Dinsdag 2 april 2013 werd ze aan ons voorgesteld. De nieuwe nieuwslezeres van het NOS 20:00 uur journaal. Annechien Steenhuizen, een 35-jarige Amersfoortse en sinds 2000 journalistiek actief als verslaggeefster, presentatrice en nieuwslezeres. En dat lieve mensen, dat is NIEUWS met HOOFDLETTERS. In vette kapitalen. Een open boek. Gebonden op de rug.

Een primeur voor een doorgedraaide wereld in ons kleine kikkerlandje. Met gepaste bescheidenheid en vergezeld van Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS, werd ze losgelaten. Wat een attractie. Een waardige opvolgster voor Sacha de Boer? Dat moet nog blijken. In ieder geval is ze gescreend op zowel in als uit de hand lopende hobby’s. En gelukkig. Die heeft ze geen. De houdbaarheidsdatum is daarmee alvast gegarandeerd. De oppas is geregeld.

De eerste vraag van onze eigen heilige gepassioneerde Mattheus Neukirch aan Annechien was een gênante voltreffer. Alle Paasklokken en toeters gingen meteen af. “Waarom ben jij het geworden en niet Astrid Kerstboom?” Onmiddellijk greep Marcel in. Hij voelde zich als een vis in het water als spindoctor en souffleur. “We gaan hier niet in op de selectieprocedure, we presenteren slechts het nieuwe huiskamermeisje. Een slimme dame die u allen het belangrijkste nieuws van de dag gaat brengen. Wij staan als voltallige redactie driehonderd procent achter onze keuze.” Huiskamermeisje is natuurlijk al lang achterhaald. Want ook op andere plekken dan de huiskamer wordt het NOS 20:00 uur journaal massaal genuttigd. Maar dat terzijde.

Gelukkig weet ik wel het antwoord op de prangende vraag, waarom Astrid Kersenboom het niet is geworden. Het is heel simpel. Annechien heeft een beter beeld technisch hoofd. Dat staat overigens los van de inhoud. De inhoud bleek bij alle kandidaten gelijk te zijn, ja zelfs bij Eva Jellinek. Die laatste weigerde de baan op voorhand. Bronnen vertellen dat Eva lijdt aan een merkwaardige verslaving. Het massaal nuttigen van roombotercroissants op zondagochtend. Ze kan dit niet laten.

Nee, bij gelijkwaardige kandidaten spelen andere criteria een belangrijke rol. Het hoofd van Annechien past beeld technisch het beste bij alle toepassingen waarop het nieuws heden ten dage aan ons voorgeschoteld wordt. Daarnaast beschikt Annechien ook nog eens over een loepzuivere accentloze stem. Wat natuurlijk erg handig is bij kleinere toepassingen met beperkte geluidskwaliteit. Een bijkomend voordeel is dat haar stem zeer goed overkomt op oortjes. Een niet te onderschatten kwaliteit gezien de alsmaar stijgende verkoop van Smartphones en andere mobiele devices.

De enige twijfel die bij de redactie van de NOS bestond was de naamgeving. Annechien. Daar wist de redactie aanvankelijk geen raad mee. Rob Trip, dat bekte goed. Maar Annechien Steenhuizen? En dan ook nog eens Annechien met ‘ch’. Dat viel wat tegen. Leek het niet te veel op anarchie? Dat konden ze niet gebruiken bij het belangrijkste journaal van de dag. Toch maar even opzoeken die naam. Het viel gelukkig mee. Annechien bleek een oude Drents vorm van Anna te zijn. En Anna betekent dan weer genadig en lieflijk. Een uitermate geschikte combi van eigenschappen die het journaal goed kan gebruiken. Zeker gezien de westerse crisistijd waarin we nu leven. Zeg het dus voort. Anna Suzanna Steenhuizen leest vanaf 3 mei het NOS 20:00 uur journaal aan u voor.

Categorieën: Actualiteiten

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

14 reacties

trawant · 4 april 2013 op 21:54

Much to do about nothing..
Mooi verhaal Mien en spijker op de kop denk ik..

Maar ik blijf het wel zielig vinden voor Astrid, ik vind haar ook
wat pipser de laatste uitzendingen en het parelende lachje
aan het eind wat fletser..kop op meid..!, jij hebt tenslotte
straks alles over Wim en Maxima..

KingArthur · 4 april 2013 op 22:16

Het is toch altijd het nieuws dat het nieuws maakt? Hier i.i.g. wel met de BBC en alle schandalen.

vanlidt · 4 april 2013 op 22:21

Vroeger wist je dat er een nieuwe nieuwslezeres was omdat ze in het journaal verscheen. Nu wordt ze eerst tot celebrity gebombardeerd. Dit is emblematisch voor onze entertainmentverslaafde beschaving

  Mien · 5 april 2013 op 11:15

  Ik vind ook dat er een catwalk voor nieuwslezer(es)s(en) moet komen. Ieder zijn eigen sterretje of micro, zo u wil.

Ma3anne · 4 april 2013 op 22:46

Ik vind Annechien wel een verademing, vanwege haar rustige, wat monotone, lage stem. Er lopen te veel blonde gillende, kirrende en giebelende presentatrices rond naar mijn smaak.

Haar introductie vind ik overdone, maar we zullen zien hoe lang ze het volhoudt zonder schandalen.

Li · 4 april 2013 op 22:47

Van mij mogen ze achterstevoren zitten. Maakt mij niet uit, als ze het nieuws maar voorlezen. 😎
Weer een lekkere actualiteit Mien!

  Mien · 5 april 2013 op 11:20

  Ja, ja … helemaal goed … en dan zo nu en dan, ons zwoel aankijken middels een schouderblik. Links of rechts, al naar gelang het onderwerp. 🙂 🙂

pally · 5 april 2013 op 10:27

Hij is goed Mien. Wat een poppenkast eigenlijk over iemand die het nieuws gaat lezen. Nou ja, ze ziet er prima uit, die Annechien en heeft een goeie stem. Toch zou ik weleens een poosje iemand met een hazenlip willen of wat vooruitstekende tanden of flink in het vlees.. Gewoon voor iedereen die nou toevallig niet zo poepmooi is. Ook weleens leuk toch?

groet van pally

  Mien · 5 april 2013 op 11:26

  Helemaal mee eens Pally. Ja … liefst ook eentje die stottert. Of iedere dag een andere? Ook leuk. En dat de kijker dan mag kiezen. Ja, ja. Via een quiz. Leuk. Op zondagavond presenteren de kandidaten zich. Iedereen mag zich opgeven. Via een kort YouTube filmpje. Maar wij kiezen? Voor de hele week. Meeste stemmen gelden.

Harrie · 5 april 2013 op 15:10

Ik wil Annechien wel op mijn TomTom. Met haar donkere omfloerste stem mag zij mij wegwijs maken. Naar alle uithoeken van de wereld. Zelfs naar het grote bos. Ik kan niet wachten. Groetjes, Harrie

TheVoice · 7 april 2013 op 12:07

Goeie stem, inderdaad! Maar mooi Pally? Ik vind echt van niet. Als ik alleen naar haar ogen kijk of naar haar lippen, kom ik tot de conclusie dat ze inderdaad wat mooie onderdelen heeft maar als geheel lijkt ze op een omgebouwde kerel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder