het beste als het konijn, Snoopy genaamd, zat te suffen. Op een dag was Dobby al zo ver gekomen dat hij in het hok van Snoopy lag en speels met zijn poot tegen het houtje van het deurtje sloeg met zijn pootje. Maar toen gebeurde er iets wat Dobby niet had voorzien, Snoopy rekte zich uit. Ik heb nog nooit zo snel een kat uit een konijnenhok zien springen. Via de paaltjes van de ren, de boom, het dak van de schuur, de boom bij de buren, de schutting, de plaatselijke vulkaan en de gracht rond ons huis wist hij niet hoe snel hij binnen moest komen. Vanaf dat moment bleef Dobby wijselijk (?) uit de buurt van Snoopy zijn rennetje, en bekeek hij het konijn alleen van achter het keukenraam.

Toch deed Dobby iets wat veel mensen niet zouden doen. Hij kwam zijn angst onder ogen en probeerde elke dag een stukje verder te komen. Hij liet zich niet uit het veld slaan, koos het beste moment uit om dichterbij Snoopy te komen. En waarom zou je dat niet doen? Waarom ga je niet bungee jumpen als je hoogtevrees hebt. Op een gegeven moment is dat touw toch weer redelijk dicht bij de grond. Waarom zou je de Eifeltoren niet beklimmen? Mocht je vallen, dan is er altijd nog zoiets als zwaartekracht waardoor je vanzelf weer op de grond terechtkomt.

Waarom zou je, als je een fobie hebt voor bloed, niet een voorbeeld nemen aan de vampier uit de Uri Geller show. Eet een paar bloedzuigers. Dan ben je zo genezen. Of je bent dood, maar dat is een risico dat je moet nemen. Er zijn mensen die een fobie hebben voor kots. Waarom schrijf je jezelf dan niet in op een website voor fetisjisten en laat je iemand over je heen kotsen. Wedden dat je er zo vanaf bent? Erger dan dat kan het namelijk niet meer worden lijkt mij zo.

Zelf heb ik een fobie voor duiven. Klinkt misschien stom, maar toen ik een tijdje in het buitenland verbleef, werd ik gestalkt. Ik liep haast elke dag over een groot plein, waar nog meer duiven vlogen, liepen en scheten dan mensen op de Calverstraat op een zaterdag middag. Ik kan er niets aan doen, maar die beesten jagen mij de stuipen op het lijf. Ze zijn zo ontzettend dom dat ik me afvraag waarom ze nog niet vaker tegen me aan zijn gevlogen. Er zit totaal geen logica in. Als je een zwerm ganzen ziet vliegen, zit er een mooi patroon in. Maar loop je langs een groep duiven, dan beginnen ze in het wilde-weg weg te vliegen, geen rekening houdend met de mensen die daar lopen. Vliegen ze niet ongecontroleerd weg van vlak voor je voeten, dan vliegen ze wel zo rakelings over je hoofd dat ze bijna de haren uit je hoofd trekken. Nee als ik een aantal duiven zie zitten ergens, dan loop ik daar met een grote boog omheen. Ik zie dan al visioenen van duivenpoten die zich vast hebben genesteld in mijn haar, waar een ambulance aan te pas moet komen om mij te kalmeren en waarna de poten chirurgisch verwijderd moeten worden. Dat ik daarbij kaal geschoren moet worden drukt de pret van de duiven niet. Ze blijven dan ook vliegen, en lijken mijn angst te ruiken. Ik zweer dat er op dat plein, bij de bushalte waar ik stond te wachten, een duif was die me echt aan zat te kijken en uit te lachen. Ik zag hoe hij met zijn enge kraaloogjes mij zat te bespieden, en op het moment zat te wachten waarop hij kon wegvliegen en mij kon doen opspringen. Iets waar alle mensen natuurlijk geniepig om lachen, en iets waarbij hij bij zijn duiven matties flink over kan opscheppen natuurlijk. Een levensgevaarlijke combinatie, arrogantie, domheid en vleugels.

Het komt voor mij dus wel goed uit dat mijn kat Dobby een nieuwe hobby nodig heeft. Ik ben hem op dit moment aan het leren duiven te vangen. Iemand moet toch een einde brengen aan deze gevaarlijke wereld vol duiven waarin wij leven. Mij zul je niet snel op de Dam zien lopen met een blikje voer. Eerder met een machine geweer. Nee, ik kom mijn angst liever niet onder ogen. Als andere mensen een voorbeeld willen nemen aan een kat, moeten ze dat vooral doen. Ik laat nog liever iemand over me heen kotsen terwijl ik geniet van een bakje bloedzuigers.

Categorieën: Algemeen

9 reacties

maurick · 30 januari 2009 op 09:36

Leuk beschreven! Als ik straks een kat zie rondlopen op de dam, dan weet ik van wie ie is!

Overigens,
[quote]de vampier uit de Uri Geller show[/quote]

Zijn er mensen die dát programma kijken? 😕
Dan spring ik liever van de Eiffeltoren (met dubbel F, hè!) in een container met kots en bloedzuigers!

Krasblog · 30 januari 2009 op 09:48

The Birds van Hitchcock kan ik je aanraden.

Ik weet het niet Phoebe.

Het fobie verhaal had m.i. wel een leuke column kunnen worden, maar niet na een inleiding waar ik me als lezer in een cring zie zitten terwijl de juf vertelt over een cat en een conijn.

Groet,
Jacob Crasblog

Mien · 30 januari 2009 op 13:18

Is rappen niets voor Dobby samen met Snoopy!!!
Snoop Dobby Dob :hammer:

Mien

Mosje · 30 januari 2009 op 13:18

Eigenlijk best een leuk stukje, beetje aan de lange kant als het om dit ondwerwerrp gaat

phoebe · 30 januari 2009 op 13:37

Ik zal het voorstellen..

heb jij misschien gouden kettingen in formaat konijn/kat? 😀

Mien · 30 januari 2009 op 13:48

@phoebe:
Dan moet ik even in mijn CV-koffer duiken!

Mien :clown:

SIMBA · 30 januari 2009 op 16:35

Volgens mij is het “bang zijn VOOR” (“niet bang zijn VAN”)
Kalverstraat is met een K.
Je gebruikt nogal wat vreemde zinsconstructies, niet echt fout maar ook niet echt mooi en prettig leesbaar.
Jeetje waar woon jij? Dit vraag ik ivm die plaatselijke vulkaan 😀

vanlidt · 30 januari 2009 op 22:57

Duiven zijn enge beesten en ik moet me altijd beheersen om er niet een te vermorzelen wanneer hij zo stompzinnig op een stadsplein kruimels zit te pikken. Je gebruikt erg veel metaforen, waarvan er enkele mank lopen; die van de Eiffeltoren en de zwaartekracht om er maar een te noemen. Wellicht bedoel je het ironisch, maar dat komt niet helemaal over. Iets korter had ook wel gemogen. Om met een positieve noot te besluiten: je observaties zijn erg onderhoudend. Oja: ik ben ook benieuwd naar de plaatselijke vulkaan. Woon je soms op Stromboli? 😀

maurick · 30 januari 2009 op 22:58

‘Bang van’ is ook niet fout 😉
De veroorzaker van de angst is namelijk het koude water, dus is ‘van’ goed mogelijk.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder