Ik heb niet de intentie een messias te zijn of een clairvoyant maar graag nodig ik u uit om met mij mee te filosoferen verder dan onze bloedlijnen ooit zullen kruipen. De somberheid voorbij ben ik enkel een toeschouwer die, op dit stofje van het universum, alle ontwikkelingen gelaten aanschouwt. Alleen dat al maakt mij dankbaar. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die er, ondanks onze voortschreidende inzichten, steeds minder van begrijpt, dat stelt mij teleur.

De mensheid is gedoemd om net als alle andere levensvormen op deze aardkloot uit te sterven, dat zullen we moeten accepteren. De tekenen aan de wand zijn immers duidelijker dan ooit tevoren. De gedachte het tij te kunnen keren getuigd van onwetendheid en misschien zelfs arrogantie. De denderende TGV is reeds lang geleden in gang gezet en valt niet meer te stoppen.

De weg naar de hel is geplaveid met goede intenties. Alle goede intenties ten spijt, ze blijven een druppel op een gloeiende plaat. Halve maatregelen zullen het lijden enkel rekken. Willen we de uitdaging van de klimaatverandering overwinnen dan zijn er fundamentele en rigoureuze maatregelen nodig. Maar deze impopulaire maatregelen zullen nooit plaatsvinden omdat die ten koste gaan van het electoraat.

Mochten we onverhoopt de wijsheid vinden om ons thuis leefbaar te houden dan zal er vroeg of laat wel een gek opstaan die meent eigenhandig een einde te moeten maken aan al het leven. De technologie daarvoor ligt al gevaarlijk nabij onder handbereik.

Wellicht is het beter dat deze gek vroeger dan later opstaat. Want als er dan een God bestaat dan is het Tijd. Alleen de Tijd heeft de eeuwigheid en heelt uiteindelijk alle wonden. Waardoor onze Aarde de kans weer krijgt nieuw leven te laten evolueren met meer respect voor de bronnen die zij biedt, domme apen die we zijn. En dat deze nieuwe levensvorm de mogelijkheid grijpt om onder moeders vleugels uit te vliegen voordat onze zon een red giant zal zijn.


17 reacties

Nummer 22 · 18 augustus 2019 op 09:19

1 explosie dat de gehele aarde, en de atmosferen daarboven,tot stofdeeltjes het onmetelijke universum laat schieten is voldoende.

Mien · 18 augustus 2019 op 21:43

Ik denk niet dat we stikken in een stuk zwaard, maar eerder in plastic deeltjes. Kan dat? Ja, dat kan. Binnen nu en pakweg honderd tot tweehonderd jaar. Ja, dat is zeker even slikken. Welcome back King A.

Arta · 19 augustus 2019 op 00:48

Fijn om je weer te lezen, King!
Een stuk om over na te denken, mooi geschreven!

KingArthur · 20 augustus 2019 op 03:17

Ook dank weer voor de reacties.
@Nummer 22 en Mien: Er zijn vele denkbare scenario’s en we zullen hier en daar nog best wel een slag winnen, maar of we ook de oorlog winnen…?
@Arta: Thanks, er is niks mis met nadenken 🙂

  KingArthur · 20 augustus 2019 op 03:18

  Zie trouwens ook dat ik word uitgedaagd middels een weekopdracht, de handschoen is reeds opgepakt.

  Nummer 22 · 2 september 2019 op 07:35

  Als die slag maar niet een laatste wordt en een kans voor een home run falikant wordt gemist: out! Fall out for all! Zweeft de mensheid voor eeuwig in het universum. Doem scenario? Weet ik niet maar zag en zie de plastic soup over de randen van ons bestaan kolken. Een orkaan zoals Dorian bijvoorbeeld is er niets bij!

Mien · 2 september 2019 op 00:37

Proficiat King Arthur. Een CvdM om nog eens over na te denken.

van Gellekom · 2 september 2019 op 09:49

Ik lees je column nu pas. Indrukwekkend. Vooral nadat ik net de film 2012 mocht consumeren.
Gefeliciteerd!

KingArthur · 2 september 2019 op 11:53

Potverdorie zeg, dank voor deze eer en de felicitaties. Door mijn vele andere bezigheden heb ik minder tijd om te schrijven en had ik de intentie het weer even te laten. Echter een CvdM dwingt mij om binnenkort weer een tekst op te leveren. Er zit dan ook een zaadje in mijn hoofd over een onderwerp dat mij al lange tijd bezighoud. Recente ontwikkelingen helpen mij dit zaadje te laten groeien en geef me even tijd maar ik zal deze maand nog een tekst aanleveren.

Tevens wil ik hier van de gelegenheid gebruik maken om het volgende te melden. Het gaat mij aan het hart te zien dat deze leuke en leerzame site minder wordt bezocht dan in het verleden het geval was. Naar mijn mening heeft dit ook te maken met de reacties die op elkaars teksten worden gegeven of beter gezegd het ontbreken daaraan.

Ik wil met name nieuwe schrijvers uitnodigen om (constructieve) reacties te plaatsen op andermans/-vrouws teksten. Wanneer je zelf een tekst plaatst lijkt het mij dat je het leuk vind om reacties te krijgen van anderen. Doe dit dan ook bij collega´s! Ook weet ik uit ervaring dat het niet altijd leuk is om kritiek te ontvangen maar bedenk dat het soms net zo moeilijk is om kritiek te geven. Bovendien heeft de betreffende persoon in ieder geval nog de moeite genomen om te reageren en kan je alleen uit fouten goede lessen trekken om te verbeteren. Laten we wel wezen dat is toch wat we allemaal willen, een goede schrijver worden?

Nogmaals dank!

  Marieke · 2 september 2019 op 15:33

  Gefeliciteerd, KingArthur. Jouw column stelt me gek genoeg enigszins gerust. Ik dacht namelijk dat ik eerder een doemdenker was dan een realist.

  Dan nog even iets over je opmerking over het op elkaar reageren. Als er gereageerd wordt, is het vooral op de inhoud van een tekst en veel minder over hoe het geschreven of opgebouwd is. Reageren op de inhoud is een mening geven over een onderwerp dat de schrijver aansnijdt. Niks mis mee, maar een mening is niet fout of goed. In die zin gaat een schrijver er niet beter of slechter van schrijven.

  Zelf zie ik mezelf als een enorme amateur. Waar haal ik het lef vandaan om kritiek te hebben? Toch maar wat brutaler worden misschien?

   KingArthur · 2 september 2019 op 15:52

   Dank voor je reactie Marieke. Ik heb het gevoel dat je mijn tekst donders goed hebt begrepen. Ik zie mijzelf ook meer als realist dan pessimist. Toch ventileer ik regelmatig mijn zorgen over actuele ontwikkelingen in deze wereld en o zo vaak krijg ik te horen: je hebt gelijk. Maar ja, wat doen we er met z´n allen aan? Ik weet het is niet makkelijk maar beweging is nodig.

   Je hebt gelijk, reacties zijn vaak inhoudelijk en iedereen heeft recht op een eigen mening. Toch werd er in het verleden ook meer op de stijl gereageerd tot aan de puntenneukers toe en daar leer je juist als schrijver van. Wat is er mis met te zeggen: ik zou dit of dat anders formuleren? Dan nog kan je het ermee eens zijn of niet, je word je in ieder geval bewust dat het ook anders kan.

   Beginnend of gevorderd, het maakt geen verschil. Weg met die bescheidenheid en geef gewoon lekker je mening.

Arta · 2 september 2019 op 19:05

@King&Marieke: Ik onderstreep jullie reacties over reacties 100%
@King: Wellicht weer eens een duootje schrijven?

than-yeu · 3 september 2019 op 21:01

Da’s een mooie uitdaging, King … Ik kijk uit naar de dubbelbelegde boterham!

Mien · 17 oktober 2019 op 20:36

Nogmaals gefeliciteerd King. Ook in oktober de Colum van de Maand. En hoe ontwikkelt het zaadje zich?

Tim uut Kwedamme · 3 november 2019 op 18:45

Ik snap waarom dit de column van de maand is geworden. Prachtig geschreven. Ik zat echt in de column. Je kon gewoon zien met een beetje fantasie. Mijn waardering en respect.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder