Sinds de uitzending van Pauw en Witteman op 4 februari jl.staat een nieuw woord te trappelen om vermelding in de Dikke van Dale: Antimonarchiemeisje. Wat is een antimonarchiemeisje? Het is een jonge zelfverzekerde goedopgeleide vrouw, die er niet voor terugdeinst om voor haar ongezouten mening uit te komen. Achter het antimonarchiemeisje gaat een 23-jarige studente “Politieke geschiedenis en internationale betrekkingen” schuil. Joanna. Op zaterdag 2 februari liep zij argeloos door de Utrechtse binnenstad. Totdat ze voor het Beatrixtheater stuitte op een groepje mensen. Ze bleken te wachten op de komst van onze vorstin, die er haar verjaardag zou vieren. Spontaan snelde Joanna naar een landelijke grootgrutter, griste er een kartonnen doos weg en verfraaide deze met de welluidende tekst:”Weg met de monarchie; het is 2013,” en vervoegde zich met doos weer bij het groepje wachtenden.

Uiteraard werd ze voor deze subversieve daad in no time door de plaatselijke politie verwijderd en we zouden er nooit iets van te weten zijn gekomen, ware het niet dat de massaal aanwezige pers enkele kiekjes van Joanna met beschreven doos heeft geschoten. In de reguliere media zijn de foto’s vanzelfsprekend niet te zien geweest, maar op het internet des te meer. Sindsdien was toute journalistiek Nederland geïnteresseerd in Joanna’s verhaal en het heeft uiteindelijk geresulteerd in haar tv-debuut bij P&W.

Wat is dat toch met jonge zelfverzekerde meisjes, die niet met de grote kudde mee willen lopen? Je had eerst ook al Laura, het zeilmeisje. In plaats van de huishoudschool af te maken wilde eigenzinnige Laura in haar eentje de wereld rondzeilen. Twee jaar nadat ze het ruime sop heeft gekozen hebben ze er bij Bureau Jeugdzorg nog nachtmerries van.

Ik heb trouwens nog een nieuw woord geleerd: Trol. In de social media hype die rond Joanna is ontstaan zag je naast de overwegend positieve adhesiebetuigingen ook zeer negatieve persoonlijke berichtjes. Ik las de suggestie dat deze laatste voor een deel van de hand zouden zijn van zogenaamde “trollen.” Trollen zijn mensen die in opdracht van of voor betaling door een of andere instantie – bijvoorbeeld de AIVD – de opinie trachten te beïnvloeden. Ofwel, de kudde in het gareel trachten te houden.

Trollen zijn van alle tijden en beperken zich zeker niet uitsluitend tot de digitale media. Met een beetje goede wil zou je de professionele lachers en applaudisanten in een tv-studiopubliek ook trollen kunnen noemen. De grote Amerikaanse broer van de AIVD recruteert al jaren trollen. Bijvoorbeeld in de sloppenwijken van Bagdad, waar regelmatig zwervers voor een warme maaltijd worden geronseld om een kwartiertje leuzen te scanderen. Voor stemming verhogende requisieten zoals een strooien pop met snor, wasbenzine en lucifers draagt het locale chapter van de CIA zorg. Met de camera’s in de juiste stand wek je al gauw de indruk alsof er sprake is van een massale volksopstand in Irak. Of in Syrië, Libië, Iran, Venezuela, etc etc. Het houdt het westerse klapvee in het gareel.

Hoeveel koningsgezinde trollen denkt u dat er op 30 april a.s. nodig zijn om de inhuldiging van Willem-Alexander tot een sprookje te maken? Wat zeg eens eerlijk, de monarchie, dat is toch niet meer van deze tijd. Het is 2013!!


Chris

Chris den Daas

5 reacties

Spencer · 6 februari 2013 op 20:20

Er zullen genoeg trollen komen opdraven. En ze hoeven er niets voor te hebben. Wel zullen ze een hoop rotzooi achterlaten.

JanBontje · 6 februari 2013 op 21:34

Leuke column.
In de jaren 60′, toen we ook al demonstreerden en schreven tegen het achterlijke systeem van de erfelijke monarchie, noemden we politietrollen nog ‘agent-provocateurs’.

Sagita · 7 februari 2013 op 09:41

Leuke column! Tja en wat is eigenlijk wel van deze tijd? Ik lees nog altijd graag sprookjes!
groet Sa!

Harrie · 7 februari 2013 op 09:58

Trollen zijn van alle tijden. En sommigen moet je koesteren. De Efteling-trol bijvoorbeeld. Zo’n schatje. Maar hoed je voor trollen uit de Ban van de Ring, uit de Hobbit en uit Harrie Potter. Het schijnt, heb ik me laten vertellen, dat er nu ook een trol zit in GTST. Oppassen dus. Als dat meisje uit P&W ook een trol is dan is het wel een lieve. Maar ik vind het ook wel een beetje een clown. Of moet ik zeggen kloon. Koningshuis of Republiek. Ze bedienen zich allemaal van hofnarren en spindoctors. Hoed u ook voor deze trollen. Een goede column. Hij inspireert.

Floris · 14 maart 2013 op 11:47

Hoi Chris, prettig geschreven column. Hij had nog wel wat harder gemogen maar dat is wellicht persoonlijke voorkeur.
Wat je schrijft over ’trollen’ op internet klopt volgens mij helaas niet of je moet het genuanceerder opschrijven. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder