Het is prachtig hoe jij stil bent.

De jonge ober heeft net onze bestelling opgenomen en staat nu, met zijn rug naar ons toe, nog wat op een briefje te schrijven. Even daarvoor vroeg ik je iets – eigenlijk niet eens iets bijzonders, dacht ik. Je denkt na. Ik voel ineens dat het antwoord dat je gaat geven niet vanzelfsprekend voor je is.

De ober is doorgelopen. Het is druk in het café waar we zitten, maar er hangt een vreemd soort rust. Alsof iemand langzaam de volumeknop heeft dichtgedraaid en we ineens de enige bezoekers nog zijn. Oorverdovende stilte in een overvolle kroeg. Ik kijk je aan, en langzaam wend je je blik af, langs de balustrade waaraan we zitten. Ik kan het niet laten naar je te blijven kijken.

Ik voel dat mijn hartslag licht versnelt. Inmiddels duurt deze stilte al langer dan gemiddeld, maar het is prachtig. Jij bent prachtig. Hoe jij stil durft te zijn bij mij. Met de seconde bouwt er zich een spanning op, en hoe nieuwsgierig ik ook ben naar je antwoord, van mij mag dit blijven duren. Ik heb de neiging om te gaan verzitten, om dichter naar je toe te schuiven. Misschien even voorzichtig je hand aan te raken. Maar ik doe het niet, bang dat deze bubbel van kwetsbaarheid uit elkaar spat en het omgevingsgeluid als een donderslag terugkeert.

Je kantelt je hoofd een beetje en kijkt me weer aan. Je haalt diep adem – inmiddels hou ik mijn adem in. Zonder mijn blik los te laten blaas je langzaam uit, maar nog steeds zeg je niets. Een warme gloed trekt langzaamaan omhoog naar mijn wangen en ik hoop dat jij het niet ziet.

Als je me eindelijk antwoord geeft, zie ik een glinstering in je oog. Maar je glimlacht en op dat moment weet ik dat we allebei weten: dit komt goed.


Boheme

Ik doe ook maar wat.

8 reacties

Nachtzuster · 27 april 2014 op 18:57

Mooie mysterieuze column. Ik lees jouw allesoverheersende liefde door de regels heen. Hopelijk is het goedgekomen! ‘Verstild’ had ook een mooie titel geweest.

troubadour · 28 april 2014 op 00:00

Het mysterie is meestal mooier dan de werkelijkheid.

Meralixe · 28 april 2014 op 07:45

Groot geheimenis…Wat was de vraag? ? 🙂
Mooi hoe een tijdspanne van een twintigtal seconden een column oplevert. :yes:

Chris · 28 april 2014 op 08:40

Haha, ja, wat was nu de vraag. Misschien:”Zou jij de rekening kunnen betalen?”

Mien · 28 april 2014 op 12:26

Vooral blijven doen dat wat. Het leidt tot mooie schrijfsels. :yes:
Welkom bij ColumnX.

Anders · 28 april 2014 op 14:32

Ik vind dit eigenlijk een zeer mooie column, had gerust nog wat langer mogen zijn van mij.
En deze zin vind ik prachtig en geladen: “Hoe jij stil durft te zijn bij mij.” De schoonste gesprekken worden m.i. soms in stilte uitgesproken.

Boheme · 29 april 2014 op 20:39

Uit reacties op mijn vorige schrijfsel maakte ik op dat ik niet teveel moet weggeven… Maar de vraag was: “wat maakt jou gelukkig?” En het antwoord had overigens vrij weinig met mij te maken. 😉

Odette · 29 april 2014 op 21:35

Adembenemend mooi geschreven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder